Vlasnici doma u Andraševcu iza rešetaka zbog mogućeg utjecaja na svjedoke

Josip Mihaljević
6. veljače 2020.
Novosti
A- A+

Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu donijelo je rješenje o provođenju istrage protiv dvoje hrvatskih državljana (1971. i 1968.), vlasnika doma u Andraševcu u kojem je smrtno stradalo šest teško pokretnih umirovljenika. Donosimo što je o tom slučaju utvrdilo nadležno županijsko državno odvjetništvo.

pozar

Foto: Youtube screenshot

Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu donijelo je rješenje o provođenju istrage protiv dvoje hrvatskih državljana (1971. i 1968.) zbog osnovane sumnje na počinjenje teškog kaznenog djela protiv opće sigurnosti. Radi se o vlasnicima Doma za starije i nemoćne “Zelena oaza” u Andraševcu.

Postoji osnovana sumnja da su prvookrivljenica kao predstavnica jednog obiteljskog doma za starije i nemoćne u Andraševcu i drugookrivljenik, ujedno njen suprug, kao član obitelji predstavnice obiteljskog doma, bez odobrenja nadležnog tijela socijalne skrbi, proširili djelatnost pružanja socijalnih usluga smještaja starijih osoba u obiteljskom domu na drugi stambeni objekt i u još jedan pomoćni objekt na drugoj lokaciji u Andraševcu.

Šest nepokretnih umirovljenika smjestili u “spremište”

požar zagorje
Uhićeni vlasnici doma u Zagorju u kojem je izgorjelo šestero starijih

Osnovano se sumnja da su okrivljenici u pomoćni objekt manjih dimenzija, koji je kao gospodarski objekt-spremište preuređen za boravak osoba (građen drvetom i ciglom), smjestili šest starijih teško pokretnih i nepokretnih osoba, iako su bili svjesni da su te osobe potpuno ovisne o tuđoj pomoći i da im je zbog toga potrebna stalna prisutnost njegovatelja. Okrivljenici su bili svjesni i da oni sami žive u sedamsto metara udaljenoj obiteljskoj kući u Andraševcu.

Postoji osnovana sumnja da su prvookrivljenica i drugookrivljenik pritom propustili teško pokretnim i nepokretnim korisnicima osigurati skrb uz prisutnost njegovatelja 24 sata dnevno, tako da su za skrb o svih 25 korisnika na obje lokacije rasporedili za rad u noćnoj smjeni jednu njegovateljicu. Osnovano se sumnja da su prvookrivljenica i drugookrivljenik na opisani način pristali da teško pokretne i nepokretne osobe borave bez nadzora i neophodne pomoći te u mogućim uvjetima životne ugroženosti, pa kad je u spomenutom pomoćnom objektu tijekom noći 11. siječnja 2020. između 4:10 i 4:55 sati došlo do kvara i zapaljenja električne grijalice (kalorifer) koja se koristila za zagrijavanje prostorija, kao i uslijed izostanka nadzora jedine njegovateljice koja je boravila u glavnom objektu, došlo je do širenja požara na cijelu unutrašnjost pomoćnog objekta.

Utjecaj na svjedoke?

njuskalo
Vlasnici "Zelene oaze" hitno prodaju kuću gdje je dom za starije operirao ilegalno: Traže 40 tisuća eura

Šest korisnika socijalnih usluga smještaja (1938., 1951., 1916., 1936., 1935. i 1930.) smrtno je stradalo zbog gušenja ugljičnim monoksidom koji se razvio tijekom navedenog požara.

Sudac istrage prihvatio je prijedlog ovog državnog odvjetništva te prvookrivljenici i drugookrivljeniku odredio jednomjesečni istražni zatvor zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke.

Zanimljivo, vlasnici su uhićeni tek jučer, a požar se dogodio prije 26 dana. Vlasnici su između požara i trenutka uhićenja probali i prodati kuću, iz čega se može zaključiti da su oboje bili na slobodi. Sud im je tek danas odredio jednomjesečni istražni zatvor zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke, a prema ovome su za tu aktivnost imali dvadesetak dana slobode.  

Oglas za prodaju kuće je, u međuvremenu, postao neaktivan.

Copy link
Powered by Social Snap