One su Pozitiva Senior – jedna sasvim drugačija udruga umirovljenika!

Jasmina Grgurić Zanze
30. lipnja 2020.
Priče
A- A+

Ako i postoje umirovljeničke udruge u Hrvatskoj kao što je zadarska Pozitiva Senior, onda su one jako rijetke. Petnaest žena starijih od 60 godina okupilo se samostalno kako bi svojim kreativnim radom pomagale i mladima i starima, a na taj način i sebi. Međusobna podrška uz stvaralaštvo i humanitarni rad razlog je njihova okupljanja čak dvaput tjedno u Domu za odgoj djece i mladeži te Domu za starije i nemoćne u Zadru, kao i korisnih sudjelovanja na raznim manifestacijama. Za svoj rad dobile su i vrijedno priznanje, a sve što rade, rade bez ogovaranja i pričanja o negativnim i crnim stvarima.

Foto: Pozitiva senior

Pozitiva Senior jedna je sasvim drugačija udruga umirovljenika, nastala prije tri godine kroz spontano okupljanje i u godinama ranije. Nekoliko žena iz Zadra bavilo se kreativnim radom, a svoje su vještine željele učiniti korisnima za zajednicu. Tako su uz ponešto vremena i znanja došle na ideju same osnovati vlastitu udrugu po svom guštu te u fokus staviti humanitarno djelovanje, što u klasičnoj udruzi umirovljenika nisu mogle.

Klasična udruga nije bila za njih pa su osnovale svoju

“Puno mladih danas ne zna ni dugme zašiti ni čarapu zakrpati pa im je lakše baciti. Mi smo nekada imale domaćinstvo, imamo znanja pa smo htjele pokazati mladima što znamo, raditi nešto humanitarno i osjećati se korisno. Bile smo ranije u Udruzi umirovljenika, ali nije nam odgovarao taj način rada. Nisu imali sluha za našu ideju pa smo odlučile same osnovati vlastitu udrugu” – započinje nam ovu pozitivnu umirovljeničku priču dopredsjednica zadarske Pozitive Senior, Nevenka Šarić.

Kako nisu imale prostor, sastajale su se svaki tjedan u jednoj konobi, a po zimi kod nje u stanu. No, vrlo brzo do suradnje je došlo s Domom za odgoj djece i mladeži. Jedan dan u tjednu tamo kreativan rad približavaju djeci koja nisu imala najsretnije djetinjstvo, dok su drugi dan s vršnjacima u Domu za starije i nemoćne, gdje dobrog društva i stvaralaštva korisnicima i te kako nedostaje. Djeca su se u početku od njih malo sklanjala, a sada im je društvo ovih “bakica” postalo i više nego omiljeno.

Foto: Pozitiva senior

“Počeli su rado dolaziti na naše radionice. Družili su se i izradili sami predmete koje uvijek mogu nositi sa sobom kući pa ih rado dolaze napraviti, pogotovo kada im treba neki poklon za rođendan prijatelja. Puno radimo i s bakama u staračkom, i nama to sve puno znači” – priča nam umirovljenica Nevenka.

Nema crnih priča i ogovaranja, samo pozitiva

Za prošlu su godinu od Županije dobili 8.000 kuna, a od Grada 2.000 kuna. Od toga, ni kunu ne zadrže, nego sve ide za kupnju materijala, pomaganje drugima te izradu predmeta od čije se prodaje sav novac donira potrebitima. Jedino što im nedostaje je vlastiti prostor koji bi, ako treba, dijelili i s ostalim udrugama. Koliko su ove “bakice” popularne, najbolje govori podatak da na “listi čekanja” imaju stotinjak žena, među kojima i onih mlađih, a koje im se žele priključiti i na kreativan način doprinositi zajednici. Međutim, bez vlastitog prostora i mogućnosti za više sastanaka, širenje trenutno nije moguće.

Osim što sav rad usmjeravaju u davanje drugima, naziv udruge opravdavaju i međusobnim pristupom.

Umjetnica života: Malu mirovinu popunjava oslikavanjem u domaćoj radinosti

“Rekle smo odmah na početku i toga se strogo držimo – ne želimo crne priče, razgovore o problemima i ogovaranja, samo veselo i pozitivno. Kada se nađemo, prvo popijemo kavu i malo se izjadamo jedna drugoj, ali to je vrlo kratko. Radimo konkretne stvari i nismo opterećene brigama. Znamo zašto postojimo. Da ne budemo usamljene i da smo kroz naš rad jedna drugoj psihološka pomoć. Uvijek jedna drugu zovemo i kada postoji neki problem, jer se generacijski razumijemo” – kaže gospođa Nevenka.

Sve što zarade daju za ugroženu djecu i žene

S mladima sudjeluju na raznim uličnim festivalima, izlažu radove u Gradskoj knjižnici, a novac doniraju Domu za djecu, Sigurnoj kući za žene… S obzirom na karakter njihova rada, poželjni su suradnici na brojnim projektima te su postali prepoznatljiv dio kulturne ponude grada Zadra.

Predmete izrađuju u raznim tehnikama i materijalima poput drva, stakla, žice, platna, porculana, ali i novina od kojih prave unikatne košare. Moderno, ali i tradicionalno pa tako ove vrijedne umirovljenice velika srca izrađuju i zlatovez, pri čemu njihova zlatom vezena crkva Svetog Donata ozbiljno konkurira i za zadarski suvenir.

Svoj rad javnosti najviše predstavljaju za Uskrs i Božić, dok im je po ljetnim vrućinama zbog godina na štandovima teško stajati po cijele dane. Njihov rad zajednica je prepoznala već nakon godinu dana postojanja pa su tako 2018. dobile godišnju nagradu “Volonterska ruka” Volonterskog centra Zadar za najaktivniju udrugu u Zadarskoj županiji.

Nevenka Šarić, koja je otišla u prijevremenu mirovinu sa 57 godina kako bi pomogla u obiteljskom poslu, ima i savjet za sve one koji se u nju tek spremaju.

Kauč i gledanje serija najgora su solucija

“Prije odlaska u mirovinu, svatko bi trebao razmisliti ‘što ću raditi kada u nju odem?’, mimo onih uobičajenih obaveza prema obitelji i unucima. Trebamo se uključiti u neke aktivnosti s vršnjacima s kojima dijelimo zajedničke teme i poglede. Za svakoga postoji nešto pod suncem. Najgora je solucija zatvoriti se u kuću i gledati serije te se prepustiti kauču i crnim mislima” – savjetuje.

Čak su tako i u vrijeme karantene svako jutro pješačile po sedam kilometara te se u tih sat vremena rasteretile pričom, ali i bile fizički aktivne. Takav dan onda dobije sasvim drugačiji smisao.

“Odi van, naći ćeš nekoga. Ne mora ti ta osoba u svemu pasati, ne mora ti svatko biti istomišljenik, već treba gledati ono što vam je zajedničko, neka aktivnost koju možete zajedno podijeliti. Mi smo se po tom principu i u udruzi organizirali. Pozitivom i pomaganjem drugima zapravo najviše pomažemo sami sebi. To nas uči i naš zadarski zaštitnik Sveti Zoilo” – zaključuje dopredsjednica zadarske Pozitive Senior, Nevenka Šarić.

 

One su Pozitiva Senior – jedna sasvim drugačija udruga umirovljenika!
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap