Ova 96-godišnjakinja Istrijanka sve kućanske poslove radi sama, a nedavno je napisala knjigu o svojem mjestu

Ana Kanazir
27. studenoga 2022.
Priče
A- A+

Agneza Vale živi u mjestu Rakalj u Istri i ima 96 godina. Ovo i ne bi bilo toliko neobično da se ne radi o vrlo aktivnoj gospođi koja sama kuha ručak, čisti, slika, crta, izrađuje lutke, kreativne predmete i skulpture, a neki dan je predstavila svoju knjigu pjesama i zapisa ‘Libar života’. Kaže kako je najvažnije držati glavu stalno zaokupljenom raznim aktivnostima, što je po njoj i tajna dugovječnosti.

Agneza Vale

Agneza Vale | foto: Glas Istre, Duško Marušić Čiči

Iako je imala težak život i puno smrti u obitelji, odlučila je biti aktivna i iskoristiti život najbolje što zna. Za samo dva mjeseca Agneza puni 97 godina, a kaže kako svoje godine ne osjeća.

Zašto biste voljeli raditi sa starijim osobama | Pixabay
Doživjeti stotu u Hrvatskoj: Sve je veći broj stogodišnjaka u Hrvatskoj, otkrivamo najnovije podatke

Sve kućanske poslove radi sama

Agneza kaže kako je počela pisati vrlo mlada, ali ti stari zapisi nisu sačuvani. Ipak, njezina knjiga ‘Libar života’ sadrži pjesme i zapise o Raklju, mjestu u općini Marčana u Istarskoj županiji u kojoj ova 96-godišnjakinja živi dugi niz godina.

– U ovoj su knjizi moje pjesme i zapisi o Raklju, nastali od 1995. godine naovamo, kada sam nakon muževe smrti, s kojim sam imala divan brak, krenula pohađati razne radionice u Čitaonici Kluba umirovljenika. Išla sam na sve radionice koje su se tamo održavale, od kreativnih, likovnih i drugih. Djelatnice Loredana i Lorena bile su fantastične, kao i svi drugi voditelji – gosti. Išla sam i na zbor za treću dob, na radionice keramike u Villi Trapp, imali smo izložbe, išli na gostovanja. Inače, cijeli sam život radila kao krojačica, rekla je Agneza za Glas Istre.

Dodala je i kako joj život nije bio lak, ali kako nije htjela klonuti i zapustiti se. Umjesto toga je odlučila hrabro nastaviti živjeti i iskoristiti svaki trenutak života. Ovo potvrđuje i njezina kćer Rita koja kaže kako je mama uspjela pronaći snagu bez obzira na sve nedaće koje joj je život donio, a naglašava i kako Agneza i dalje sve radi sama po kući i ne želi ničiju pomoć u poslovima.

Agneza Vale i kćer

Agneza Vale i kćer | foto: Glas Istre, Duško Marušić Čiči

Tajna dugog života je biti aktivan

Iako kaže kako ne postoji posebna tajna, priznaje kako jede sve po malo, ali uravnoteženo, ali i da ne uzima nikakve lijekove. Ipak, navodi kako je važno biti aktivan.

– Stalno volim nešto raditi, valjda mi je to što sam delala kao krojačica pomoglo da razvijem kreativnost. S pokojnim mužem sam vajka išla na ples, praktički nije bilo plesa, događaja gdje nismo išli, sjećam se Circola, terase i druženja, izjavila je Agneza i istaknula kako je po naravi znatiželjna i kako uvijek voli učiti nešto novo.

Agneza Vale knjiga

Agneza Vale knjiga | Foto: Glas Istre, Duško Marušić Čiči

O knjizi

Osim što je napisala knjigu, ova je umirovljenica i oslikala knjigu, odnosno naslovnica je njezin akvarel nastao prije tri godine. Za knjigu kaže da je dio nje i njezinog života, ali i da je to njezin doprinos da se ne zaboravi prošlost i tradicija Raklja, da se ne zaborave njegovi ljudi, priroda i sve što se radilo kroz vrijeme.

– Drago mi je da sam uspjela objaviti ovu knjigu. Imam još pjesama, rekli su mi da bih za stoti rođendan mogla objaviti još jednu, vidjet ćemo hoće li me zdravlje poslužiti, izjavila je Agneza te napomenula kako sve piše rukom jer se ne razumije u tehnologiju.

Za dva mjeseca puni 97 godina, a kaže da ne osjeća svoje godine.

Ipak, postoji još nekoliko osoba koje imaju oko 90 godina, pa i stogodišnjaka koji su i dalje vrlo aktivni, a ne dopuštaju da ih pregaze godine. Najbolji primjer su dvije kumice od 89 i 90 godina koje i dalje sve rade većinom same, a i prodaju svojih ruku dijelo. Više o njima možete pročitati ovdje. Također, valja spomenuti i stogodišnjakinju koja radi na placu u Samoboru, o kojoj smo pisali ovdje. 

Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap