Počelo suđenje vlasnici ilegalnog doma iz Andraševca: Naravno, ne smatra se krivom

Josip Mihaljević
25. veljače 2021.
Novosti
A- A+

Na Županijskom sudu u Zagrebu danas je počelo suđenje vlasnici obiteljskog Doma za starije i nemoćne osobe “Zelena oaza” u kojem je početkom prošle godine u požaru smrtno stradalo šestero korisnika. Prijeti joj 15 godina zatvora.

pozar

Foto: Youtube screenshot

Na Županijskom sudu u Zagrebu danas je počelo suđenje Gabrijeli Čičković, vlasnici ilegalnog Doma za starije i nemoćne osobe “Zelena oaza” u Andraševcu u kojem je početkom prošle godine u požaru smrtno stradalo šestero korisnika, piše Telegram.hr.

Tužiteljstvo ju teretu za teško kazneno djelo protiv opće sigurnosti dovođenjem u opasnost života i imovine za što može dobiti od tri do 15 godina zatvorske kazne.

U suzama negirala krivnju

pozar
Požar u domu za starije najvjerojatnije izazvala električna grijalica. Jesu li imali sve potrebne dozvole?

Čičković je u suzama negirala krivnju i traži da se ispita vlasnik tvrtke od koje je kupila grijalicu koja je izazvala požar.

Optužnica navodi kako je Čičković tijekom 2012. i 2013. dobila rješenje Upravnog odjela za zdravstvo, socijalnu skrb, udruge i mlade Krapinsko-zagorske županije o ispunjavanju uvjeta za pružanje usluga skrbi izvan vlastite obitelji u okviru stalnog smještaja starijih i nemoćnih osoba. Prema rješenju, mogla je imati najviše trinaest korisnika i to u njezinom domu na adresi Dolinska 8 u Andraševcu.

Međutim, Čičković je bez odobrenja nadležnog tijela socijalne skrbi proširila svoje usluge na pomoćni objekt u istoj ulici na adresi Dolinska 22. Na toj je lokaciji u obiteljsku kuću smjestila još devetnaestoro korisnika, dok je u pomoćni objekt na toj lokaciji smjestila još šestero teško bolesnih i pokretnih korisnika. Radilo se o staroj i preuređenoj šupi u kojoj je grijalica uzrokovala požar.

Korisnici bez nadzora noću

njuskalo
Vlasnici "Zelene oaze" hitno prodaju kuću gdje je dom za starije operirao ilegalno: Traže 40 tisuća eura

Prema optužnici, šestero preminulih korisnika bilo je potpuno ovisno o tuđoj pomoći te im je zbog toga bila potrebna stalna prisutnost njegovatelja. Kako je vlasnica živjela 700 metara dalje u svojoj kući, ostavila je jednu njegovateljicu da brine o 25 ljudi u dva objekta.

Izostanak nadzora nad teško pokretnim i nepokretnim ljudima doveo je u opasnost njihove živote i kada je kvar na grijalici 11. siječnja uzrokovao požar, nitko nije mogao spasiti korisnike.

Požar se proširio po cijeloj unutrašnjosti, a korisnici u dobi između 104 i 69 godina prvo su se ugušili ugljičnim monoksidom, a zatim su im tijela izgorjela. Tako su istražitelji rekonstruirali zločin i vjeruju da imaju dovoljno dokaza za krivnju vlasnice doma.

Telegram piše kako su se danas na suđenju pojavili i članovi obitelji stradalih korisnika, a jedan od njih u ovom postupku tražili 225 tisuća kuna odštete. Ostali će odštetu pokušati ostvariti u parničnim procesima.

 

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap