Zaražene iz domova za starije više neće voziti u bolnice, ići će u posebnu karantenu!

Jasmina Grgurić Zanze
16. listopada 2020.
Novosti
A- A+

Država je odlučila promijeniti način na koji će tretirati starije osobe u slučaju sumnje na koronavirus. Tako korisnike domova umirovljenika neće više prevoziti u bolnicu, gdje opterećuju zdravstveni sustav, nego u posebne karantene, odnosno prostorije koje će osigurati gradovi i županije kako bi se izbjeglo širenje zaraze.

Ilustracija: Rawpixel

Korisnici domova umirovljenika koji imaju asimptomatsku bolest više neće biti hospitalizirani već izdvojeni u posebne prostore koje mora osigurati lokalna samouprava! Odluka je to ekspertne skupine Ministarstva zdravstva koja bi mogla utjecati i na smrtnost te populacije, piše Jutarnji list.

maska
Otkriveno koliko je starijih od 65 oboljelo i umrlo od korone u Hrvatskoj!

Naime, u prvom valu epidemije u Hrvatskoj, populacija korisnika domova za starije i nemoćne činila je čak 45 posto ukupno preminulih. Najgori slučaj dogodio se u Splitu. Prema mjerama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo  “korisnike kod kojih je utvrđen Covid-19 neovisno o težini kliničke slike potrebno je uputiti na liječenje u bolnicu radi sprječavanja širenja zaraze.

Takvo postupanje smanjilo je smrtnost u ustanovama ovoga tipa pa je ona u drugom valu činila 25 posto. Sada se procedura mijenja i prema njoj takve asimptomatske pacijente treba stavljati u zasebne prostorije, ali ne u domu, nego prostoru koju osigurava lokalna samouprava. Razlog leži u tomu što oni predstavljaju opterećenje za zdravstveni sustav, a s druge strane, ukoliko zaraženi ostanu u domovima, infekcija će se širiti i na ostale korisnike i djelatnike.

Međutim, nije još poznato na koji će točno način gradovi i županije osigurati adekvatnu zdravstvenu skrb kroz zdravstveni sustav za najosjetljiviju populaciju građana.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap