Državni inspektorat otkrio: Trgovci griješe u dvojnom iskazivanju cijena, a neki ne poštuju ni odluku Vlade

Ana Kanazir
4. siječnja 2023.
Novosti
A- A+

Zbog uvođenja eura kao službene valute u Hrvatskoj, Državni inspektorat je proveo nadzore kako bi utvrdio postoje li u trgovinama dvojno iskazane cijene, jesu li vidljivo i čitko napisane te pravilno zaokružene. Zabilježili su ukupno 1.738 povreda. Također, utvrdili su i 51 slučaj prodaje prehrambenih proizvoda iznad najviše dopuštene maloprodajne cijene koja je određena Vladinom odlukom.

Kupnja u trgovini | Foto: Pexels

Kontrole vrše različita tijela pa su ovom slučaju na terenu bile tržišna, turistička i inspekcija rada Državnog inspektorata. Osim ovakve inspekcije, Državni inspektorat kontrolira i valjanost hrane, a kako to izgleda su nam objasnili u ovom tekstu.

hrana trgovina
Državni inspektorat nam objasnio kako dobivaju obavijesti o opozivu namirnica iz trgovina i zašto ih ima sve više

Greške u dvojnom iskazivanju cijena

Kako su naveli, u periodu od 5. rujna 2022. godine, kada je na snagu stupilo dvojno iskazivanje cijena, tržišna, turistička i inspekcija rada Državnog inspektorata obavile su ukupno 8.028 nadzora. Od toga se u 6.943 nadzora provjeravalo jesu li dvojne cijene dobro napisane, jesu li čitljive i vidljive, je li fiksni tečaj konverzije istaknut na vidljiv i jasan način te je li na računu prikazan dvojni iskaz cijena. U ovom slučaju je otkriveno ukupno 1.738 povreda zakona.

S druge strane, inspektori rada su u istom tom razdoblju nadzirali obvezu dvojnog iskazivanja u iznosima plaća radnika na ispravama o isplati plaće, naknade plaće, otpremnine i drugih materijalnih prava, a ovdje je obavljeno 1.085 nadzora, dok su nepravilnosti pronađene u šest slučajeva. Kako pišu iz inspektorata, nadzorne aktivnosti nastavljaju se i u narednom razdoblju, a imaju za cilj doprinijeti procesu uvođenja eura kao službene valute u Republici Hrvatskoj.

Ako želite vidjeti koliko je prekršaja otkriveno deset dana nakon početka dvojnog iskazivanja cijena, možete pročitati ovaj tekst.

Prodaja proizvoda iznad najviše dopuštene cijene

Drugi podaci koji su objavljeni tiču se nadzora cijena prehrambenih proizvoda čija je cijena ograničena Vladinom odlukom. Ova odluka je stupila na snagu 10. rujna 2022. godine, a u slučaju pronalaska nepravilnosti trgovcu se zabranjuje nepoštena, odnosno zavaravajuća poslovna praksa te se poduzimaju propisane prekršajne mjere. Obavljeno je ukupno 965 nadzora, a utvrđena je 51 povreda, odnosno prodaja proizvoda po višoj cijeni od dopuštene. Povrede su se odnosile na sljedeće proizvode:

  • jedna povreda se odnosi na jestivo suncokretovo ulje
  • 29 povreda na UHT mlijeko s 2,8% mliječne masti
  • tri povrede na bijeli kristalni šećer
  • devet povreda na brašno tip T-550 glatko
  • sedam povreda na brašno tip T-400 oštro
  • jedna povreda na svinjski vrat s kostima
  • jedna povreda na svježe cijelo pile po kilogramu

Za usporedbu, ovdje možete vidjeti kako je to izgledalo u listopadu prošle godine. Do sad je ukupno izdano 30 prekršajnih naloga te je podneseno pet optužnih prijedloga. Inspekcijski nadzori su još u tijeku.

Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap