Umjetnica života: Malu mirovinu popunjava oslikavanjem u domaćoj radinosti

Jasmina Grgurić Zanze
14. svibnja 2018.
Priče
A- A+

Mirovina mi je unaprijed raspoređena. Jedna ode za drva, druga za registraciju auta… Ne mogu zamisliti da nemam mobitel ili internet i ne želim se toga odreći. Kako uspijevam? Ne znam ni sama. Mislim da bi naš guverner mogao sa mnom obaviti jedan razgovor i dobiti koristan financijski savjet, kaže Štefica Matezović koja skromna umirovljenička primanja popunjava kroz domaću radinost.

Štefica Matezović mirovinu živi stvarajući umjetnine Foto: J. Grgurić/Mirovina.hr

Odlaskom u mirovinu, Štefica Matezović bankarski je svijet zamijenila onim umjetničkim. Carstvo oslikanih kutija, boca, ukrasnih predmeta i slika krije bajkovita domaća radinost nazvana u maniri Sinatre – Moj način. Ipak, njezino prijevremeno umirovljenje i kasnije novi posao nisu tekli lako. Nakon radnog vijeka provedena u banci, prije pet godina otišla je u prijevremenu mirovinu. Odluka nije bila laka, ali dobra otpremnina i jedan zdravstveni problem pogurali su je u tom smjeru. No, u samom procesu promijenio se zakon zbog čega je ostala zakinuta, iako je sve trebalo proteći glatko.

Zakinuta u procesu umirovljenja

“Mirovina mi je umanjena za 14 posto i tako je ostalo, jer su maknuli odluku da se kažnjavanje ukida kada napuniš 60. Taman u to vrijeme više se nije uzimao ni prosjek od zadnjih deset godina, nego su se gledale sve plaće. Također, nakon sporazumnog dogovora s bankom o isplati sredstava na datum mog 55. rođendana, kada sam stjecala uvjete za mirovinu, pomaknuli su granicu umirovljenja pa sam šest mjeseci bila bez kune prihoda. Bilo je to za mene jako teško financijsko razdoblje, jer sam uz sve imala i kredit u švicarcima, ali nisam se dala” – počinje svoju priču 61-godišnja Štefica Matezović.

Umjetnost je oduvijek voljela i bio je idealan trenutak da se ne prepusti očaju, nego napravi nešto od svoga talenta kako bi se opustila, ali nešto i zaradila uz mirovinu od samo 2.200 kuna nakon 33 godine radnog staža. Tim više, jer nije tip koji će samo sjediti, kukati i ništa ne poduzimati. Priča na njezin način kroz umjetnost traje već šest godina, a počela je sasvim slučajno, gledajući radove jedne prijateljice koja je na kraju završila u sasvim drugim vodama.

Ima i vrt, a malo prišpara

“Mirovina mi je unaprijed raspoređena. Jedna ode za drva, druga za registraciju auta… Ne mogu zamisliti da nemam mobitel ili internet i ne želim se toga odreći. Kako uspijevam? Ne znam ni sama. Mislim da bi naš guverner mogao sa mnom obaviti jedan razgovor i dobiti koristan financijski savjet. Imam i vrt, malo prišparam, a sve račune plaćam na vrijeme” – kaže umjetnica Štefica.

Razlog je to više da se posveti poslu, prateći trendove i osluškujući što kupci žele. Prodaja nekad ide bolje, a nekad lošije, no na štandovima raznih sajmova nije joj teško biti. Posao najbolje ide oko Uskrsa i Božića kada su, uz poklone, tražene njezine oslikane kuglice i pisanice, a tada je i njoj samoj – najpotrebnije.

 

 

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap