Keti (67) prima slovensku mirovinu: ‘Mislim da nema države u kojoj su umirovljenici zadovoljni mirovinama’

Ana Kanazir
6. kolovoza 2023.
Priče
A- A+

Pričali smo s umirovljenicom Keti koja dio godine živi u Bosni, dio u Sloveniji, a prima slovensku mirovinu. Otkrila nam je jesu li Slovenci zadovoljni iznosima svoje mirovine, ali i koje sve pogodnosti imaju, o kojima hrvatski umirovljenici mogu samo sanjati.

Umirovljenica Keti

Umirovljenica Keti | Foto: Mirovina.hr

Keti nam je otkrila da joj je lijepo u mirovini, ali i da najviše uživa u svojem vrtu i vrtlarenju. Iako je nakon poroda prestala raditi, odlučila je uplaćivati doprinose idućih 15 godina, a s obzirom na situaciju, svojom mirovinom je zadovoljna.

Stiže godišnji dodatak: Donosimo cifre koje će dobiti svi koji imaju mirovinu u Deželi

Umirovljenici u Sloveniji imaju razne beneficije

Kako nam je otkrila, Keti je prestala raditi nakon poroda, ali je zato radila od doma i uplaćivala je doprinose kako bi sada mogla imati status umirovljenika.

– Nemam redovnu mirovinu jer sam nakon poroda prestala raditi pa sam si uplaćivala otprilike 100 eura svakog mjeseca i tako 15 godina. Poslije sam prestala jer bi mi financijski došlo na isto, odnosno ne bih imala ništa veću mirovinu da sam nastavila uplaćivati novac. Imam 215 eura mirovine. Meni je jako važno da imam status umirovljenika jer u Sloveniji imamo puno povlastica. Dobijemo godišnji regres koji za one s malom mirovinom iznosi 455 eura. Kada je neka kriza dobivamo pomoć, tako smo za vrijeme koronakrize dobili 150 eura. Uz to imamo besplatan prijevoz gradskim i međugradskim autobusom, kao i vlakom već dvije godine. Prije se radilo o popustu od 20 do 30 posto, a sada je ovaj prijevoz potpuno besplatan. Imamo i popuste na bazenima i nekim manifestacijama i to do 50 posto, otkrila nam je Keti.

‘Slovenci nisu zadovoljni mirovinama’

Pitali smo je i je li ona zadovoljna svojim iznosom mirovine, ali i što kažu slovenski umirovljenici. Kao što smo već pisali nekoliko puta, Slovenci često izlaze na ulice kako bi iskazali nezadovoljstvo svojim mirovinama, a to nam je potvrdila i Keti.

– Ja se ne mogu žaliti na svoju mirovinu pošto nisam radila. Ipak, ni u Sloveniji umirovljenici nisu zadovoljni iznosima mirovina pa je došlo do prosvjeda. Mislim da nema države u kojoj su umirovljenici zadovoljni mirovinama, rekla nam je umirovljenica.

Saznali smo i da se ova 67-godišnjakinja bavila šivanjem, ali i kako više to ne radi čak ni za sebe jer joj nije isplativo zbog cijene i nekvalitete materijala. Jeftinije joj je kupiti odjeću u trgovini.

– Inače sam izučena krojačica i radila sam u tekstilnoj industriji modnu konfekciju, a nakon poroda sam rekla da to nije za mene jer mi nije odgovarala smjena rada zbog djeteta pa sam odlučila raditi doma da si malo dodatno zaradim, rekla nam je sugovornica.

Ne staju: Slovenski umirovljenici idu u još jedan prosvjed, a imaju i nove zahtjeve za Vladu

‘Gledajte što manje vijesti’

U mirovini uživa i to najviše u svojem vrtu, ali i u čitanju i drugim aktivnostima. Rekla nam je i da živi na dvije lokacije, u Bosni i u Sloveniji.

– U mirovini sam dvije i pol godine i baš uživam trenutno u životu. Najviše se bavim uređenjem vrta na kojem radim već 40 godina, čitam knjige s kojima se opuštam i šećem. Imam i petero unučadi, ali mi djeca nisu toliko blizu pa i ne čuvam puno unuke, a onda ujedno imam više vremena za sebe i muža. Imamo i kuću u Bosni pa smo pola godine u Bosni, a pola u Sloveniji.  Ovo nam puno olakšava i budžet jer su tamo puno manje cijene, dok povrće imamo iz našeg vrta. Najvažnije mi je što ne uzimam nikakve tablete, a nemam ni zdravstvenih problema. Nadam se da će tako i ostati, otkrila nam je ova umirovljenica.

Keti nam je dala i nekoliko jednostavnih poruka za sve umirovljenike u Hrvatskoj.

– Poruka je da se umirovljenici što manje nerviraju i da što manje gledaju televiziju. Televizija nam diže tlak. Što manje slatkog i masnog jedite, što više prirodnih proizvoda. Svatko može pronaći dio zemlje za sebe i za svoj vrt kako biste jeli prirodnu hranu koju ste sami napravili. Ne opterećujte se glupostima. Uvijek pronađite vremena za sebe i šetajte što više, poručila je.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap