[ANKETA] Jeste li za obavezne covid potvrde u zdravstvu?

Jasmina Grgurić
24. rujna 2021.
Novosti
A- A+

Tko se neće cijepiti ili testirati, neće moći na posao, a samim time neće dobiti plaću. Sukus je to današnje izjave ministra zdravstva Vilija Beroša u vezi novih mjera koje će obuhvatiti zdravstveni sustav. Ista mjera trebala bi obuhvatiti i zaposlenike domova za starije. Iako se na ovaj način pokušavaju zaštititi pacijenti i stariji građani, dio javnosti, ali i samih zaposlenika, smatra kako je takva odluka prerigorozna jer zadire u slobode.

Foto: Pixabay

Na današnjoj konferenciji Stožera civilne zaštite govorilo se o uvođenju obaveznih covid potvrda u zdravstveni sustav. No, osim liječnika i medicinskih sestara, obaveza cijepljenja ili testiranja postojat će, prema sadašnjim najavama, i za ostale zaposlenike kao što su serviseri i konobari u bolničkim kafićima te radnice u bolničkim pekarama i kioscima, ali i sve one koji ulaze u bolnički krug.

Mjera bi trebala stupiti na snagu 1. listopada. Ministar zdravstva Vili Beroš pojasnio je da se testiranja za necijepljene djelatnike planiraju dva puta tjedno, a u prvo će vrijeme biti besplatna. Tko odbije, neće dobiti plaću.

“Ako se netko ne želi testirati, neće moći biti na poslu i to će se upisati u evidenciju radnog vremena. Sustavu će napraviti problem jer će trebati naći zamjenu, a sebi jer će neopravdano izostati i neće sukladno zakonu primiti naknadu” – upozorio je ministar.

Covid potvrde, dodao je, bit će potrebne i za sve koji ulaze u bolnički krug, poput dostavljača, servisera, radnika u bolničkim kafićima te ostale.

“Znamo da postoje nezadovoljstva u nekim sektorima, ali mjere donosimo tako da se zaštitimo od situacija i okupljanja u zatvorenom prostoru, gdje je teško kontrolirati situaciju. Hoće li mjere ići prema daljnjoj liberalizaciji ovisi o cijepljenju” – kazao je Davor Božinović komentirajući trenutnu epidemiološku situaciju i popuštanje mjera.

Jeste li za obavezne covid potvrde u zdravstvenom sustavu?

 

[ANKETA] Jeste li za obavezne covid potvrde u zdravstvu?
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap