Ravnateljica Crvenog križa Osijek: ‘Projektima obuhvaćamo što više umirovljenika da im olakšamo svakodnevicu’

Ana Kanazir
3. ožujka 2024.
Priče
A- A+

Gradsko društvo Crvenog križa Osijek provodi razne programe i projekte, a posljednjih deset godina im je prioritet upravo skupina treće životne dobi. Tako imaju posudionicu pomagala, program pomoći u kući, kuhinju, a organiziraju i radionice, kao i humanitarne akcije. Ravnateljica Crvenog križa Osijek, Martina Hećimović nam je otkrila kako umirovljenici najviše trebaju pomoć kod obavljanja veće kupovine, ali i kako se broj korisnika usluga stalno povećava.

Mlađa osoba iz Crvenog križa vodi stariju osobu

Crveni križ Osijek | Foto: facebook/Crveni križ Osijek

Crveni križ djeluje kao organizacija za pomoć onima u potrebi. Gradska društva se nalaze diljem Hrvatske, a mi smo pričali s ravnateljicom Crvenog križa u Osijeku.

Klub umirovljenika Volonter penzioner
Projekt Volonter penzioner: 'Nastojimo povećati kvalitetu života umirovljenika, a njima je drago što mogu biti korisni u zajednici kroz volontiranje'

Osobe treće životne dobi u fokusu

Aktivnosti Crvenog križa u Osijeku su raznolike, od pomoći u kući, preko SOS telefona pa do banke hrane. Važnu ulogu ovdje imaju i volonteri, bez kojih ovo sve ne bi ni bilo moguće.

– Korisnička skupina osoba treće životne dobi je u Crvenom križu posljednjih deset godina prioritet. Proces starenja stanovništva, možda nepravovremeni odgovor sustava u potpunosti na sam proces življenja u vlastitom kućanstvu je otvorilo priliku zapravo da i mi prepoznamo ovdje svoju snagu, u smislu i volontera i djelatnika, ali i projekata i programa i da polako krenemo zapravo prema tom dijelu, rekla nam je na početku ravnateljica Martina Hećimović.

Uz razne programe, provode i razne humanitarne akcije u trgovinama kada skupljaju proizvode koje su osobe kupile, a održavaju se i radionice.

Program pomoć u kući pruža pomoć, ali i razgovor

Ovaj program se odnosi na pomoć u obavljanju svakodnevnih aktivnosti, a provodi se od 2011. godine i to kroz različite načine financiranja, kako nam je otkrila ravnateljica Crvenog križa.

– Najprije je to bio projekt Svjetske banke koja nas je podržavala u tome da se otvorimo prema terenu, osobito u ruralnim sredinama. Nakon toga je provođeno putem mjere javnih radova, a one su bile nešto kraće provedbe znači oko šest ili devet mjeseci, kako koji put. Nakon toga su bili projekti Zaželi, a trenutno očekujemo odobrenje za treći program. Ovdje smo omogućavali umirovljenicima povratak u društvo tako da smo s njima zajedno išli u trgovinu i obavljali stvari, rekla nam je sugovornica.

Dodala je kako su upravo aktivnosti razgovora i druženja one koje prednjače u brojkama, barem u statistici, jer to je glavni odgovor takvih programa. Točnije, na ovaj način ljudi nisu sami i imaju nekoga kome se mogu obratiti.

Korisnici mogu dobiti dostavu toplih obroka

Kroz pomoć u kući se pripremaju i dostavljaju topli obroci, a velik dio korisnika su starije osobe. Jedan dio se financira od strane ministarstva putem socijalnog programa, a jedan dio se financira iz Grada Osijeka kroz program Pučke kuhinje. Ravnateljica Crvenog križa otkriva kako brojka korisnika raste iz godinu u godinu jer se radi o nutritivno bogatom obroku barem jednom na dan.

– Ovdje se radi o osobama koje su iz prometno izoliranog područja ili o osobama koje jednostavno više nisu samostalno u mogućnosti pripremati svoj obrok ili iz financijskih razloga. Imamo negdje oko 280 korisnika otprilike, rekla nam je.

SOS telefon za lakši život

Još jedan program koji se provodi za starije osobe je i onaj naziva ‘Tu smo za vas’ koji je financiran od ministarstva, a radi se o trogodišnjem programu. Trenutno traje prva godina druge tri godine programa. Sve je nastalo za vrijeme covida kada su volonteri obilazili korisnike. Tada je uspostavljen i SOS telefon i telefon za psihosocijalnu podršku koji i danas postoje.

– SOS telefon služio je da osobe mogu nazvati i iskazati svoje potrebe da im se, na primjer, ode u trgovinu, da im se ode po lijekove, da se eventualno umjesto njih obave plaćanja nekakvih režijskih računa. Prijavili smo projekt na natječaj ministarstva pa se projekt nastavlja. Ti telefoni i dalje postoje. Nekako je naša vizija da kontaktiramo volontere s tog područja odakle se osoba javi i da ih spojimo međusobno pa taj volonter zapravo toj starijoj osobi pomogne nešto napraviti. U međuvremenu smo uveli i prijevoz kod liječnika iz dislociranih područja naših djelovanja, otkriva Hećimović.

Saznali smo kako nekada u tjednu dobe jedan ili dva poziva, a nekada čak 15. Zove se ponedjeljkom i utorkom u određeno vrijeme kako bi se mogli organizirati volonteri. Korisnici imaju različite potrebe, a najčešće traže pomoć kod veće kupovine, ali kod podizanja lijekova te plaćanja računa.

Predsjednica Matice umirovljenika Osijek
Predsjednica Matice umirovljenika Osijek: 'Rekla bih umirovljenicima da se druže i da putuju dokle god mogu'

Suradnja s Maticom umirovljenika

U Matici umirovljenika Osijek ne nedostaje aktivnosti, o čemu smo pisali i u ovom tekstu, a jedna od njih je i suradnja s Crvenim križem. Ova suradnja traje već osam godina. Tako se u podružnicama Matice provode razne radionice i akcije mjerenja tlaka i šećera u krvi, kao i predavanja. Ovo rade mlađi volonteri pa se radi i o međugeneracijskoj suradnji.

– Ono s čim smo najponosniji iz tog dijela suradnje s Maticom umirovljenika je što su umirovljenici kao korisnici prepoznali da je Crveni križ partnerska organizacija u kojoj oni jednako tako mogu biti inkluzivno uključeni kroz volontiranje. Ti isti korisnici naših usluga onda mogu vratiti dio toga i svoje slobodno vrijeme daju kroz volontiranje. Kada to radimo u trgovačkim centrima, također, često se odazivaju u naš socijalni servis u kojemu prikupljamo rabljenu odjeću i obuću ili pomagala za starije osobe, pa nam dođu pomoći sortirati, slagati na police. Taj inkluzivni dio volontiranja se spontano dogodio, rekla nam je Hećimović.

mjerenje šećera u krvi

Mjerenje šećera u krvi | Foto: Facebook/ Crveni križ Osijek

Socijalni servis za posudbu pomagala

U sklopu Crvenog križa, iza same zgrade se nalazi i socijalni servis, odnosno građani, najčešće oni starije dobi, mogu doći po dogovoru i pronaći nešto što im je potrebno, dakle, od rabljene odjeće i obuće, pa do medicinskih i paramedicinskih pomagala iz posudionice kao što su štake, hodalice, medicinski kreveti, ispričala nam je ravnateljica. Svaki korisnik dobiva svoj individualni termin da bi došao u socijalni servis, naručuju se i onda u tih pola sata im pomažu volonteri.

– Pomagala su ili iz donacija iz drugih organizacija ili od građana, a dio pokušavamo osigurati kroz projekte. Posudionica je isključivo besplatna, znači posuđuje se bez ikakve naknade, posuđuje se osobama koje su u potrebi i posuđuje se bez roka trajanja u onom smislu da koristi dok je potrebno. Cilj nam je osigurati još pomagala, otkrila nam je Hećimović.

Osim posudionice, postoji i banka hrane, a trenutno ima nekoliko donatora, dok je cilj doći do još većeg njihovog broja. Na kraju nam je sugovornica otkrila zašto sve ovo rade.

– Svakim projektom nastojimo obuhvatiti što veću skupinu umirovljenika s našeg područja, da im barem na neki način olakšamo svakodnevicu u teškim vremenima, inflacije, krize i svega u čemu živimo, rekla nam je ravnateljica Crvenog križa.

posudionica pomagala

Posudionica pomagala | Foto: Facebook/Crveni križ Osijek

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap