Više od 27.000 umirovljenika besplatno putovalo vlakom u prva dva tjedna siječnja

Jasmina Grgurić Zanze
16. siječnja 2024.
Novosti
A- A+

Umirovljenici su itekako zainteresirani za besplatnu vožnju vlakom koja prema pilot projektu Vlade vrijedi u 2024. godini. Potvrđuju to i brojke koje su nam poslali iz Hrvatskih željeznica, a prema kojima je u samo prva dva tjedna putovalo 27.243 umirovljenika te je izrađeno 23.669 profila za besplatni prijevoz. Dobra vijest je da se bez pametne kartice možete voziti sve do kraja siječnja. Nakon toga, morate imati pametnu karticu i profil čija izrada traje tjedan dana, a cijena je 2,65 eura.

vlak na Glavnom kolodovoru

Vlak na Glavnom kolodvoru Ban Jelačić | Foto: Mirovina.hr, Ramona Ščuric

Umirovljenici i osobe starije od 65 godina mogu besplatno putovati vlakom na području cijele Hrvatske od 1. siječnja pa do kraja 2024. godine. U prva dva tjedna tu je mogućnost iskoristilo njih više od 27.000. Naime, do 15. siječnja voziti su se mogli samo uz predočenje osobne iskaznice i odreska mirovine, dok nakon toga trebaju izraditi pametnu karticu i profil, o čemu smo pisali ovdje. Ipak, zbog velikog interesa Hrvatske željeznice produžile su taj rok do kraja mjeseca.

Više od 23.600 izrađenih profila u prva dva tjedna

– Zbog velikog interesa umirovljenici mogu do 31. siječnja besplatno putovati uz predočenje rješenja HZMO-a o mirovini ili odreska mirovine i identifikacijskog dokumenta, a osobe starije od 65 godina uz predočenje identifikacijskog dokumenta. Od 1. veljače 2024. umirovljenici i osobe starije od 65 godina trebaju imati pametnu karticu s kupljenim profilom. Do 15. siječnja ispostavljeno je 23.669 profila za besplatan prijevoz te je ostvareno 27.243 putovanja umirovljenika i starijih osoba, rekli su nam iz HŽ Putničkog prijevoza.

Umirovljenici o besplatnoj vožnji vlakom: 'Ponuda je super, ali neću zbog toga glasati za HDZ'

Umirovljenici i osobe starije od 65 godina pravo na besplatan prijevoz ostvaruju na temelju pametne kartice HŽ Putničkog prijevoza i kupljenog profila po cijeni od 2,65 eura. Za ostvarivanje prava na profil umirovljenik treba predočiti ispravu o primanju mirovine HZMO-a i identifikacijski dokument, a osoba starija od 65 godina identifikacijski dokument.

– Pametna kartica s profilom može se izraditi bilo kada tijekom godine. Uz pametnu karticu korisnik treba pribaviti prijevoznu kartu za svoje putovanje. U slučaju da korisnik nije pribavio prijevoznu kartu na blagajni, kartu će zatražiti od konduktera u vlaku. Umirovljenici i osobe starije od 65 godina koje imaju pametnu karticu HŽ Putničkog prijevoza, na blagajni trebaju kupiti profil za besplatna putovanja po cijeni od 2,65 eura koji će vrijediti do kraja 2024. godine, pojašnjavaju iz HŽ-a.

Evo što vam sve treba za izradu pametne kartice

Za izradu pametne kartice potrebno je dostaviti zahtjev za izradu pametne kartice,  ispravu o primanju mirovine HZMO-a, identifikacijski dokument i uplatu u iznosu od 2,65 eura. Zahtjev i potrebnu dokumentaciju o mirovini i/ili godinama starosti trebaju predati na blagajni ili putem e-maila [email protected].

U slučaju da zahtjev šalju e-mailom, korisnici trebaju poslati i potvrdu uplate u iznosu od 2,65  eura na IBAN HR9523400091510252920, model HR00, a pod poziv na broj potrebno je upisati datum uplate, nakon čega će biti obaviješteni o mjestu preuzimanja pametne kartice. Pametna kartica izrađuje se u roku od sedam dana od predaje zahtjeva i podiže se na blagajni na kojoj je predan zahtjev. Za korisnike koji ne mogu preuzeti pametnu karticu na blagajni, kartica će im biti poslana poštom uz plaćanje pouzećem, poručuju iz HŽ Putničkog prijevoza.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap