Željko Šemper podnio ostavku u Predsjedništvu HSU-a: Otkrio nam je što ga je zasmetalo

Milan Dalmacija
28. ožujka 2023.
Novosti
A- A+

Istaknuti član Predsjedništva HSU-a Željko Šemper dao je ostavku na tu dužnost. Zasmetala su ga zbivanja u stranci, osobito izbacivanje Silvana Hrelje i način na koji je to izvedeno. Doduše, Predsjedništvo je odlučivalo i o njegovoj sudbini u stranci, ali je ipak odlučilo zadržati ga u članstvu.

Nakon što je sredinom veljače Predsjedništvo Hrvatske stranke umirovljenika izbacilo Silvana Hrelju iz članstva i time stranku ostavilo bez parlamentarnog statusa, turbulencije u vodstvu stranke i dalje se nastavljaju. Protekloga ponedjeljka ostavku na mjesto člana Predsjedništva podnio je dugogodišnji istaknuti član i bivši saborski zastupnik Željko Šemper.

Krajem tjedna odlučivalo se i o njegovoj sudbini u stranci, no kako doznajemo, on je i dalje član stranke. Stoga smo ga kontaktirali i upitali koji su razlozi napuštanja visoke funkcije u HSU-u nakon duge i plodonosne političke karijere.

Stvari treba rješavati unutar obitelji

– Uvijek sam na sjednice Predsjedništva i Središnjeg odbora dolazio s radošću, jer bili su to prijateljski susreti u jednom pravom ozračju. Zadnji događaji oko isključenja Silvana Hrelje, dugogodišnjeg predsjednika i saborskog zastupnika “pomutili” su odnose u Predsjedništvu HSU-a. Nisam nikad bio pristalica iznošenja “prljavog veša” u javnost, u medije, jer to treba rješavati unutar “obitelji”, pa neću ni sada.

Nevjerojatan potez: Hrelja je bio izbačen iz HSU-a i prije nego je završeno glasovanje

Jednostavno, nisam mogao prihvatiti takav način, takvu žurnost, takvu proceduru u kojoj se “klikom miša” putem elektronske sjednice, bez demokratske rasprave, iz članstva isključuje čovjek, “zaštitni znak” HSU-a i poznavatelj mirovinskog sustava, najzaslužniji za sve uspjehe koje je postigla stranka. Smatram, da je tim žurnim činom napravljena velika šteta HSU-u, prije svega jer je izgubljen 20-godišnji parlamentarni status i sada smo samo jedna od 16 umirovljeničkih stranaka, odnosno strančica!

S obzirom, da ni na “živoj” sjednici Predsjedništva nismo uspjeli održati demokratsku raspravu i dijalog, jer nisam dobio odgovore na pitanja, radi mira u “obitelji” i vraćanja dobrog ozračja, odlučio sam se na ostavku člana Predsjedništva, objasnio nam je Šemper.

Ispravljanje nepravde

Iako ističe da nikad nije bio niti u jednoj stranci, jer ga politika nije zanimala, ipak se učlanio u HSU 2002. godine, potaknut posljedicama Zakona o mirovinskom osiguranju iz 1999. godine.

– Kao član Upravnog vijeća HZMO-a 2004. sam predložio da se statistika o mirovinama razdvoji na “nove” i “stare” umirovljenike i da se nakon pet godina vide efekti mirovinske reforme. Rezultat je bio porazan, jer je razlika u mirovinama dviju generacija umirovljenika iznosila čak 35 posto. Zbog toga sam dvaput tražio ocjenu ustavnosti na Ustavnom sudu, pa tražio pravdu i u Strasbourgu, podsjetio je.

20-godišnja ‘borba’

Istaknuo je svoj angažman u svim inicijativama HSU-a, umirovljeničkih udruga, Sindikata i Matice umirovljenika Hrvatske, ali i zajednica udruga HEP-a HŽ-a, INE, MUP-a…

– Najveći naš uspjeh, uz obeštećenje “starim” umirovljenicima, bio je Zakon o dodatku od četiri do 27 posto za sve umirovljene nakon 1.1.1999. godine i smanjenje razlika na sadašnjih 17 posto. Od 2005. godine ukazujem na pogrešnu aktualnu vrijednost mirovina, odnosno na potrebu povećanja mirovina za dodatak “100 kuna + šest posto”, što je HZMO preračunao u 10,5 posto. Danas, uz sve pokušaje, taj zahtjev nažalost još nije realiziran, rekao je Željko Šemper koji će ipak ostati aktivan, ali u nešto manjoj mjeri nego dosad.

Što će, pak, ostati od HSU-a nakon svih promjena, veliko je pitanje. Kako pokazuju nedavna istraživanja javnog mnijenja, HRejting i Cro Demoskop, potpora birača svedena je na minimum.

šemper željko
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap