Zaposleno skoro 20.000 umirovljenika: Evo gdje rade “obični”, a gdje “povlašteni”!

Jasmina Grgurić Zanze
14. veljače 2022.
Novosti
A- A+

Trend rada do polovine radnog vremena uz mirovinu ne samo da se nastavlja u 2022. godini, nego raste. Naime, u odnosu na početak mjeseca, siječanj smo zaključili s čak oko 500 zaposlenih umirovljenika više! Donosimo i gdje naviše rade prema vrstama mirovine.

Ilustracija: Unsplash

Širenje zakonskih mogućnosti, koje i dalje ne omogućavaju zapošljavanje na puno radno vrijeme uz zadržavanje isplate mirovine, nedostatak radne snage te u prvom redu potreba za dodatnom zaradom dovode do rastućeg trenda rada u mirovni.

Pozitivan trend se nastavlja

Po prvi put prekoračili smo brojku od 19 tisuća umirovljenika zaposlenih do polovine radnog vremena. Naime, početkom siječnja radilo ih je 18.676, a krajem 19.144  njih. Od toga je 11.738 u starosnoj mirovini, zatim 4.414 u prijevremenoj starosnoj mirovini, a 415 je korisnika obiteljske mirovine koji pravo raditi imaju tek unazad pola godine.

Rade i umirovljeni prema posebnim propisima, 965 branitelja te 1.612 vojnih osoba. 

Umirovljenici najviše rade kao trgovci, zatim kao stručnjaci i znanstvenici, a treća i četvrta najbrojnija djelatnost su prerađivačka industrija i građevina te administrativne djelatnosti kao peta.

Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje ustupio nam je i podatke u kojim djelatnostima umirovljenici najviše rade ovisno o vrsti mirovine koju koriste.

“Obični” umirovljenici šljakaju u trgovini

Najviše osiguranika starosne mirovine zaposleno je u djelatnostima: trgovina na veliko i na malo; popravak motornih vozila i motocikala (2047), stručne, znanstvene i tehničke djelatnosti (2022), prerađivačka industrija (1663) te građevinarstvo (1306).

Najviše korisnika prijevremene starosne mirovine zaposleno je u djelatnostima: trgovina na veliko i na malo; popravak motornih vozila i motocikala (962), stručne, znanstvene i tehničke djelatnosti (692), prerađivačka industrija (592) te administrativne i pomoćne uslužne djelatnosti (501).

“Povlašteni” najviše rade u administraciji

Korisnici mirovine prema ZOHBDR (branitelji) najviše su prema djelatnostima zaposleni u administrativnim i pomoćnim uslužnim djelatnostima (203), građevinarstvu (179), prijevozu i skladištenju (120) te trgovini na veliko i malo; popravak motornih vozila i motocikala (117).

Djelatne vojne osobe najviše su prema djelatnostima zaposleni u administrativnim i pomoćnim uslužnim djelatnostima (298), građevinarstvu (249), prijevozu i skladištenju (208) te  prerađivačkoj industriji (195).

Korisnici obiteljske mirovine koji rade do polovice radnog vremena prema djelatnostima su najviše zaposleni u administrativnim i pomoćnim uslužnim djelatnostima (76), trgovini na veliko i na malo; popravak motornih vozila i motocikala (69), djelatnosti pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane (55) te prerađivačkoj industriji (53), kažu nam iz HZMO-a.

Copy link
Powered by Social Snap