Obitelj Borković uzgaja lješnjake: ‘Roditelji Luka i Luca (75) najveća su potpora’
OPG Borković iz Virovitice bavi se uzgojem lijeske i prodajom lješnjaka, a u cijelom procesu sudjeluju tri generacije obitelji. Umirovljenicima Luki i Luci Borković uzgoj lješnjaka puno znači, doprinose obitelji i sve rade s guštom, kako nam je ispričao njihov sin, Riki Borković. Prodaju oljuštene lješnjake, a najzahtjevnija je berba i rezidba. Ljudi lješnjake većinom kupuju kao grickalice, a sve manje za kolače.

Obitelj Borković | Foto: OPG Borković
OPG Borković iz Virovitice bavi se uzgojem, preradom i prodajom lješnjaka. Kao u svakoj poljoprivredi, cijela obitelj je uključena, priča nam Riki Borković i dodaje da jedna osoba ne može ništa. Lješnjake je obitelj Borković krenula uzgajati tako što su tražili neki dodatni posao kako bi popunili vrijeme i dodatno zaradili.
Roditeljima u mirovini ovo je postala svrha života
Uzgoj lješnjaka u obitelji Borković krenuo je 2007. godine. U to vrijeme poticala se sadnja voćnjaka, a posebno je aktualna bila lijeska. Tako su odlučili krenuti u posao, dignuli su kredit, kupili zemlju i traktor. Počeli su s tri hektara, a kako je vrijeme odlazilo tako se pokazalo da se puno više mora ulagati u mehanizaciju, a da bi bilo opravdano ulagati u mehanizaciju morali su povećavati nasad, kako je objasnio uzgajivač lješnjaka Riki Borković.
– Korak po korak došli smo do toga da imamo 10 hektara i da se bavimo isključivo lijeskom, prije sedam godina dao sam otkaz u firmi i sada se time bavi cijela obitelj. Roditelji Luka i Luca imaju 75 godina i u mirovini se bave lješnjacima. To je njima postala svrha života, mogao bih reći. Ljudi kada dođu u te godine, a to su ljudi koji su cijelo vrijeme nešto radili, nisu osobe koje bi otišle u park i igrale šah, šetale psa već traže nešto s čime će biti zaokupljeni. Ovo je obiteljski posao gdje se radi svašta što je prigodno za njih, ne moraju raditi osam sati na dan, ne moraju dizati nešto teško, ne traži se od njih nekakav tempo, nego rade koliko mogu, koliko im je gušt, istaknuo je Borković.
Roditelji su najveća potpora, najsigurniji su, kako kaže gospodin Riki, djeca su na fakultetu i pomognu kada dobro prođu na ispitima pa imaju rupu. Roditelji odrade svašta, primjerice kod pakiranja treba zalijepiti 600 naljepnica, za njega je to gubljenje vremena, ali majka Luca unutra u toplom tako ‘potrati’ vrijeme. Umirovljenicima Luki i Luci uzgoj lješnjaka znači puno, imaju svrhu u životu, doprinose obitelji i sve to rade s guštom.
- Lješnjaci | Foto: OPG Borković
- Ljuštenje lješnjaka | Foto: OPG Borković
- Lješnjaci | Foto: OPG Borković
- Polja lijeske | Foto: OPG Borković
Prodaju oljuštene lješnjake, a berba je zahtjevna
Borkovići uvijek prodaju oguljene lješnjake, imaju registriranu preradu. Ne prodaju lješnjake u ljusci, kako to standardno rade i šalju na otkup, već imaju očišćenu sirovu jezgru, pečene lješnjake, namaze, pastu od lješnjaka, karamelizirane lješnjake s okusima, ljute, slane. Rade sve što se može napraviti od lješnjaka u prvom stupnju prerade, kako je istaknuo Borković.
– Najteža u poslu je berba, to odrade strojevi, teško je tako što ovisi o vremenskim uvjetima. Kada vidite da trebate ići brati lješnjake, očekuje se kiša naredna tri, četiri dana, znate da nakon toga morate čekati još par dana prije nego se prosuši da bi mogli nastaviti. To vam sve nosi desetak posto lošeg lješnjaka, zbog te kiše će istrunuti. To je razdoblje napeto, nije fizički teško, ali napeto, kazao je.
Rezidba je fizički zahtjevna, iako se sve odrađuje strojno. Kreće nakon blagdana Sveta tri kralja, a traje do početka travnja kada je hladno. Znaju doći ujutro kada je -15 °C u polju, kako nam je ispričao, pa je hladno za izdržati. Što se tiče rezidbe, ide im u prilog jer su zime sve toplije, a teško je jer treba kleknuti kraj svakog grma. Dakle, berba je neizvjesna, a rezidba je fizički teška, kako je istaknuo uzgajivač lješnjaka.
‘U vremenu do Božića je najintenzivnije’
Berba lješnjaka je u rujnu, a završi krajem mjeseca. Ponekad se produži par dana pa traje i u listopadu, a sve ovisi o kiši koja pomjeri ciklus. Većinu posla rade s traktorom, a najljepši je dio što nije monotono. Nije stalno jedno te isto, već se radi o ciklusima. Trenutačno je aktualna prodaja što uključuje lupanje lješnjaka, preradu, a tako je od 1. rujna pa sve do Božića. Radi se 12 sati na dan i nema subote ni nedjelje, kako nam je objasnio Borković.
Ljudi kod Borkovića uglavnom lješnjake uzimaju kao grickalicu, a dosta rade i s trgovinama, slastičarnicama koji ih uzimaju za izradu kolača ili namaza. Onih koji trebaju lješnjake da bi radili kolače, je sve manje. U vremenu do Božića je najintenzivnije, kako je istaknuo Borković, tu se preradi i proda oko 70 posto lješnjaka tako da su tada ‘stisnuti’ rokom, dok im je u drugim dijelovima godine ipak lakše.
– Taman kad vam dosadi lupanje, prebiranje, dio prodaje, krene rezidba. Kad nam je preko glave već tog posla, počinje košnja, zaštita preko ljeta. Izdvojio bih da je odlično što posao dozvoljava da imate slobodno ljeto, nije skroz, samo je košnja koja ne oduzima previše vremena. Što god napravite, nagrađeni ste, a što god zeznete, kažnjeni ste. Ne ovisite ni o kome drugome. Ovisite o vremenu, situaciji cijena, ali to je nešto s čim se nosimo, navikli smo, istaknuo je uzgajivač lješnjaka Riki Borković koji voli svoj posao i to što je ‘sam svoj gazda’.
Pridružite se našoj Viber zajednici i prvi saznajte sve informacije.




