Dva čovjeka stvorila su ‘hobotnicu’ Livakovića: Sve što je postigao može zahvaliti djedu i Dedi

Milan Dalmacija
8. prosinca 2022.
Priče
A- A+

Prvi vratar hrvatske reprezentacije i Dinama, Dominik Livaković, često je isticao kako je najzaslužniji za njegovu karijeru pokojni djed Vojmil. No, u zahvalu za sve što ga je naučio, Dominik je prije dvije godine kupio auto treneru vratara Željku Nježiću Dedi.

Dominik Livaković | Foto: Screenshot: Dnevnik.hr

Dominik Livaković apsolutni je junak dramatične utakmice Vatrenih protiv Japana. U raspucavanju jedanaesteraca on je obranio tri udarca i time postao tek treći vrataru povijesti Svjetskih prvenstava kojemu je to uspjelo nakon portugalca Ricarda i Danijela Subašića.

Iako je na najbolji način usvojio savjet starijeg kolege i sugrađanina Subašića da bude miran, koncentriran i hladne glave, Dominik je često naglašavao da je počeo braniti zbog Ikera Casillasa. Divi se i Davidu de Gei, no ništa od toga ne bi bilo moguće bez djeda i Dede. Djed Vojmil, inače radiolog i bivši član Košarkaškog kluba Zadar, je nažalost preminuo, a Dominik tvrdi da mu je upravo on bio najveća podrška u životu.

'Andrijanek, daj gol': Baka Marica ima poseban ritual prije svakog nastupa svog unuka na SP-u

– Od početaka je djed bio uz mene i on je najzaslužniji za ovo gdje sam danas. Naučio me puno o životu, a poniznost je bila na prvome mjestu. I danas je upravo poniznost moja glavna životna vrijednost, ispričao je Livaković za 24sata još prije tri godine.

Svestrani sportaš

Inače, Dominik je svestran sportaš. Oni koji ga znaju reći će da odlično igra mali nogomet, košarku i odbojku. Možda je to zato jer je rodbinskom linijom, preko majke, vezan s legendarnim napadačem Josipom Skoblarom. No, najkrupnije korake je napravio u nogometu. Odličnim vratarem učinili su ga, nažalost pokojni, Jakov Pinčić u NK Zadru i Željko Nježić Deda u NK Zagrebu.

– Vidjeli smo se prije utakmice s Feyenoordom. Nakon što je obranio jedanaesterac, čuli smo se i rekao sam mu da sam mu prenio pozitivnu energiju i da je zato dobro branio. ‘Joj Deda, ako je tako, onda ću svaki put doći do vas prije utakmice…’, kazao mi je Livi. Više puta mu šaljem poruke, a on me najčešće nazove i kaže: ‘Deda, pa zašto mi šaljete poruke, nazovite me…’ Plašim se da mu smetam. A on će: ‘Ma, samo me nazovite, u svako doba. Jer, vi ste mene stvorili…’, govorio je za Večernji Deda o Livakoviću u siječnju 2021., samo šest mjeseci prije svoje smrti.

Zahvalio kupnjom automobila

Slavlje u obitelji Joška Gvardiola: Djed mu proslavio okrugli rođendan, a roditelji godišnjicu braka

Kako bi mu zahvalio na svemu što je učinio za njega, Livaković je 2020. zajedno s još jednim vratarem, Josipom Čondrićem, Dedi kupio novi automobil.

– Od petka nisam spavao zbog uzbuđenja. Morao sam popiti tabletu za spavanje. A kada su mi dečki uručili automobil, morao sam zvati sina iz Osijeka da me odveze doma jer su mi se noge tresle od uzbuđenja. Ne znam kako bih se zahvalio mojim dečkima. Hvala im do neba. Ovo mi je najljepši dar u životu. Ne trebam posebno naglašavati koliko mi to znači jer moj stari automobil, koji je sada već u otpadu, bio je iz 1991. godine. Do jučer sam vozio traktor, a ovo je sada avion, rekao je tada ushićeni Deda.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap