Potvrde o životu ne prestaju zabavljati javnost: “Umrlima ih ne izdajemo”

Jasmina Grgurić
31. siječnja 2020.
Foto dana
A- A+

Jedan od najbizarnijih dokumenata u “paralelnom svemiru” mirovinskog sustava ne prestaje zabavljati korisnike društvenih mreža. Jedna od takvih objava osvanula je danas na Facebook stranici “Meanwhile in Croatia” (U međuvremenu u Hrvatskoj). Fotografija je snimljena u Slavonskom Brodu, a objavljena uz šaljivu napomenu da umrlima potvrde o životu – ne izdaju.

Potvrda o životu dokument je, kako sam naziv i kaže, kojim dokazujemo da smo živi. Kao takav, on gotovo da nema konkurenciju u svijetu birokracije. Ona je sastavni dio dokumentacije u mirovinskom sustavu. Obrazac koji valja osobno ispuniti služi kao dokaz da je korisnik mirovine živ i nije stupio u radni odnos. Obvezu slanja ovog obrasca svake godine imaju i svi korisnici koji primaju mirovinu iz inozemstva.

Na šalteru u Slavonskom Brodu snimljena je napomena da se “potvrde o životu ovjeravaju samo u prisustvu korisnika mirovine osobno”.

Potvrda o životu: Najbizarniji dokument iz svijeta mirovine

Još jedna u nizu objava vezanih uz potvrde o životu iznova je nasmijala korisnike društvenih mreža. No, neki su bili malo ozbiljniji pa su ukazali da dolazak po takvu besmislenu potvrdu nepokretnim osobama nije moguć. Drugi su pak rekli da su nam takve potvrde nužne, jer imamo situaciju da nam mrtvu glasuju na izborima. Ipak, mnogi se ne mogu pomiriti s apsurdom da moraju dokazivati da su živi, iako bi bez toga svakako bilo više prijevara u mirovinskom sustavu. No, u današnje vrijeme umreženosti teško je razumjeti da obavijest o smrti osobe ne dolazi automatski u sustav.

Bilo kako bilo, još ćemo neko vrijeme sigurno morati dokazivati da smo živi, a to umjesto nas ne mogu ni naši članovi obitelji s kojima živimo, očito kako se u slučaju naše smrti ne bi okoristili našim mirovinama.

Potvrde o životu ne prestaju zabavljati javnost: “Umrlima ih ne izdajemo”
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap