Vupora: “Usklađivanje mirovina moglo bi biti 5 posto, što je puno manje od inflacije”

Jasmina Grgurić Zanze
19. svibnja 2022.
Novosti
A- A+

Barbara Antolić Vupora, saborska zastupnica SDP-a, u raspravi o rebalansu proračuna rekla je nekoliko bitnih stvari za umirovljenike koje smatra najvećim žrtvama inflacije. Otkrila je pritom koliko bi moglo iznositi drugo ovogodišnje usklađivanje mirovina, a koje je značajno manje od rasta plaća i troškova života.

vupora SDP

Foto: Barbara Antolić Vupora | Youtube screenshot

Formula usklađivanja mirovina nije održava i treba je promijeniti kako bi se umirovljenike zaštitilo od rastuće inflacije, zaključak je SDP-ove saborske zastupnice Barbare Antolić Vupore koji je na ovaj ozbiljni problem ukazala tijekom jučerašnje rasprave o rebalansu proračuna.

Srpanjsko usklađivanje 5 posto, ali nedovoljno!

novac inflacija
Inflacija snažno ubrzala, na godišnjoj razini gotovo dvoznamenkasti broj

Novi ministar rada i mirovinskog sustava Marin Piletić istovremeno pokušava umiriti umirovljenike da će mirovine rasti deset posto. No, ne radi se ni o kakvom izvanrednom povećanju mirovina kako primjerice traže umirovljeničke udruge u jednakom postotku, nego o usklađivanju mirovina do kraja mandata HDZ-a. Piletić je pritom pokazao da ne poznaje materiju o kojoj govori, rekavši da će mirovine rasti unatoč inflaciji, iako one rastu upravo zbog inflacije.

Istina je da će mirovine ove godine kroz usklađivanje doživjeti svoj rekordni rast koji bi mogao premašiti i rast mirovina u recesijskoj 2008. godini kada su one porasle ukupno oko 6,5 posto. Iako umirovljenici samo na razini ove godine mogu očekivati ukupno i do 8 posto veće mirovine, to je i dalje znatno manje od rasta plaća i troškova života, pri čemu je inflacija u posljednjih godinu dana premašila 9 posto.

Najveće usklađivanje dogodilo se u 2008. godini: Pogledajte koliko su umirovljenici tada dobili

– Usklađivanje mirovina po formuli u prvom polugodištu iznosi svega 2,24%, što je manje i od proklamiranog rasta plaća u javnom sektoru od 4 posto, a što potvrđuje da su umirovljenici najveći gubitnici i recentne krize, s rapidnim padom njihovog životnog standarda – rekla je Antolić Vupora i dodala kako bi maksimalno usklađenje u drugom polugodištu moglo biti oko 5 posto, što je i dalje značajno manje od očekivane inflacije.

Mirovine bi dosad bile veće za 34 posto!

Antolić Vupora se pozvala na drugačiju formulu usklađivanja kakvu već mjesecima kroz saborsku proceduru predlaže njezina stranka.

marin piletić
Ministar Piletić: Povećat ćemo mirovine unatoč geopolitičkim zbivanjima i inflaciji

– Da je primijenjen naš model uzimanja 100% povoljnijeg faktora od inflacije i rasta plaća, do danas bi mirovine bile uvećane čak 34 posto i bolje bi pratile rast plaća. Nije prošlo sedam debelih krava, nije prošlo sedam dobrih godina već su počele dolaziti i mršave – rekla je, referirajući se na posljedice kriza te inflacije čiji će teret, kako tvrdi, najviše osjetiti umirovljenici kao jedna od najugroženijih skupina.

Marić: ‘Nitko sretniji od mene da im možemo dati više’

Ministar Zdravko Marić na pitanja zastupnika odgovorio je da će biti dovoljno sredstava za isplatu većih mirovina kao rezultat nadolazećeg usklađivanja u srpnju. Naime, procjena je da bi za isplatu dosad, kako se očekuje, najveće indeksacije mogla nedostajati čak milijarda kuna.

„Ako i budu nedostatna sredstva, ona će se kao takva osigurati, da umirovljenici ni u kojem slučaju ne dođu u neku vrstu zabrinutosti“, poručio je Marić i više puta ponovio „nitko sretniji od mene“ da im možemo dati i više.

Vupora: “Usklađivanje mirovina moglo bi biti 5 posto, što je puno manje od inflacije”
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap