Živi u kontejneru, a zgrada je za rušenje: “Od mizerne mirovine moram plaćati pričuvu”

Josip Mihaljević
23. srpnja 2021.
Novosti
A- A+

 Umirovljenici Zdenki potres je uništio zgradu, ali svejedno mora plaćati pričuvu. Iako živi u kontejneru, dobila je i račun za odvoz smeća iako su kontejneri (za smeće) pod lokotom.

glina potres iz zraka

Foto: Glina iz zraka nakon potresa | Youtube screenshot

Umirovljenica Zdenka Padjan iz Gline ostala je bez krova nad glavom u potresu i sada već dulje vremena živi u kontejneru, piše 24sata.hr. Ipak, uredno joj dolaze računi za pričuvu, a došli su i računi za odvoz smeća iako su kontejneri u koje se baca smeće pod lokotom.

“To nije u redu. Zgrada se treba rušiti, u nju smo se zaletjeli par puta uzeti stvari i neću odvajati od svoje mirovine za pričuvu i smeće”, kazala je novinarima 24sata.

U Glinu se doselila 1997. godine i članica je Udruge doseljenih Hrvata Grada Gline. Kaže kako su ih pozivali da dođu iz Zagreba, dali su im kuću koju su sami morali urediti, ali su se vratili stari vlasnici pa su morali iseliti. Na kraju joj je 2001. godine ponuđen stan u zgradi koja je stradala u potresu.

“Ulagala sam u njega sve što imam, živjela sam dosad kao podstanarka i prije dvije godine predala papire za darovnicu jer su nam je dugo obećavali. Odobrili su je nakon potresa. Godinama sam čekala na stan, a oni su mi sad odobrili darovanje hrpe žbuke”, ispričala je umirovljenica.

Osim pričuve, neugodno ju je iznenadio račun za odvoz smeća, iako smeće unutra ne može odlagati jer su kontejneri u kavezu pod lokotom. Kaže da neće plaćati ni pričuvu ni smeće:

“Kontejneri za smeće su pod lokotom, a račun su mi uručili u ruke kad sam išla obaviti nešto drugo. A kako je sad ovo “moj” stan, trebala bih plaćati i pričuvu od svoje mizerne mirovine. Neću. Nije pošteno da živim i patim se u kontejneru, a da plaćam zgradu u koju ne bih smjela uopće ući”, ispričala je novinarima.

“Uplate za pričuvu se prikupljaju po zakonu”

Upravitelj zgrade Krešimir Marić kazao je za 24sata.hr da se novac za pričuvu i dalje prikuplja “po uputama i po zakonu”. Dijelom će se tim novcem financirati obnova.

Postolara Željka (71) nije zaustavio ni potres. Otvorio vrata radionice i poručio: "Radit ću dok ne umrem!"

“Suvlasnici nisu oslobođeni pričuve bez obzira na potres. Mi smo tražili upute od Središnjeg državnog ureda i rekli su nam da se plaćanje ne obustavlja. Zovu me ljudi svaki dan i pokušavam im objasniti. Teško je, razumijem situaciju, ali ne plaćaju oni meni, nego na račun svoje zgrade, nije to naknada upravitelju”, kazao je Marić.

S druge strane, direktorica glinskog Komunalca kaže da se računi za odvoz smeća ne trebaju plaćati:

“Apsolutno nitko ne treba plaćati odvoz smeća, pod uvjetom da su se došli kod nas odjaviti i da imamo do saznanje. Svi korisnici naše usluge su dužni javiti nam se u Komunalac kako bismo izvršili privremenu odjavu usluge. Mi smo već ranije, u veljači i svibnju, poslali pismenu uputu predstavniku stanara da obavijesti sve suvlasnike da nam se jave i da im reguliramo status”, kazala je direktorica Komunalca Suzana Piškor.

Piškor je napomenula kako umirovljenica do 14. lipnja nije došla regulirati svoj status. Od dana kada im preda potrebnu dokumentaciju neće morati plaćati odvoz smeća, ali pričuvu, izgleda – ipak hoće.

 

 

 

Živi u kontejneru, a zgrada je za rušenje: “Od mizerne mirovine moram plaćati pričuvu”
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap