Vlasnica doma u kojem je izgorjelo šest ljudi na sudu: “Da sam barem ja mrtva”

Josip Mihaljević
29. lipnja 2021.
Novosti
A- A+

Na Županijskom sudu u Zagrebu nastavljeno je suđenje Gabrijeli Čičković, vlasnici bivšeg obiteljskog doma za starije Zelena oaza u Andraševcu u kojem je početkom 2020. godine u požaru život izgubilo šest korisnika. Pravomoćna presuda stiže 1. srpnja, a svjedoci su opisali što se dogodilo tog kobnog jutra.

pozar

Foto: Pomoćni objekt u ‘Zelenoj oazi’ | Youtube screenshot

Ovoga tjedna nastavljeno je suđenje Gabrijeli Čičković (49), vlasnici ilegalnog doma ‘Zelena oaza’ u Andraševcu gdje je početkom 2020. godine zbog kvara na kaloriferu i manjka nadzora požar odnio živote šestero korisnika.

Jučer je svjedočila i sama Gabrijela Čičković koja je u suzama iznijela svoju obranu, piše Jutarnji list.

“Jako mi je žao što se sve to dogodilo. Teško mi je i ispričavam se još jedanput obiteljima stradalih. Svi štićenici su bili dio moje obitelji. U radu Doma sam sudjelovala svakodnevno. Obilazila sam oba objekta. (…)

Što se tiče tog malog objekta u kojem su poginuli, bio je uredan. Napravili smo ga za našu kćer, ali se ona udala pa smo ga prenamijenili za korisnike. U njemu je bio i televizor te čajna kuhinja i nije imao stepenice pa se u njega lako moglo ulaziti”, krenula je Čičković.

“Da sam barem ja mrtva”

Kvar na kaloriferu, koji se nalazio iza kreveta jedne korisnice, nitko od zaposlenika ili vlasnika nije primijetio na vrijeme, iako su korisnici trebali biti pod 24-satnim nadzorom. Čičković je ispričala kako je kalorifere kupila 1. prosinca 2019. u KTC-u, nešto više od mjesec dana prije požara.

požar zagorje
Uhićeni vlasnici doma u Zagorju u kojem je izgorjelo šestero starijih

“Pritužbi korisnika na Dom nije nikada bilo, niti ga je itko napustio zbog nezadovoljstva. Službe u Županiji su znale za domove koji rade bez dozvola. Surađivala sam s nizom socijalnih službi i Hitnom. Isto tako CSS me znao zvati po preporukama za smještaj i svi su znali da imam Dom 1 i 2 u kojima su korisnici imali prijavljeno prebivalište. No nikad mi nije bila došla kontrola. Sada kad gledam, da barem jest jer do tragedije ne bi došlo”, kazala je Čičković.

Podsjetimo, ‘Zelena oaza’ nije imala sve dozvole za rad. Imali su rješenje za 13 korisnika, a u Domu ih je bilo otprilike dvostruko više. Čičković zaziva dolazak inspekcije koji je izostao, jer kao, tada bi ih uhvatili i zasigurno ne bi smjeli držati korisnike u objektu koji je izgorio…

“Prema korisnicima sam imala obiteljski odnos. Odlazila sam im na sprovode, a ako nisam bila u mogućnosti, slala sam cvijeće. No od ovih šest se nažalost nisam mogla oprostiti. Da sam barem ja mrtva”, kazala je Čičković.

Radnici odrađivali smjene od 12 sati

Čičković je na optužbu da nije imala propisan broj radnika kazala da to nije namjerno nego da se njegovateljice i medicinske sestre nisu javljale na natječaj. A kako i bi, kada prema iskazu svjedokinje rade smjene od 12 sati za 3.000 kuna plaće.

pozar
Suđenje za šestero izgorjelih u domu: "Bili su mršavi, mislila sam ih baciti na livadu"

Obitelj preminulih traži nadoknadu financijske štete, a u sudske spise stigao je zahtjev težak 225.000 kuna s kamatama.

Odvjetnik okrivljene tvrdi da nema govora o neizravnoj namjeri nego o nehaju. Ponovio je da su kaloriferi bili novi, da imaju garanciju, kazao kako korisnici nisu bili bez nadzora, a državu je optužio jer nije omogućila dovoljno domova za smještaj starijih i nemoćnih.

Pravomoćna presude se očekuje ovoga tjedna.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap