Vlada donijela mjere protiv rasta cijena: ‘Nismo u situaciji da pohlepa prevlada nad solidarnošću’

Milan Dalmacija
5. siječnja 2023.
Novosti
A- A+

Vlada RH je na današnjoj sjednici donijela mjere protiv neopravdanog rasta cijena nakon uvođenja eura. Premijer Plenković je poručio kako pojedinci pokušavaju loviti u mutnom te profitirati preko leđa građana. Istaknuo je da nema nikakvog opravdanja za poskupljenja između 31. prosinca i 2. siječnja, zbog čega su donesene mjere pojačanog inspekcijskog nadzora, prikupljanja podataka o cijenama do Nove godine, izmjene propisa koji štite potrošače te je trgovcima i drugim subjektima naloženo vraćanje cijena kakve su bile 31. prosinca.

| Foto: Unsplash

Kao da inflacija od 13,5 posto, koliko je zabilježeno u studenom, nije bila dovoljna, s 1. siječnjem, odnosno uvođenjem eura, građani su primijetili kako je dobar dio artikala i usluga ponovno poskupio. Iako je i ranije bilo upozorenja kako ne smije doći do neopravdanog rasta cijena u eurima, što je regulirano i Zakonom o uvođenju eura, neke su cijene porasle preko noći.

Državni inspektorat je pod navalom prijava nezadovoljnih građana. Izvijestili su kako su od 5. rujna, kad je počelo dvojno iskazivanje cijena, utvrdili 1.738 nepravilnosti uz 51 prekršaj prodavanja proizvoda iznad cijene koju je Vlada odredila u listopadu, o čemu smo također pisali. Ministar gospodarstva Davor Filipović poručio je trgovcima da im to “neće proći” te je zaprijetio “crnim listama” onima koji budu bezrazložno podizali cijene, o čemu smo više pisali ovdje.

Državni inspektorat otkrio: Trgovci griješe u dvojnom iskazivanju cijena, a neki ne poštuju ni odluku Vlade

Trgovci su, pak, nakon sastanka s ministrom Filipovićem ostali u šoku zbog prozivku te su, kako piše N1, najavili da će dostaviti Vladi 40 novih cjenika nabave artikala, kako bi im pokazali da nisu oni ti koji dižu cijene.

– Mi se nemamo zbog čega urazumiti. Vladi ćemo idući tjedan dostaviti najavu preko 40 novih cjenika. Do porasta cijena nije došlo dizanjem marži trgovaca nego zbog inflatornih pritisaka, zbog rasta sirovina i energije, zbog porasta troškova proizvodnje, a od 1.2. imamo najavu preko 40 novih cjenika. To nisu onakva povećanja kakva su bila u prvom valu ali opet su povećanja. Vlada i Ministarstvo gospodarstva bi trebali provjeriti naše marže i cjenike koje smo dostavili i zajedno s nama i proivođačima sjesti i razgovarati o tome tko može izdržati teret novih troškova, a ne da se trgovci prikazuju kao netko tko je dizao cijene, rekao je predsjednik Udruženja trgovina pri Hrvatskoj udruzi poslodavaca, Martin Evačić.

‘Neopravdano profiterstvo i lov u mutnom’

Premijer Andrej Plenković navodno je zatražio da se zamrznu cijene još nekolicine proizvoda te da se cijene najmanje 100 artikala vrate na razine prije 30. studenog prošle godine, piše N1. U međuvremenu je sazvao sastanak užeg kabineta Vlade, a na sjednici Vlade u četvrtak obznanio je s kojim mjerama nastoji obuzdati rast cijena.

– Održali smo sastanak kako bi zaštitili potrošače od daljnjeg povećanja cijena. Konstatirali smo kako su pojedinci, ovo nije nikakvo generaliziranje, da su pojedini gospodarski subjekti podizali svoje naknade i naplaćivali ih građanima. Zahvaljujem se velikoj većini koja je zadržala cijene kao i dosad. Mi smo ranije govorili o tome da će cijene rasti zbog konverzije, ali to je 0,2 posto, što je zanemarivo. No, ovo što sad vidimo je nešto sasvim drugo. To je neopravdano profiterstvo i lov u mutnom. Mi ćemo reagirati mjerama od današnje sjednice. Nekoliko je tu faula u napadu oko onoga što se sada događa. Pojedinci koji su neopravdano dizali cijene, bacili sjenu na uvođenje eura, ugrozili su standard naših građana i povećali inflaciju, poručio je Plenković i dodao da je Vlada reagirala temeljem odgovornosti za uvođenje eura i povjerenja prema svim akterima u društvu.

Dodao je da je jedna od temeljnih zadaća Vlade uvođenje eura te da to nije nešto što bi pojedinci trebali iskorištavati povećanjem cijena na štetu građana koji ionako žive opterećeni inflacijom i energetskom krizom. Podsjetio je kako je Vlada nekoliko puta smanjivala PDV te je očekivala da će se to odraziti na cijene. Uz to, dodijelila je tri paketa mjera vrijednih 3,6 milijuna eura kako bi građani i poslovni subjekti manje osjetili teret inflacije. Uz to, podsjetio je da su zamrznute cijene devet prehrambenih proizvoda te regulirane cijene naftnih derivata.

– Najviše smo dali socijalno osjetljivim skupinama. Sprječavamo socijalnu frakturu i raslojavanje društva. To je cilj svake odgovorne vlade, jer znamo da je država jedina koja to može učiniti. Zato to činimo, poručio je Plenković i rekao da je u takvoj situaciji sve dopušteno, osim profiterstva.

‘Poanta eura nije neopravdano bogaćenje’

Naglasio je da će sve pojave koje potiču povećanje inflacije biti sankcionirane. Time će biti zaštićeno gospodarstvo i kupovna moć građana. Naglasio je da poanta uvođenja eura nije neopravdano bogaćenje preko leđa građana. Nema nijednog inputa, dodao je, koji je porastao toliko puno od 31. prosinca do 2. siječnja da bi se cijene toliko dizale. Nismo u situaciji da nam pohlepa prevlada nad solidarnošću, poručio je Plenković i dodao da se to ne smije dobiti.

[ANKETA] Poskupljenja zbog uvođenja eura: Nezadovoljni su kupci, trgovci, ali i ministri

– Svi resori koji su nadležni za praćenje svih parametara dobit će zadatak da sve reguliraju odmah. Stoga ovaj prijedlog ide k tome da svi trebaju vratiti cijene na razinu prije 1. siječnja, Državni inspektorat da pojača nadzor, Ministarstvo financija treba prikupiti sve gospodarske parametre, a Ministarstvo poljoprivrede sve cijene prehrambenih proizvoda. Ostali resori moraju prikupiti podatke u njihovoj domeni ovlasti, rekao je Plenković.

Vladine mjere

Ministar financija Davor Filipović predstavio je prijedlog Zaključka o zabrani neopravdanog podizanja cijena. Njime se zadužuju svi financijski subjekti, počevši od banaka do trgovina da revidiraju maloprodajne cijene najviše do visine cijena koje su vrijedile do 31. prosinca 2022.

– Radi praćenja učinaka zadužuju se Državni inspektorat, Carinska uprava, HAKOM, HANFA, HNB, Ministarstvo financija, te prometa da pojačaju aktivnosti praćenja. Zadužuje se Ministarstvo gospodarstva da pojača svoje djelatnosti u informiranju i reguliranju kretanja cijena. Ministarstvo poljoprivrede zadužuje se da u roku od 15 dana prikupi podatke o kretanju cijena. Sva tijela se zadužuju da predlože izmjene zakonskih i podzakonskih akata s ciljem jačanja zaštite potrošača, otkrio je mjere Filipović.

Cijene rasle od tri do 80 posto

Glavni državni inspektor Andrija Mikulić je ponovio već ranije objavljene podatke o obavljenim nadzorima, odnosno zabiježenim povredama. Uz to, otkrio je rezultate inspekcijskog nadzora od 2. do 4. siječnja. Istaknuo je da je primijećen značajan porast prijava, ali i cijena.

– Od 1. siječnja 2023. zaprimili smo povećan broj predstavki o povećanju cijena, kako u trgovini tako u ugostiteljskoj i uslužnoj djelatnosti. Od 2. siječnja su započeli pojačani nadzori po prijavama te redoviti nadzori. Tržišna inspekcija je od 2. do 4. siječnja provela nadzor u sektoru trgovina na malo i uslužnim djelatnostima. Prema preliminarnim rezultatima zabilježen je rast cijena. U trgovinama je zabilježeno povećanje cijena od tri do 19 posto. Utvrdit će se radi li se o neopravdanom podizanju cijena. Ako je tome tako, krenut će prekršajne odredbe. U ugostiteljstvu smo zabilježili zaključivanje cjenika prije 31.12. i njihovog aktiviranja nakon 2. siječnja. Tu smo zabilježili rast od 10 do 80 posto. U 48 sati smo od 306 nadzora utvrdili 96 povreda, rekao je Mikulić.

Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap