Ministar Piletić: Povećat ćemo mirovine unatoč geopolitičkim zbivanjima i inflaciji

Josip Mihaljević
18. svibnja 2022.
Novosti
A- A+

Povodom 100. obljetnice od osnivanja Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje, danas se u Saboru održala sjednica Odbora za rad, mirovinski sustav i socijalno partnerstvo. Ministar rada Marin Piletić poručio je kako će povećati mirovine za 10 posto unatoč inflaciji, ali takva izjava baš i nema smisla.

marin piletić

Foto: Marin Piletić | Mirovina.hr

Saborski Odbor za rad, mirovinski sustav i socijalno partnerstvo danas je održao tematsku sjednicu povodom 100. godišnjice osnivanja Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje. Kratak govor o mirovinama održao je i novi ministar rada Marin Piletić, koji je, između ostaloga, poručio da će povećati mirovine za 10 posto unatoč geopolitičkim zbivanjima i rastu inflacije.

“Mirovinske politike iznimno su značajne i kompleksne, a osnovna im je zadaća da pojedincima i njihovih obiteljima omogući raspodjelu potrošnje tijekom cijelog životnog vijeka, prije svega da im osigura prihode u starosti” kazao je Piletić uvodno.

Nakon što je govorio o radu Zavoda za mirovinsko kroz godine, ministar je kazao kako je cilj uvijek isti – održati mirovinski sustav održivim unatoč tomu što se predviđa rast broja umirovljenika.

“Osvrćući se na politički i ekonomski kontekst u kojem se nalazimo, a koji je presudan i za mirovinski sustav, mogu sa zadovoljstvom ustvrditi kako je Vlada u protekle dvije godine unatoč svjetskoj zdravstvenoj i ekonomskoj krizi uspjela u očuvanju stabilnosti tržišta rada te stvoriti preduvjete za oporavak hrvatskog gospodarstva. Dame i gospodo, danas sa stopostotnom sigurnošću možemo reći da brojimo najviše osiguranika od uspostave RH. Samo u godinu dana taj je broj porastao za gotovo 42 tisuće”, kazao je Piletić.

Ministar najavio povećanje mirovina unatoč inflaciji?!

Ministar je poručio kako su ciljevi Vlade jasni. Do kraja godine planiraju podići prosječnu plaću na 7.600 kuna, minimalnu na 4.250 kuna, a mirovine za 10 posto.

piletic aladrovic
[KOMENTAR] Novi ministar spremno prihvatio najveću laž u mirovinskom sustavu

“Planirano je i povećanje mirovina za 10 posto, na što se Vlada obvezala, što ćemo i ostvariti, usprkos svim izazovima u kontekstu geopolitičkih zbivanja, inflacije, koja utječe na realnu plaću i mirovinu”, kazao je Piletić.

Kao što je to običaj, hrvatski ministri rada vole govoriti o povećanju mirovina, a zapravo misle na usklađivanje mirovina. Pomalo je smiješno da je novi ministar kazao kako će se mirovine povećati unatoč inflaciji, kada će upravo inflacija biti zaslužna za nešto veće usklađivanje mirovina u drugom dijelu godine. Drugačije rečeno, mirovine se usklađuju zbog inflacije, a ne unatoč njoj.  S druge strane, usklađivanje mirovina nema veze s Vladom niti Ministarstvom rada. Odluku o usklađivanju, kako i piše u Zakonu, donosi Upravno vijeće HZMO-a. S druge strane, korektno je kazao da inflacija utječe na realne plaće i mirovine. Postavite si sada pitanje – ako inflacija iznosi oko 9 posto na godišnjoj razini, a mirovina vam poraste za 10 posto – koliko ste stvarno u plusu?

Piletić se osvrnuo i na omjer radnika i umirovljenika:

“Taj je problem potrebno rješavati kontinuirano i na više razina. Vlada je, kao što znate, proširila krug umirovljenika koji mogu raditi i primati mirovinu, što je umirovljenicima omogućilo ostvarivanje dodatnog prihoda i postupni izlazak s tržišta rada. Ovu mjeru trenutno koristi više od 21 tisuća umirovljenika”, nastavlja Piletić.

Osniva se radna skupina koja će analizirati mirovinski sustav

Ministar je također otkrio kako će se osnovati radna skupina koja će analizirati mirovinski sustav.

siromaštvo
Sindikat umirovljenika: Službenici Ministarstva lažu, evo za koliko su zakinute mirovine

“Skupina će obuhvatiti sve zainteresirane dionike koji će raspravljati o daljnjem unapređenju sustava s ciljem pristupanja potrebnim izmjenama zakonskog okvira do 2025. godine”, kazao je Piletić.

Zaključno, ministar je kazao da je mirovinski sustav reformom iz 2019. cjelovito uređen čime je stvorena perspektiva za veće mirovine.

“Vidljiva su značajna postignuća u mirovinskom sustavu, važnu ulogu imao je upravo Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje na čemu im čestitam”, kazao je Piletić.

 

Ministar Piletić: Povećat ćemo mirovine unatoč geopolitičkim zbivanjima i inflaciji
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap