Manje umirovljenika koji rade: Sve više obiteljskih, rast u pojedinim sektorima

Jasmina Grgurić
12. siječnja 2022.
Novosti
A- A+

U odnosu na mjesec dana ranije, imamo 279 umirovljenika manje koji su zaposleni do polovine radnog vremena. No, ne radi se o padu trenda rada u mirovini, nego o povećanoj potrebi za radnicima u vrijeme blagdana. Broj zaposlenih u pojedinim djelatnostima poput trgovine i zdravstvene zaštite raste, a na tržištu rada sve je više i korisnika obiteljskih mirovina.

Foto: Rawpixel

Na dan 8. siječnja 2022. bilo je ukupno 18.676 korisnika mirovine koji rade do polovice punog radnog vremena, kazali su nam iz Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje. Brojka je to za 279 umirovljenika manje u odnosu na mjesec dana ranije. Međutim, u prosincu su zbog blagdana potrebe za radnicima bile veće pa ne možemo govoriti o padu trenda koji se posljednjih godina kreće uzlaznom putanjom, uz blage oscilacije na mjesečnoj bazi.

Sve više “obiteljskih” umirovljenika koristi opciju rada

O sve većoj potrebi umirovljenika na tržištu rada svjedoči i porast broja zaposlenih u pojedinim djelatnostima, poput zdravstvene zaštite, što ne čudi s obzirom na pandemiju i nedostatak zdravstvenog osoblja, a rast je zabilježen i u trgovini. Također, sve je više korisnika obiteljskih mirovina koji koriste mogućnost rada koju su dobili od 1. kolovoza prošle godine. Trenutno je njih 420 zaposleno do polovine radnog vremena, čime “krpaju” svoje ispodprosječne naslijeđene mirovine.

Od 18.676 umirovljenika koji rade, 11.395 su u starosnoj mirovini, dok ih je 4.334 u prijevremenoj starosnoj mirovini. Među posebnim propisima imamo 950 zaposlenih branitelja te 1.577 djelatnih vojnih osoba.

Trgovina i dalje broj jedan branša za penzionere

stariji radnik
Sve više umirovljenika radi, poznato koliko je među njima obiteljskih!

Kraj prosinca donio je rast broja zaposlenih umirovljenika u pojedinim sektorima pa tako i onom najbrojnijem – trgovini u kojoj radi 2.758 umirovljenih građana. Do blagog rasta došlo je i u stručnim, znanstvenim i tehničkim djelatnostima sa 2.563 zaposlenih kao druga najbrojnija kategorija. U prerađivačkoj industriji ih je 2.051, a u građevini 1.649, dok su peta branša po brojnosti administrativne i pomoćne uslužne djelatnosti (1.213).

Do porasta broja zaposlenih umirovljenika došlo je i u djelatnostima zdravstvene zaštite i socijalne skrbi gdje manjka kadrova, a tu ih se zapošljava 1.048. Blagi rast u odnosu na studeni u prosincu bilježi i turizam sa 628 korisnika starosne, prijevremene i obiteljske mirovine koji su radili u djelatnostima pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane.

Manje umirovljenika koji rade: Sve više obiteljskih, rast u pojedinim sektorima
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap