Ne staju: Slovenski umirovljenici idu u još jedan prosvjed, a imaju i nove zahtjeve za Vladu

Milan Dalmacija
18. srpnja 2023.
Novosti
A- A+

Narodna inicijativa Glas umirovljenika Slovenije najavila je novi prosvjed koji će se u Ljubljani održati 6. rujna. Nakon što su uspješno prikupili potpise za slanje zakona o povećanje mirovina u Narodnu skupštinu, isto će pokušati učiniti i s prijedlogom dodataka na mirovinu te poreznih olakšica za umirovljenike s primanjima ispod linije siromaštva.

Prosvjed umirovljenika u Sloveniji | Foto: Facebook/Pavel Rupar

Nakon dvodnevnog savjetovanja Narodne inicijative Glas umirovljenika Slovenije te Instituta 1. listopad, doneseni su novi konkretni zahtjevi za poboljšanje umirovljeničkog standarda. Nakon uobičajenih prozivki upućenih premijeru Robertu Golobu, njegovim ministrima i pristašama, poručili su kako će ovo biti neizvjesna jesen za 340.000 slovenskih umirovljenika.

Ulice Ljubljane zamijenili Bruxellesom: Slovenski umirovljenici upozorili na nepravdu ispred Europarlamenta

Smatraju kako će uvođenje obveznog doprinosa za dugotrajnu njegu, ukidanje dopunskog zdravstvenog osiguranja koje će postati obvezni porez te poskupljenje TV pretplate dodatno negativno utjecati na umirovljenike, pogotovo one s malim mirovinama. Stoga su predstavili prijedlog interventnih dodataka i olakšica za umirovljenike.

Dodaci i olakšice

Interventni dodaci isplaćivat će se ovisno o visini mirovina, a trebali bi biti podijeljeni u osam kategorija. Najviši iznos od 600 eura dodatka dobili bi oni s mirovinama manjima od 450 eura. Na 500 eura dodatka, ako odluka ikad bude usvojena, moći će računati svi s mirovinama između 451 i 550 eura, dok će oni s mirovinama od 551 do 600 eura dobiti 450 eura dodatka. Sto eura manje primit će svi s mirovinama između 601 i 700 eura, dok će dodatak od 250 eura dobiti oni s mirovinama između 701 i 800 osoba. Na 150 eura imat će pravo umirovljenici s mirovinama od 801 do 900 eura, a sto eura će dobiti oni s mirovinama između 901 i 1.000 eura. Svi s mirovinama iznad tog iznosa moći će računati na 50 eura dodatka.

Od olakšica za umirovljenike predlažu ukidanje TV pretplate za sve umirovljenike s mirovinama ispod linije siromaštva od 820 eura. Za istu kategoriju umirovljenika predlažu i ukidanje obveznog dodatnog zdravstvenog osiguranja. Smatraju da bi za to trebalo naći novac u državnom proračunu, a da bi oni s većim mirovinama plaćali taj namet sukladno visini njihovih mirovina. Treći prijedlog je vraćanje cijena usluga u domovima za starije osobe na razinu prije poskupljenja koje je iznosilo 20 posto.

Glas umirovljenika Slovenije dopro do Skupštine: Moraju skupiti potpise kako bi uputili svoj zakon na glasanje

Prosvjed, ali ne i piknik

Najavili su kako će u srijedu 6. rujna na Trgu Republike u Ljubljani održati sedmi po redu prosvjed. Kao što su ranije prikupljali potpise za prijedlog zakona o povećanju mirovina, tako će na prosvjedu prikupiti potpise i za slanje ovih prijedloga u Narodnu skupštinu. No, zbog visokih troškova organizacije i manjka donacija, odgodili su piknik, o kojem smo također pisali, za “neka povoljnija vremena”.

– Obećanje i dalje vrijedi, ali prvo ćemo nešto postići! Trenutno nema razloga za veselje i piknike. naprotiv, vrijeme je za još žešću borbu i jače prosvjede, dok Vlada ozbiljno ne počne razgovarati s nama umirovljenicima o našim opljačkanim mirovinama, poručio je vođa inicijative Pavel Rupar na Facebooku predstavljajući svoje prijedloge.

https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=pfbid0274HyTkrxfEajpDXvSDHyfzx5isk1RsnQWUN1YbGDczQRKrCrkAS9HyyJM8CbaQTtl&id=100073282725755&__cft__[0]=AZXBku0_gmszSr5MWDZ_ES7SLjmDugboiEbeN8FTZd5UepdPih84QGzZVQaxgzrMEmle0TiVUnR5W3WakyVXNd8hSn_Jgbv0tzN3_GP-hgwbPBTLk0YtI1D_OBcl1luP2FdXbqg0yNeKWYtOJ28jgRtpzIncLa1UQslz0cve1r2_AA&__tn__=%2CO%2CP-R

Copy link
Powered by Social Snap