Živog umirovljenika dva puta proglasili mrtvim: “Sad je smiješno, ali tada mi nije bilo do smijeha”

Josip Mihaljević
17. siječnja 2021.
Novosti
A- A+

Umirovljeni pilot šest mjeseci je mučio muku s javnim tijelima kako bi mu ponovno pokrenuli isplatu mirovine nakon što su ga zabunom proglasili mrtvim, i to čak dva puta.

umirovljenik

Ilustracija: Unsplash

Umirovljeni pilot iz Irske Mike Mahon nemali dio prošle godine proveo je u borbi s tamošnjim Odjelom za socijalnu zaštitu (njihov pandan HZMO-u) jer mu punih šest mjeseci nisu isplaćivali mirovinu, pišu irishtimes.com.

“Mislili su da sam dom za starije napustio u lijesu”

Mahon je prošle godine slomio kuk pa se tijekom oporavka preselio u dom za starije. Nakon uspješnog oporavka pušten je van, ali je njegovo mirovinsko tijelo valjda mislilo da su ga pustili u lijesu. Naprosto su ga klasificirali kao mrtvaca, a time su mu stopirali isplatu mirovinu i povukli novce s računa.

Kada je shvatio da mu nedostaje oko 5.500 eura, nazvao je Odjel za socijalnu zaštitu.

Potvrde o životu ne prestaju zabavljati javnost: "Umrlima ih ne izdajemo"

“Oni su mi rekli da su dobili e-poštu od irskog Zavoda za zdravstvo u kojem piše da sam napustio dom, ja mislim da su oni pretpostavili da sam ga napustio u lijesu. Naprosto su shvatili da sam napustio dom kao mrtvac”, kazao je gospodin Mahon.

Nakon što ih je uvjerio da je živ i zdrav, mirovina mu je vraćena na račun. A onda su krenuli novi problemi.

Pita se kako vlada može bez pitanja povući privatna sredstva s računa

Gospodin Mahon je 12. prosinca u subotu uočio da mu s računa odjednom, ponovno bez objašnjenja, nedostaje 7.300 eura. Preplašio se, mislio je da ga je netko opljačkao. Kako je tada bio vikend, od korisničke podrške nije mogao dobiti objašnjenje gdje mu je novac pa je morao čekati ponedjeljak.

Tada su mu rekli da je Odjel za socijalnu zaštitu povukao novac jer je netko, ili neki sustav, ponovno dojavio da je Mahon preminuo.

Za 300 kuna bona umirovljenici satima čekaju na zimi, traže ih i hrpu dokumenata

“Jako sam se uplašio, još je bila subota pa su mi u banci rekli da ne mogu ništa provjeriti do ponedjeljka. Nisam znao gdje je novac mogao otići i mislio sam da me netko prevario. Smijem se danas, ali tada mi nije bilo smiješno”, kazao je Mahon.

Umirovljenik se iznenadio činjenicom da vlada može tako, “bez pitanja” pristupiti novcima na bankovnom računu i povući ih bez ičijeg dopuštenja.  No, takvi slučajevi zapravo nisu rijetki i postoje u Hrvatskoj, kao što smo ranije pisali. Ako se osoba proglasi mrtvom, njegova imovina (pa i mirovina) ide na ostavinsku raspravu, a država će “pričuvati” taj novac čim sazna za smrt umirovljenika.

Ima demenciju, mogao je ostati bez ušteđevine

Srećom, gospodin Mahon je uz pomoć novinara uspio riješiti i drugu zavrzlamu. Dodaje kako je pati od demencije te upozorava da se lako moglo dogoditi da je zaboravio da uopće ima neke novce na računu i kako je lako mogao izgubiti cijelu ušteđevinu.

Nakon novinarskih upita, Odjel za socijalnu zaštitu kazao je kako na redovitoj bazi dobivaju informacije od raznih tijela poput Zavoda za zdravstvo koji ih mora obavijestiti o “promjeni statusa korisnika koji utječu na isplate socijalnih davanja”.

Zabunom kupila dva ista listića pa osvojila preko 8 milijuna kuna: Odmah ću u mirovinu!

“Nažalost, dogodio se izolirani incident prošle godine gdje je jedna takva informacija rezultirala stopiranjem uplata socijalnih davanja”, odgovorili su iz Odjela za socijalnu zaštitu.

Nakon isprike gospodinu Mahonu, obećali su da će u budućnosti detaljnije provjeravati istinitost svake informacije koja može rezultirati stopiranjem isplata mirovina prije nego što naprave takav potez.

umirovljenik
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap