Dragana Despota tjeraju u mirovinu jer ima 65 godina. Nisu mu produljili ugovor!

Jasmina Grgurić Zanze
1. veljače 2022.
Novosti
A- A+

Država potiče rad nakon 65. godine, no kako kada i kako za koga. Glumci joj, očito, ne trebaju pa Ministarstvo kulture tako ne vidi razloga ni da Dragan Despot nastavi raditi u Hrvatskom narodnom kazalištu. Zahtjev za produljenjem ugovora je predao, ali je odbijen i to usred izvedbe nove predstave.

Dragan Despot (Snimak zaslona: Nedjeljom u 2/HRT)

Glumac Dragan Despot želi nastaviti raditi nakon 65. godine, ali država mu ne da. Naime, kao zaposlenika Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu tjeraju ga u mirovinu, jer je dobnu granicu napunio lani u srpnju. No, to ne bi trebala biti prepreka za nastavak rada koji država potiče. Ipak, glumci joj izgleda ne trebaju pa mu tako Ministarstvo kulture nije odobrilo molbu za produljenjem ugovora o radu, iako sve zakonske mogućnosti postoje.

Država nas potiče da radimo i nakon 65-e, ali odluku i dalje prepušta poslodavcu!

Sve se to događa u jeku izvedbe nove predstave u kojoj Despot glumi, drame “64” Tene Štivičić čija je izvedba neku večer otkazana jer HNK nije riješio glumčev status. Despot je o svom slučaju progovorio sinoć za Vijesti iz kulture na HRT-u.

Doduše, Despotu je ponuđena isplata jednokratnog honorara, ali on to nije želio prihvatiti kao protupožarnu mjeru rješavanja čitave situacije.

– Ja sam sam zamolbu za produljenje ugovora poslao Upravi i proslijedio Ministarstvu kulture. No, naišli smo na odbijanje – rekao je glumac.

Zašto je do toga uopće došlo komentirala je za HRT ministrica kulture i medija, Nina Obuljen Koržinek.

– Samo u iznimnim situacijama, kad baš nema drugog rješenja, a ravnatelj to dokaže, glumcima se produlji radni ugovor. Inače, mnogi se umirovljeni umjetnici angažiraju u raznim ulogama, kao vanjski, honorarni suradnici”.

Copy link
Powered by Social Snap