Radnici protiv šefice HNK: Tvrde da ih je terorizirala i omalovažavala jer su stari

Josip Mihaljević
17. siječnja 2019.
Novosti
A- A+

Čak 17 bivših i sadašnjih zaposlenika zagrebačkog HNK obratilo se Udruzi Mobbing kako bi progovorili o tome što proživljavaju na poslu. Sve kritike upućene su sadašnjoj intendantici Dubravki Vrgoč koju optužuju za maltretiranje. Neki od njih su pobjegli u prijevremenu mirovinu, neki se liječe kod psihijatra, a šefica zagrebačkog HNK tvrdi da su optužbe neutemeljene i da se radi o isključivo političkom pritisku na nju.

Foto: Pixabay

U jučerašnjoj RTL-ovoj Potrazi sadašnji i bivši radnici teško su optužili sadašnju intendanticu Dubravku Vrgoč za niz problematičnih radnji. Dugogodišnji radnici se prisjećaju kako su na posao od 2000. do 2014. dolazili s osmjesima na licima, a otkad je intendantica postala Vrgoč, na posao dolaze s grčem u želucu.

Čak 17 sadašnjih i bivših djelatnika obratilo se Udruzi Mobbing koja pomaže u situacijama kada radnici na poslu doživljavaju bilo kakav oblik emocionalnog zlostavljanja.

Radnici situaciju opisuju ovako: intendantica ih naziva neradnicima, lopovima, govori im da rade protiv interesa Hrvatskog narodnog kazališta. Nekima urede bez njihovog znanja prebacuje u podrum, bez telefona i računala te ih jednostavno ignorira.

“Htjela se riješiti nas starijih”

Bivša zaposlenica Mirjana Zeljak takvo ponašanje nije mogla trpiti te je odlučila otići u prijevremenu mirovinu:

“Odlučila sam se da odem u prijevremenu mirovinu, tri i pol godine sam još mogla raditi. I naravno izračunala sam koja je to mirovina pa joj mogu zahvaliti da sam zbog nje dobila 450 kuna manju mirovinu. Sigurno da je bio neki drugi intendant ne bih otišla u prijevremenu mirovinu”, izjavila je Mirjana Zeljak za RTL.

Prisjeća se lijepih uspomena iz rada u kazalištu, a sada tvrdi da u njega ne bi ušla “za nikakve pare”.

Gospođa Zeljak je kazalištu dala 17 godina rada i tvrdi da je oštra promjena nastala 2014. godine, kada je Vrgoč postala intendantica:

“Omalovažavanje, ono totalno omalovažavanje. Da sam si bar pisala, dobila sam i pet opomena zbog ne zna ni ja čega. Da sam govorila protiv predstave, da nije dobra, što meni nikada ne bi palo na pamet nešto takvo reći o ovome kazalištu”, ispričala je za RTL.

U jednom trenutku obratila se šefici HNK i htjela stvari riješiti razgovorom, odnosno pitati je zašto zaposlenici moraju dolaziti s grčem u želucu na posao.

“Rekla mi je: nemojte doći. Ja sam rekla kako to mislite nemojte doći? Rekla sam joj dajte mi otkaz, ona je rekla neću. I tako omalovažavala nas je, da ništa ne znamo, da smo zastarjeli i samo se nas starijih htjela riješiti”, ispričala je.

“To bi moja mama mogla puno bolje od vas, ja bih se sramila da sam tako napravila”

Dio zaposlenika nastupio je i anonimno u strahu od odmazde, a priču su dopunili i sličnim primjerima:

“Gospođa Vrgoč je rekla da sam nesposobna za rad, da ne znam svoj posao, da ako sam nezadovoljna da si tražim drugi posao. Naravno nakon toliko godina prekrasnih što sam provela u HNK, to mi nije padalo na pamet”, izjavila je anonimna zaposlenica HNK.

Zadatke koje im je šefica davala opisuju kao “nejasnima”, a nakon što ih obave pozivala bi ih u ured na neugodne sastanke:

“To bi moja mama mogla puno bolje od vas, ja bih se sramila da sam to tako napravila kao vi, pa vi ništa ne možete sami, vi čega se god primite, ništa vam ne ispadne dobro, zašto vi uopće radite u ovom kazalištu. Vama uopće nije stalo. Da vam je imalo stalo, vi biste to sami”, tvrdi anonimna osoba koja trenutno radi u HNK.

Intendantica Vrgoč sve opovrgava

Udruga Mobbing je nakon zaprimljenih pritužbi na nekoliko adresa, među kojima je i Kazališno vijeće HNK, gradonačelnik Zagreba, ministrice kulture, ali do danas nisu dobili nijedan odgovor od tih institucija.

Međutim, gospođa Vrgoč je na optužbe odgovorila pisanim odgovorom u kojem je rekla da je u četiri godine njenog mandata samo jedna osoba dobila otkaz i to zbog alkohola.

“Ovdje se ne radi o mobbingu, već o kontinuiranoj kampanji koju protiv mene kao ‘nove intendantice’ HNK vode gospodin Zlako Hasanbegović i gospođa Ana Lederer koji se očito ne mogu pomiriti s činjenicom da uspješno vodim HNK”, napisala je Vrgoč.

Iz Ministarstva kulture su sugerirali kako bi se trebalo fokusirati na uspjehe u poslovanju HNK-a te su se pohvalili da su se prihodi u prvih devet mjeseci 2018. godine povećali za gotovo sedam posto.

Radnici protiv šefice HNK: Tvrde da ih je terorizirala i omalovažavala jer su stari
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap