Imaju 89 i 90 godina i dalje rade na placu: ‘Treba voljeti posao koji radiš’

Ana Kanazir
7. studenoga 2022.
Priče
A- A+

Anastazija ima 89 godina i punih sedam desetljeća radi kao kumica na zagrebačkom Dolcu, a Štefanija ima 92 godine i već desetljećima prodaje cvijeće na varaždinskom placu, a obje su najstarije kumice na mjestu gdje prodaju svoje proizvode i ne misle tako brzo prestati.

Dok Anastazija prodaje svoje domaće proizvode kao što su jaja, sir, vrhnje, kruh i rezance, Štefanija prodaje cvijeće iz svojeg vrta. Obje vole to što rade, imaju stalne i povremene mušterije i iako bi ih mnogi natjerali da odmaraju, one se jednostavno ne daju. One su dokaz da u radu leži spas.

Ovako izgleda rad u mirovini: 100-godišnja 'kumica' svake nedjelje prodaje na samoborskom placu

Ima pomoć svojih ukućana

Anastazija je najstarija kumica na placu, a ne misli tako brzo odustati od svojeg posla. Osim na Dolcu radila je i na placu na Britancu, ali i na Kvatriću. Svi je znaju, ne samo zbog godina, već i zbog finog kukuruznog kruha kojeg prodaje. Uz kruh prodaje i sir, jaja, rezance i vrhnje.

Kaže kako se uvijek drži iste recepture, a sada u samoj proizvodnji ima i pomoć svojih ukućana, dok joj u prodaji pomaže i kćer Branka. Priznaje kako joj nekada treba mala pomoć jer je bole ruke pa joj tako kćerka nosi teže stvari i reže kruh. Osim kćerke, u samoj proizvodnji joj pomaže i unuk Ivan, zet u mlinu radi brašno za kruh, a unuka radi rezance. Ipak, Anastazija se ne da i dalje i planira raditi dok god može stajati na nogama. Upravo je ova baka glavna već 70 godina i drži novčanik u svojim rukama. Branka je u šali za emisiju Provjereno rekla kako će baka Anastazija možda nadživjeti i Manulića.

Kumica Štefanija uživa u svojem cvijeću

Štefanija ima 92 godine i najstarija je kumica na varaždinskom placu, a proglašena je i najboljom kumicom 2019. godine. Ljudi od nje rado kupuju pa tako ima i redovite kupce koji uživaju u njezinom cvijeću. Kaže kako je sretna kada joj netko dođe, kupi cvijeće i kada se vrati po još.

U svojoj garaži reže i sprema cvijeće za plac i iako ima artritis i dalje uživa u svojem radu. Svima je pomogla svojim rukama i radom, ali i ljubavlju prema onome što radi. Uživa u svojem cvijeću, a i priča s njima. Kaže da su joj ruže lijepe kao i gazdarica, a u vrtu preko godine ima više od 1.000 vrsta cvijeća.

– Treba voljeti posao koji radiš. Ako ga voliš, ima uspjeha, ako ga ne voliš, nemoj ga raditi.

Više od pola života su provele na placu, a kažu kako to ne bi mijenjale za ništa, ali i kako će raditi dok god će moći.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap