Projekt Volonter penzioner: ‘Nastojimo povećati kvalitetu života umirovljenika, a njima je drago što mogu biti korisni u zajednici kroz volontiranje’

Ana Kanazir
4. veljače 2023.
Priče
A- A+

Projekt Volonter penzioner postoji već tri godine, a omogućava umirovljenicima da sudjeluju u raznim volonterskim akcijama i programima. Umirovljenici tako skupljaju donacije za one u potrebi, a mogu se uključiti i u razne programe kojima se potiče njihova mentalna, fizička i psihička aktivnost. Nositelj projekta je Gradsko društvo Crvenog križa Koprivnica, a trajat će do listopada ove godine. Više o projektu, njegovim aktivnostima i načinima kako se uključiti ispričala nam je projektna asistentica Andreja Brozović.

Klub umirovljenika Volonter penzioner

Klub umirovljenika Volonter penzioner | privatna arhiva

Projekt je sufinanciran sredstvima Europskog socijalnog fonda, a ima više različitih partnera. Osim što umirovljenici na ovaj način mogu sudjelovati u raznim humanitarnim akcijama, projekt im omogućava i druženje, smanjuje izoliranost i pozitivno utječe na njihov život.

kreativni u mirovini
Projekt Kreativni u mirovini: 'Sudjelovanjem na radionicama umirovljenici stječu nova znanja i vještine'

Cilj je uključenost umirovljenika

Kako nam kažu, ideja za projekt ‘Volonter penzioner’ je zapravo krenula vrlo spontano. U akcijama Gradskog društva Crvenog križa Koprivnica sudjeluju razne dobne skupina građana, ali jedna grupa se posebno isticala – umirovljenici. Oni imaju viška slobodnog vremena pa su se iz Crvenog križa pitali kako bi upravo njih mogu više uključiti u svoje aktivnosti.

– Razmišljali smo kako bi njihov angažman podigli na višu razinu i ujedno poboljšali kvalitetu života umirovljenika te je tako nastala ideja za projekt „Volonter penzioner“. Zajedno s partnerima nastao je projekt koji uključuje mnoštvo različitih mogućnosti za umirovljenike. Osim što se potiče uključivanje u život zajednice kroz volontiranje, kroz ovaj projekt umirovljenici mogu birati zaista različite programe kojima se potiče njihova mentalna, fizička i psihička aktivnost, rekla nam je projektna asistentica Andreja Brozović.

 

Priprema paketa korisnicima Soc. samoposluge

Priprema paketa korisnicima socijalne samoposluge | privatna arhiva

prikupljanje donacija

Prikupljanje donacija za socijalnu samoposlugu | privatna arhiva

Organiziraju se volontiranja u prikupljanju donacija

Osim projekta, osnovan je i Klub umirovljenika istog naziva pa se umirovljenici mogu u iznajmljenom prostoru, koji je osiguran sredstvima iz Europskog fonda, sastati svaki dan. Ovdje se ujedno odvijaju i različiti programi. Klub broji 229 članova, ali stalno dolaze novi umirovljenici koji žele upotpuniti svoj život. Postoji više različitih aktivnosti pa se neki članovi ni ne uspiju vidjeti, ali su ipak nastala brojna nova prijateljstva, a umirovljenici uživaju dok se druže.

Svi programi kluba su besplatni, a svaki tjedan je i program drugačiji. Voditeljica projekta je ravnateljica Gradskog društva Crvenog križa Koprivnica Adela Sočev. U dogovoru s njom dvije osobe zaposlene kroz projekt svakog radnog dana od 10 do 12 sati u prostorijama Kluba „Volonter penzioner“ organiziraju različite aktivnosti. Projekta asistentica nam kaže kako su od početka provođenja projekta održane 630 aktivnosti, od kojih je prošle godine bilo njih 399, a od toga su 85 bile akcija volontiranja. Ove su akcije najčešće vezane uz rad Socijalne samoposluge koprivničkog Crvenog križa.

– Umirovljenici sudjeluju u akcijama u trgovačkim centrima, gdje pozivaju kupce da doniraju prehrambene ili higijenske proizvode za Socijalnu samoposlugu te prikupljaju donacije. Te stvari onda u Socijalnoj samoposluzi dijelimo korisnicima, u čemu djelatnicima koprivničkog Crvenog križa također pomažu volonteri umirovljenici, otkriva nam Brozović.

Postoje i različiti programi

Osim volontiranja, umirovljenici mogu sudjelovati i nešto novo naučiti u nizu drugih aktivnosti i kroz različite programe. Kako bismo dobili bolji dojam o čemu se sve radi, Brozović nam je opisala samo neke od njih. Umirovljenici tako mogu vježbati s trenerom, odlaziti na bazene, slušati predavanja liječnika i psihologa, ali i predavanja o preradi ljekovitog i zaštitnog bilja. Organizirane su im šetnje i izleti, posjeti izložbama, odlasci u kino, kazalište i muzeje, a mogu i sudjelovati u kreativnim, fotografskim ili informatičkim radionicama. Mogu i isprobati nordijsko hodanje koje je itekako dobro, a čijim nas je blagodatima podučio i trener Borna Šeremt u ovom tekstu.

Također, kako saznajemo, u suradnji s projektnim partnerom Zavodom za javno zdravstvo Koprivničko-križevačke županije djeluje Savjetovalište za umirovljenike, kojeg godišnje posjeti oko 50 članova. Otvorena je i posudionica medicinskih pomagala, u kojoj se na razdoblje od šest mjeseci mogu posuditi bolnički kreveti, invalidska kolica, različite guralice, štake i druga ortopedska pomagala.

Što kažu sami umirovljenici?

Zanimalo nas je i što umirovljenici kažu na projekt i na sve ove aktivnosti, a saznali smo kako su više nego oduševljeni.

– Umirovljenici nam vrlo često izražavaju zadovoljstvo što mogu besplatno sudjelovati u brojnim i različitim programima te im se lijepo družiti kroz Klub „Volonter penzioner“. Ujedno im je iznimno drago da mogu biti korisni zajednici u kojoj žive, kroz volontiranje, rekla nam je asistentica projekta.

Upravo to je cilj i ideja projekta koji potiče volontiranje, ali i bolji život umirovljenika. Brozović nam otkriva kako je i socijalna inovacija projekta program ‘Umirovljenici za umirovljenike’ pri čemu se paketima s namirnicama i higijenskim potrepštinama pomaže umirovljenicima u potrebi. Još jedan program je i međugeneracijska suradnja, gdje srednjoškolci smjera medicinska sestra)tehničar dolaze u Klub umirovljenika mjeriti tlak i razinu šećera u krvi, a kod informatičkih radionica također srednjoškolci volonteri pomažu umirovljenicima.

– Kroz projekt nastojimo ojačati organizacije civilnog društva u području aktivnog starenja i povećati kvalitetu života umirovljenika, rekla nam je asistentica projekta.

Kako se možete pridružiti?

Kako nam je otkrila projekta asistentica, novi članovi se mogu priključiti dolaskom u prostorije Kluba „Volonter penzioner“ na Trgu Eugena Kumičića 4 u Koprivnici svakog radnog dana između 10 i 12 sati. Svi programi su besplatni, a za učlanjenje su potrebna dva dokumenta: osobna iskaznica i rješenje o mirovini ili obavijest o mirovinskim primanjima. Više informacija mogu dobiti na broju 091-26-000-66.

U budućnosti se očekuje raspisivanje novih EU natječaja za programe jačanja sposobnosti organizacija civilnog društva za poticanje i unaprjeđenje socijalnog uključivanja umirovljenika. Također, ‘Volonter penzioner’ je povezan s velikim projektom ‘Centar za pomoć u kući Koprivnica’ u sklopu kojeg se gradi novi objekt u kojem je predviđen prostor dnevnog boravka za umirovljenike.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap