Inflacija snažno ubrzala, na godišnjoj razini gotovo dvoznamenkasti broj

Josip Mihaljević
17. svibnja 2022.
Novosti
A- A+

Državni zavod za statistiku objavio je kako je indeks potrošačkih cijena od ožujka do travnja u prosjeku veći za 2,6 posto što nam govori da je inflacija značajnije ubrzala. Na godišnjoj razini iznosi čak 9,4 posto, a najviše rastu cijene prijevoza i hrane.

novac inflacija

Foto: Unsplash

Državni zavod za statistiku objavio je u ponedjeljak podatke za inflaciju u travnju. U odnosu na ožujak, inflacija je ubrzala za 2,6 posto, a na godišnjoj razini (ako usporedimo travanj 2021. i travanj 2022. godine) iznosi čak 9,4 posto.

Promatrano prema glavnim skupinama dobara i usluga na godišnjoj razini, najviše je poskupio prijevoz (16,4 posto), hrana i bezalkoholna pića (12,8 posto), restorani i hoteli (11,1 posto), oprema za kuću i održavanje kućanstva (9,9 posto), stanovanje i režije (8,8 posto), a odjeća i obuća skuplja je za 7,5 posto.

Vrhunac inflacije očekuje se sredinom godine, ali pitanje je koliko će joj trebati da se spusti na ciljane razine od oko 2 posto. Prije nego što je ubrzala, brojni šefovi centralnih banaka diljem svijeta, čiji je posao boriti se s inflacijom, govorili su da se radi o prolaznom događaju. Međutim, u posljednjih nekoliko mjeseci su promijenili mišljenje i sada poduzimaju sve kako bi ju spustili, a cijena spuštanja inflacije mogla bi biti globalna recesija.

Inflacija najviše pogađa one s mjesečnim prihodima, a što su im prihodi niži, to su više pogođeni. Dakle, u najvećoj mjeri govorimo o umirovljenicima i o ljudima s niskim plaćama.

S druge strane, inflacija je jedan od dva ključna parametra za usklađivanje mirovina pa bi u drugom dijelu godine one mogle značajnije rasti.

Inflacija snažno ubrzala, na godišnjoj razini gotovo dvoznamenkasti broj
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap