Aladrović o onima koji se odbiju testirati: Redoviti otkaz ugovora o radu je opcija

Josip Mihaljević
4. listopada 2021.
Novosti
A- A+

Ministar rada Josip Aladrović danas je predstavio reformu sustava socijalne skrbi. Radi se o paketu od sedam zakona o tri nacionalna plana. Odgovarao je i na pitanja o uvođenju covid potvrda u sustav socijalne skrbi i ustvrdio kako će oni koji se više puta odbiju testirati dobiti otkaz.

aladrović josip

Foto: Josip Aladrović, ministar rada i mirovinskoga sustava | Youtube screenshot

Ministar rada Josip Aladrović danas je najavio kostur reforme sustava socijalne skrbi. Reforma obuhvaća sedam zakona i tri nacionalna plana, a cilj je “transparentni, učinkoviti i pravedniji sustav socijalne skrbi, usmjeren na korisnike”.

Paket uključuje novi Zakon o socijalnoj skrbi, novi Zakon o udomiteljstvu, pet zakona za regulirane profesije te tri nacionalna plana za razdoblje 2021.-2027. – Nacionalni plan borbe protiv siromaštva i socijalne isključenosti, Nacionalni plan razvoja socijalnih usluga te Nacionalni plan izjednačavanja mogućnosti za osobe s invaliditetom.

Covid potvrde u sustavu socijalne skrbi

Od danas su se u zdravstvo i sustav socijalne skrbi uvele obvezne covid potvrde za sve zaposlenike. Ispred bolnica se jutros prosvjedovalo, no informacije s terena kažu kako je uvođenje covid potvrda u sustavu socijalne skrbi prošlo puno mirnije.

Podsjetimo, oni koji nemaju covid potvrdu, a rade u sustavu socijalne skrbi, morat će se testirati dva puta tjedno kako bi mogli nastaviti dolaziti na posao. Testove će u početku plaćati država,

jadranka dimic
Obavezne covid potvrde u domovima za starije: "Nekorektno, nepotrebno i diskriminirajuće"

a vladajući najavljuju kako tako neće trajati vječno. Ako netko pak nema potvrdu, a odbije se testirati, neće moći biti na radnom mjestu i neće dobiti dnevnicu.

“Nemamo informacija o bilo kakvim problemima na terenu u ovom trenutku, odnosno postoje dvije lokacije gdje se minimalan broj djelatnika odbija testirati”, kazao je Aladrović na današnjoj konferenciji za medije.

Dodaje kako ne vidi niti jedan racionalan razlog zašto bi se netko odbio testirati. Što se tiče onih koji se ne žele niti cijepiti niti testirati, smatra da će njihov broj biti zanemariv.

“Redoviti otkaz ugovora o radu je opcija”

No, po prvi puta je kazao da će radnici bez covid potvrde, koji odbijaju testiranje, možebitno dobiti otkaz:

“Ako se netko ne želi cijepiti, može na drugi način doći do covid potvrde. Međutim, odbijanje samog testiranja, niti kakav ratio u tomu ne mogu primijetiti ili ga shvatiti. Što se tiče onih koji se ne žele ni testirati ni cijepiti, poslodavac ih ne može primiti u prostore rada”, kazao je ministar.

Zatim je naveo što će se, sukladno Zakonu o radu, dogoditi takvim pojedincima:

covid potvrda
Odgađa se uvođenje covid potvrda u zdravstvo i socijalu: Što s onima koji se ne žele testirati?

“Ne smatram da to treba biti izrazito teška penalizacija, međutim moramo odvojiti sve one koji su odgovorni u sustavu od onih koji ne pokazuju minimum odgovornosti.

Ako se netko ne pojavi, odnosno nema objektivne okolnosti da se može pojaviti na radnom mjestu, njima se sukladno Zakonu o radu provodi penalizacija. Prije svega, mora se djelatnik udaljiti s radnog mjesta. Nazočnost na poslu kao takva ne postoji, sati ne mogu biti plaćeni, nakon toga slijedi pisana opomena i svi ostali elementi koji su vezani za zakon.

Odluka Stožera se ovdje promatra kao zakonsko rješenje, kao zakon koji treba poštivati. Svaki pojedini poslodavac kod kojeg se dogodi ovakav slučaj treba poštivati Zakon o radu. Procedura je jasna, ako se takvo ponašanja opetovano ponavlja, u tom slučaju i redoviti otkaz ugovora o radu postaje jedna od opcija”, kazao je ministar Aladrović.

Aladrović o onima koji se odbiju testirati: Redoviti otkaz ugovora o radu je opcija
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap