‘Profesor’ Ivanković ne misli u mirovinu: ‘Imam nešto što se ne može kupiti ni naučiti’

Milan Dalmacija
8. prosinca 2022.
Priče
A- A+

Proslavljeni trener Branko Ivanković tvrdi da to što je Brazil favorit za osvajanje Svjetskog prvenstva ne znači ništa ako će loše odigrati. S druge strane, ističe da su Vatreni bili bolji od svih svojih dosadašnjih protivnika. Kao trener brojnih klubova, član Ćirinog stožera te izbornik Irana i Omana, skupio je dosta iskustva, zbog kojeg tvrdi da je sad bolji trener nego prije. Stoga je razumljivo da mu odlazak u mirovinu ne pada na pamet.

Branko Ivanković | Foto: Screenshot: YouTube/Tomislav Pasicek

Nakon velike drame protiv Japana, Vatreni su se probili među osam najboljih momčadi na Svjetskom prvenstvu u Katru. Idući protivnik im nije mogao biti teži, peterostruki svjetski prvak i jedan od favorita za ovogodišnju titulu – Brazil. Nismo mogli dobiti boljeg sugovornika za ovako važnu utakmicu od proslavljenog trenera i nekadašnjeg Ćirinog pomoćnika u reprezentaciji, Branka Ivankovića.

Od sredine devedesetih on poznaje bilo Vatrenih. a tako je i sada. “Profesor”, kako ga nazivaju, drži da Hrvatska nije loše odigrala dosadašnje utakmice i da s punim pravom zaslužuje četvrtfinale SP-a.

– Mi smo sve utakmice, to je moje mišljenje, bili bolji od naših protivnika, osim možda zadnjih 15 minuta protiv Belgije, koja je išla na ho-ruk. Sve ostale utakmice smo bili bolji, uključujući i Japan, gdje su bili ti penali koji su, ne sreća, nego lutrija i ovise o raspoloženju igrača i golmana. Mi smo bili bolja momčad od Japana. Naravno, to nije uvijek dovoljno za pobjedu. Bili smo bolji od Maroka, od Kanade i kontrolirali smo maksimalno igru protiv Belgije, osim tih zadnjih 15 minuta gdje je to izgledalo pomalo panično. Mi smo apsolutno zaslužili da smo tu gdje jesmo, rekao je Ivanković.

Biti favorit ne znači ništa

Podsjetio je da su s turnira već u grupnoj fazi ispale Belgija i Njemačka, nogometne “velesile”. U osmini finala im se priključila i Španjolska. Stoga smatra da to što je Brazil favorit za trofej ne znači baš ništa.

Velimir Zajec otvorio nam se prije prve utakmice Vatrenih: 'Relativno nas cijene i poštuju i na neki način se nas boje'

– Igramo s Brazilom koji je i prije i za vrijeme i nakon turnira i u zadnjih 100 godina favorit za osvajanje Svjetskog prvenstva. Naravno, to ništa ne znači, jer sjetimo se Brazila i njihovih igara na zadnja dva svjetska prvenstva, gdje to nije sličilo ničemu. Jasno je da mi imamo pravo, kao viceprvaci svijeta, kao momčad koja je u posljednjih četiri Lige nacija, na nadu, optimizam, želju i emociju da i tu utakmicu odigramo na najbolji mogući način, ustvrdio je “Profesor”.

Istaknuo je da je najveće nogometno natjecanje na svijetu u ovom izdanju specifično, jer je prvo koje se igra u kasnu jesen i usred sezone, što znači da su izbornici imali malo vremena za uigravanje većeg broja reprezentativaca nego ikad prije. No, Hrvatska je ovdje, po Ivankovićevu mišljenju, stvorila zdrav temelj kroz svojevrsno pomlađivanje nakon SP-a u Rusiji.

– Ono što nas krasi jest da imamo sjajnu atmosferu i da je gospodin Dalić uspješno napravio jednu tranziciju u momčadi, gdje je velik broj mladih potentnih igrača koji će u budućnosti biti nositelji igre i koji, pogotovo je to bilo vidljivo protiv Japana, kad uđu unutra da su igrači koji dignu razinu i ritam igre i onda mogu očekivati i pozitivan rezultat, tvrdi naš proslavljeni trener.

Teške usporedbe

Ipak, istaknuo je da se teško mogu uspoređivati Vatreni iz 1998. i oni iz 2018. pa i danas, jednako kao što se ne može uspoređivati nogomet nekad i sad. Vatreni predvođeni Prosinečkim, Bobanom i Šukerom igrali su također u specifično vrijeme, podcrtao je Ivanković, ali na drugačiji način.

Marijan Čerček u rukama je nosio Kup velesajamskih gradova: 'Nogomet je sada biznis'

– Ne mogu se uspoređivati Vatreni koji su bili prvi i koji su radili na afirmaciji hrvatskog nogometa i države, jer su oni napravili standarde koje sve buduće generacije naše reprezentacije, srećom, nisu spuštale. Oni su dosad propustili samo jedno Europsko i samo jedno Svjetsko prvenstvo u zadnjih 30 godina. To je čudesan rezultat našeg nogometa, reprezentacije, igrača i izbornika koji su to stvarali.

Istaknuo je da “se ne može uspoređivati ovo i ono vrijeme”, misleći na sadašnjost i prošlost, “jer nogomet evoluira u svim segmentima.” Objasnio je to i na svom primjeru, odnosno na onome što je bilo uobičajeno dok je bio aktivan igrač, u sedamdesetima i osamdesetima. Posebno se osvrnuo na veliki novac koji se sad vrti u nogometu te je dao zanimljivu opasku koju dosad nismo imali prilike često čuti.

– U moje vrijeme je isto bilo novca, ali ne tolikog. Igrači nisu mogli izlaziti izvan granica Jugoslavije, tek s 28 godina, potpisivali su ugovore po dva ili tri puta sa svojim klubovima. Dobivali su novac, stanove i neke druge benefite. Danas je vidljivo da je nogomet, nažalost, sve sportove stavio u drugu kategoriju. Postao je veliki biznis i ne može se od toga pobjeći, jer je to tako. Velik je novac u igri, sponzori su izdašni. Naša reprezentacija je svojim nastupom zaradila 20 milijuna dolara i tako osigurala budžet HNS-u u sljedeće tri, četiri godine. To je tako. Ne bavim se s time, jer ne mislim da to treba kritizirati ili bilo što drugo. To su normalne razvojne situacije u bilo kojoj sferi, ne samo u nogometu, smatra Branko Ivanković.

Ne misli ići u mirovinu

No, nogomet i dalje budi emocije, pogotovo među navijačima u “kockastom”. Za njih ističe da su oduvijek bili “12. igrač” reprezentacije.

– Ovo je čudesna podrška reprezentaciji, velik broj naših navijača je bio u Francuskoj i na svim drugim prvenstvima. Oni su nam uvijek podrška i uvijek nose svoju reprezentaciju. Posebno je to bilo važno 1998., jer mi smo bili mlada država, mlada reprezentacija, izašli smo iz rata i taj nacionalni naboj je bio na vrhuncu, ispričao je Ivanković.

Ilija Lončarević priznao: 'Treninzi me još uvijek vesele, ali sam rekao da više u klubove neću ići'

S takvom podrškom ne čudi da se “Profesor” ne misli povući u mirovinu, iako ima 68 godina. U svojoj bogatoj trenerskoj karijeri bio je pomoćnik izbornika Hrvatske, a zatim je Iran odveo na Svjetsko prvenstvo 2006. Sada je izbornik Omana.

– Što se tiče mene, ja sam svjestan da mi se bliži kraj karijere. Ali, imam nešto što se ne može kupiti ni naučiti, a to je iskustvo. Imam bogatu trenersku i reprezentativnu karijeru. Sad sam izbornik Omana, bio sam izbornik Irana i pet godina sam proveo u stožeru hrvatske reprezentacije. Bez obzira na moje godine, osjećam se odlično, još uvijek mogu trenirati dvaput dnevno i mislim da sam sad najbolji trener. Istina, malo je trenera u mojim godinama koji se aktivno bave treniranjem. Imam 68 godina i ne vidim još kraj svoje aktivne karijere. Poslije toga ću vidjeti, možda ću se aktivirati u nekoj savjetničkoj ulozi, mentorstvu. Još uvijek imam dovoljno motiva, elana i želje, zaključio je Ivanković.

Nadamo se da će motiv, elan i želja biti dovoljno pogonsko gorivo Vatrenima u sutrašnjoj utakmici protiv Brazila i da će se današnji nogometaši ugledati na Ivankovića te u njegovim godinama pronositi svoj primjer nekim novim Vatrenima.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap