Za 300 kuna bona umirovljenici satima čekaju na zimi, traže ih i hrpu dokumenata

Jasmina Grgurić Zanze
12. siječnja 2021.
Novosti
A- A+

Gnjev starijih građana, koji su zbog neimaštine prisiljeni čekati satima na hladnoći i prikupljati hrpu dokumentacije da bi dobili 300 kuna bona, navukla je na sebe riječka gradska uprava. Naime, Grad Rijeka toliko je zakomplicirao podjelu božićnica da su zbog nepotrebne birokracije i loše organizacije ogorčenim umirovljenicima napravili medvjeđu uslugu.

Novac foto: Marko Matijević|mirovina.hr

Nakon što je Grad Rijeka na kućne adrese u prosincu poslao božićne poklon bonove svojim redovnim korisnicima gradske novčane pomoći za umirovljenike s mirovinom do 1.700 kuna te za osobe starije od 65 godina bez osobnog prihoda, odlučili su bonove u vrijednosti 300 kuna podijeliti i onima s mirovinom od 1.700 do 2.500 kuna.

No, pritom su toliko zakomplicirali da su ovih dana navukli bijes ljutih umirovljenika koji satima čekaju na zimi te moraju prikupljati čitavo čudo dokumentacije kako bi sa zakašnjelim blagdanskim poklonom pokrpali skromne kućne budžete.

Traže i dokaze o prihodima svih članova kućanstva

Naime, osim što moraju ispuniti zahtjev te uz njega priložiti dokaz o visini mirovinskih primanja, dostaviti moraju i potvrde o radnim aktivnostima i prihodima svih članova kućanstva u zadnja tri mjeseca. Razlog tomu je što Grad Rijeka smatra kako nije dovoljno imati mirovinu ispod 2.500 kuna da bi se dobio bon pa su stoga propisali dodatne uvjete. Tako ukupni prihod kućanstva ne smije biti veći od 2.875 kuna za samca, 3.625 kuna za dvočlano kućanstvo, 4.875 kuna za tročlano kućanstvo, 6.250 kuna za četveročlano kućanstvo te za sva brojnija kućanstva još 875 kuna za svakog dodatnog člana.

Grad umirovljenicima u krizi udvostručio iznos božićnica!

Zahtjevi s pozamašnom pratećom dokumentacijom predaju se najkasnije do 15. siječnja, dakle još svega nekoliko dana, a bonovi se mogu koristiti u Plodinama do 28. veljače. Iako to mogu učiniti mailom ili poštom, mnogi su došli osobno u gradsku upravu. I požalili, jer su na zimi ispred zgrade čekali satima, a kada bi došli na red, shvatili bi da im nedostaje neki od dokumenata. I onda sve ispočetka. Zbog bona od 300 kuna. Da im nije potreban, ne bi. Mnogi su ipak i odustali, jer su, kažu, prestari ili bolesni za čekanje na zimi, dok se mailom služiti ne znaju.

Iz uprave im poručuju da zahtjeve i dokumentaciju pošalju elektronski ili da im pomognu mlađi članovi obitelji, no mnogi ne znaju kako ili nemaju nikoga.

“Bliže grobu, nego poslu”

Iz svih tih razloga nastala je prava pobuna.

Nisam 15 godina tražila izvode primanja članova obitelji niti pitala” – rekla je jedna umirovljenica za HRT.

Jedan umirovljenik čekao je šest sati pa se morao vratiti. Nedostajao mu je papir sa Zavoda za zapošljavanje za 62-godišnju suprugu koja je kaže “bliže grobu, nego poslu“.

“Ja sam žena invalid, susjeda će probati e-mailom. Ako ide ide, ako ne – neka im bude za uspomenu” – kaže jedna umirovljenica.

– Meni je žao, razumijem jer se stvarno radi o starijim ljudima. Mi im sugeriramo da to obave uz pomoć mlađih članova obitelji ili prijatelja, ili svoje dokumente dostave mailom ili poštom” – kaže pročelnica Odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Karla Mušković.

Ima i onih koji žive sami, boljeg su zdravlja pa je procedura jednostavnija. Ipak, mnogi gradovi svojim su umirovljenicima poslali automatski božićnice poštom na kućne adrese ili su ih sami podigli dolaskom na šaltere FINA-e ili gradske uprave samo uz predočenje osobne iskaznice ili eventualno odreska mirovine.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap