Slovenski umirovljenici ponovno na ulicama: Simboličnom gestom pokazali što misle o vladajućima

Milan Dalmacija
1. lipnja 2023.
Novosti
A- A+

Slovenski umirovljenici po peti puta su izišli na ulice Ljubljane tražeći povećanje mirovina i ostavku premijera bacanjem soli ispred parlamenta. Prikupili su i dovoljan broj potpisa za slanje njihovog zakonskog prijedloga u parlamentarnu proceduru. S druge strane, Vlada je obećala rast svih mirovina na najmanje 700 eura, ali tek na jesen.

Peti prosvjed umirovljenika u Ljubljani. | Foto: Facebook/Iniciativa Glas upokojencov Slovenije

Tisuće umirovljenika po peti put su se okupile u centru Ljubljane izražavajući nezadovoljstvo visinom svojih mirovina i vladinim potezima. Nakon šetnje ulicama, slovenski umirovljenici okupili su se ispred zgrade parlamenta te posuli sol. Tako su poslali poruku da političarima nedostaje soli u glavi te da traže odgovornu politiku prema umirovljenicima.

Umirovljenički položaj u državnoj skupštini: Pred slovensku Vladu postavljeno 7 preporuka

Ne odustaju od svojih zahtjeva među kojima se ističe povećanje mirovina za 20 posto svima kojima su one niže od 1.000 eura te 10 posto za one s mirovinama do 1.500 eura, izvijestio je reporter Al Jazeere, Gašper Lubej.

Prijedlog u parlamentu

Inicijativa Glas umirovljenika Slovenije prikupila je dvostruko više potpisa od potrebnog broja kako bi njihov prijedlog zakona, u kojem su sadržani svi zahtjevi, bio upućen u parlamentarnu proceduru.

– Ako ne usvoje naš prijedlog, ovdje će doći 200.000 ljudi. Mislim da se ni vlada ni zastupnici neće usuditi odbaciti prijedlog. Mogu ga promijeniti, usvojiti amandmane, ali ne mogu ga odbaciti. Oni ne smiju ismijavati 10.000 potpisa, niti 400.000 umirovljenika koji žive ispod praga siromaštva, poručio je vođa prosvjeda i prvi čovjek Glasa umirovljenika Slovenije, Pavel Rupar.

Vlada obećava 700 eura svima

umirovljenici
Slovenski ministar najavljuje mirovinsku reformu 2025., svi se pitaju što će biti sa siromašnima

Vlada je, pak, odbila provesti izvanredno usklađivanje mirovina o kojem je trebala odlučiti do 1. travnja. Usklađivanje je trebalo iznositi 3,5 posto, a na zahtjev umirovljeničkih udruga odobrio ga je i tamošnji Zavod za mirovinsko i invalidsko osiguranje, piše Večer.

Doduše, najavili su povećanje mirovina, ali tek ujesen i za samo dva posto. I s takvim povećanjem, najniže bi mirovine trebale biti više od 700 eura, što je bilo predizborno obećanje premijera Roberta Goloba. Iako umirovljenici traže njegovu ostavku, on obećava da će osigurati novac i za povećanje mirovina udovica i invalida, koji mahom primaju oko 300 ili 400 eura mjesečno. Prema njegovom obećanju i oni bi od jeseni trebali imati 700 eura mirovine.

– Došao sam zbog loše mirovine i ove Vlade koja će uništiti bogatu Sloveniju. Začas će postati siromašna, a mi već jesmo sirotinja, rekao je jedan od prosvjednika, umirovljenik Milan.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap