Uskoro će se Banke hrane nalaziti diljem Hrvatske, a cilj je potaknuti doniranje i smanjiti bacanje

Ana Kanazir
1. veljače 2024.
Novosti
A- A+

Kako bi se povećala količina donirane hrane, ali i smanjio otpad od hrane, Hrvatska će do 2028. godine nastaviti djelovati i otvarati nove banke hrane. Upravo zato je na e-savjetovanju Ministarstvo poljoprivrede objavilo drugi poziv za prijavu projektnih prijedloga za infrastrukturno opremanje banki hrane u županijama u kojima opremanje nije provedeno na temelju prvog poziva. Dokaz da se nešto pokreće je i nedavno otvaranje Banke hrane u Požeško-slavonskoj županiji.

shopping kolica ispred namirnica u hladnjacima

Namirnice na policama | Foto: Pixabay

Banka hrane je nedavno otvorena u Zagrebu, o čemu smo i pisali ovdje, a cilj je omogućiti donaciju namirnica, smanjiti bacanje hrane, a s druge strane pomoći onima u potrebi. U utorak je otvorena još jedna Banke hrane Požeško-slavonske županije, a u budućnosti će ih biti još i više.

Djelatnici Crvenog križa pomiču viličarem paletu zapakiranog brašna
Otvorena je banka hrane: Služit će za 700 osoba u potrebi, a namirnice može donirati baš svatko

Što je Banka hrane?

Banka hrane je neprofitna organizacija koja prikuplja hranu od donatora i distribuira ju humanitarnim organizacijama koje hranu dijele osobama u potrebi. Uloga banke hrane uključuje suradnju sa svim posrednicima u doniranju hrane, upravljanje IT sustavom za doniranje hrane, pronalaženje novih donatora, promoviranje doniranja hrane i drugo.

Banka hrane bi donatorima trebala omogućiti brzo i jednostavno doniranje viškova hrane, infrastrukturnu opremljenost, mogućnost prihvaćanja različitih količina donacije od vrlo malih do velikih s relativno kratkim rokom trajanja, piše na stranicama Ministarstva poljoprivrede.

Sve je financirano sredstvima EU

Dobra je vijest da nije sve samo mrtvo slovo na papiru, jer su već potpisani ugovori za uspostave banke hrane u Zagrebu, Virovitičko-podravskoj županiji, Međimurskoj, Koprivničko-križevačkoj, Krapinsko-zagorskoj, Požeško-slavonskoj, Osječko-baranjskoj, Vukovarsko-srijemskoj i Karlovačkoj županiji.

Osim toga, objavljen je i Poziv Ministarstva poljoprivrede na stranici e-savjetovanje kojim se prije svega želi omogućiti prijava projektnih prijedloga za infrastrukturno opremanje banki hrane u županijama u kojima takvo opremanje nije provedeno na temelju prvog poziva. Poziv je usmjeren i dalje na infrastrukturno opremanje posrednika u lancu doniranja hrane. Iznosi rasploživi za ove pozive su financirani sredstvima EU u okviru instrumenta „EU slijedeće generacije“.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap