[ANKETA] Poskupljenja zbog uvođenja eura: Nezadovoljni su kupci, trgovci, ali i ministri

Ana Kanazir
4. siječnja 2023.
Novosti
A- A+

Euro je tek uveden, a već su nastali brojni problemi. Tanka je granica između pogrešnih izračuna i namjernog podizanja cijena. Nije dugo trebalo da se pobune građani, ali i da se oglase vladajući. Svoje je mišljenje dao ravnatelj Državnog inspektorata Andrija Mikulić, dok je ministar gospodarstva Davor Filipović održao sastanak s predstavnicima trgovačkih lanaca koji su preko noći podigli svoje cijene.

Novac, euro | Foto: mirovina.hr

Euro je uveden 1. siječnja i već je te prve, novogodišnje noći bilo problema, odnosno neke banke i bankomati su radili prilagođeno, o čemu smo pisali ovdje, Osim toga, nastale su gužve zbog mijenjanja kune u eure, a najveći problem je što su stare cijene mnogi zaokružili kako bi se prilagodili euru.

‘Trgovački lanci moraju voditi računa o građanima’

Potpredsjednik Europske komisije: 'Prelaskom na euro moguć je mali porast cijena, ali to je normalno'

Upravo se više puta napominjalo kako neće doći do značajnih poskupljenja zbog uvođenja eura, a isto je ustanovio i potpredsjednik Europske komisije Valdis Dombrovskis, o čemu možete čitati ovdje. Ipak, do promjena i to velikih je došlo. Glavni državni inspektor Andrija Mikulić je za RTL rekao kako svatko nadzire procese u svojem djelokrugu i kako su to sve kompleksni procesi. Dodao je i kako tek treba vidjeti je li sve u skladu s propisima, a otkrio je i kako je bilo više od 50 dojava građana vezanih uz pretvaranje kuna u euro.

Osim toga, iz državnog inspektorata su objavili rezultate nadzora dvojnog iskazivanja cijena. Tako je od 5. rujna, kada je započelo dvojno iskazivanje cijena, obavljeno 6.943 nadzora, a od toga je utvrđeno ukupno 1.738 povreda odredbi Zakona. Povredbi je bilo i kod ograničavanja cijena određenih prehrambenih proizvoda u trgovinama. Do sada je ukupno pronađena 51 povreda, a pojedini inspekcijski nadzori su još u tijeku, o čemu više možete čitati ovdje.

Na nove, povišene cijene u trgovačkim lancima je odmah reagirao i ministar gospodarstva koji je održao sastanak s predstavnicima trgovačkih lanaca, nakon čega se obratio novinarima.

– Razgovarali smo s predstavnicima trgovačkih lanaca o stalnom rastu cijena hrane i pića te konverziji kune u euro. Naime, inflacija je 13,5 posto. Kad pogledate tu strukturu, na nju najviše utječe porast cijena koji se odnosi na hranu i bezalkoholna pića. Trgovački lanci iz mjeseca u mjesec dižu cijene. I sad, u ovoj situaciji s eurom, dižu cijene i pokušavaju varati građane. To im neće proći, rekao je Filipović, a prenosi Index.Dodao je i kako su trgovački lanci upozoreni i kako moraju voditi računa o građanima, ali i kako je državni inspektorat na terenu.

– Sve je na stolu. Od crnih listi do zamrzavanja cijena širokog spektra proizvoda, baš sve, rekao je ministar.

Cijene su rasle, ali ne zbog eura

O cijelom slučaju su se oglasili i iz Hrvatske udruge poslodavaca koji su šokirani optužbama ministra gospodarstva, a objasnili su i zašto je došlo do povećanja cijena.

– Zakon o uvođenju eura vrlo je jasno definirao pravila pretvaranja cijena i u tome se nisu mogle dogoditi špekulacije od strane trgovaca. Po toj formuli vrlo je jasno definirano kako se cijene pretvaraju u euro s jasnom odredbom da se zadnja decimala može zaokruživati na gore ili dolje. Svi trgovci tu su formulu dosljedno provodili, navode iz HUP-a za Index.

Dodali su i kako su cijene rasle u prošloj godini, ali ne zbog uvođenja eura, već zbog cjelokupne situacije, a otkrili su i kako su spremni razgovarati s Vladom o daljnjim mjerama kako bi se zajedno borili s inflacijom. Kao što smo pisali ovdje, cijene su se u godinu dana povećale za 13,5 posto i to najviše u kategoriji “Hrana i bezalkoholna pića”.

Povijest eura: Kada je prvi puta uveden euro i kako izgledaju hrvatske eurokovanice?

Bezrazložno poskupljenje

Osim ministra financija, oglasio se i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković koji je gostovao u studiju N1 i izjavio:

– Mislim da je ministar Filipović bio jasan. Činjenica je da je bezrazložno došlo do povećanja cijena, što kod nekih trgovačkih lanaca, što kod nekih distributera goriva. Činjenica je da je vlada, poglavito u jesenskom dijelu, intervenirala paketom od 21 milijarde kuna da bi pomogla gospodarstvu, kad govorimo o cijeni plina, struje i goriva, tako da nije bilo nikakvog razloga da se povećaju cijene, rekao je Butković.

Ipak, da nije sve tako crno, pokazuje i primjer kafića u Makarskoj, koji je svoje cijene – snizio.

– Nikad nismo imali namjeru poskupljivati. Ostavili smo iste cijene. Pratit ćemo ponašanje drugih ugostitelja i vidjeti kako će oni, ali nam nije namjera uvođenje eura iskoristiti za poskupljenje kave, rekli su iz caffe bara Skala za Index.

Bez obzira na promjene cijena i porast koji je uslijedio zbog uvođenja eura, mi za vas imamo nešto drugačije pitanje vezano uz novu valutu. Naime, zanima nas koliko ćete eura davati svojim unucima:

Koliko ćete eura davati unucima?

Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap