Otkriveno koliko je starijih od 65 oboljelo i umrlo od korone u Hrvatskoj!

Jasmina Grgurić Zanze
4. svibnja 2020.
Novosti
A- A+

Brojne europske zemlje već su objavile podatke kako je više od 50 posto osoba preminulih od koronavirusa starije od 65 godina, pri čemu su na udaru najviše korisnici smješteni u domovima za starije i nemoćne. Na zahtjev Matice umirovljenika, Zavod za javno zdravstvo konačno je objavio podatke o udjelu starijih građana oboljelih i umrlih u Hrvatskoj, kao i onih u domovima.

maska

Foto: Pixabay

Hrvatski zavod za javno zdravstvo dostavio je podatke Matici umirovljenika Hrvatske na njen zahtjev o udjelu osoba starijih od 65 godina i osoba smještenih u domovima umirovljenika, a koje su oboljele i umrle od koronavirusa.

Gotovo 50 posto umrlih starije od 65 godina!

Prema tim podacima, od ukupno oboljelih od koronavirusa u Hrvatskoj njih 488 ili 24 posto je starije od 65 godina. Međutim, postotak umrlih starijih osoba u odnosu na ukupan broj je dvostruko veći. Tako je, prema podacima do 29. travnja 2020. godine, bilo 29 umrlih osoba starijih od 65 godina, a to je blizu 50 posto od ukupnog broja žrtava pandemije koronavirusa u Hrvatskoj.

Također, 166 oboljelih osoba je iz domova umirovljenika, odnosno njih osam posto od svih oboljelih, a oko 25 posto ih je od ukupnog broja umrlih.

Kako se broj umrlih u zadnjih pet dana od dostave podataka povećao, pri čemu je velikom većinom riječ o građanima starijima od 65 godina, postotak je veći od 50 posto.

Traže dodatnu zaštitu starijih u domovima

Matica umirovljenika Hrvatske pohvaljuje mjere koje donosi nacionalni Stožer Civilne zaštite i odmah nakon njegovog formiranja pozvala je sve svoje članove da se ponašaju u skladu s propisanim mjerama radi zaštite od korona virusa koji najviše ugrožava starije osobe, kaže predsjednica MUH-a, Višnja Fortuna.

Pola svih smrtnih slučajeva zbog korone događa se u domovima za starije?

“Matica je izrazila i zabrinutost što je korona virus prodro u domove za starije i nemoćne, a posebno je osjetljiva zbog podataka prema kojima su u Europi pa i u Americi, gotovo polovica umrlih starije osobe iz domova umirovljenika. U Hrvatskoj to nije slučaj, zbog  na vrijeme provedeni mjera, ali Matica upozorava da se uz poduzete mjere, učine i daljnji napori kako bi zaštitili starije osobe, posebno one koji su smješteni u domovima” – apeliraju iz ove krovne umirovljeničke organizacije.

 

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap