Želite se besplatno voziti vlakom? Umirovljenici, evo što trebate napraviti

Jasmina Grgurić Zanze
2. siječnja 2024.
Novosti
A- A+

Besplatna vožnja vlakom za sve umirovljenike i građane starije od 65 godina počela je 1. siječnja i trajat će do kraja 2024. godine. Do 15. siječnja voziti se mogu uz predočenje rješenja o mirovini ili odreska mirovine uz osobnu iskaznicu. Nakon 15. siječnja vožnja će biti moguća samo s pametnom karticom i izrađenim profilom po cijeni od 2,65 eura.

vlak na Glavnom kolodovoru

Vlak na Glavnom kolodvoru Ban Jelačić | Foto: Mirovina.hr, Ramona Ščuric

Umirovljenici i sve osobe starije od 65 godina mogu se 2024. godine besplatno voziti vlakom na području cijele Hrvatske, o čemu smo pisali ovdje. Međutim, za to ipak treba proći određenu proceduru.

Od 16. siječnja vožnja s pametnom karticom i profilom

Do 15. siječnja 2024. putovati možete uz predočenje rješenja HZMO-a o mirovini ili odreska mirovine i identifikacijskog dokumenta, a osobe starije od 65 godina uz predočenje identifikacijskog dokumenta. Ako ste u mirovini ili ste stariji od 65 godina, od 16. siječnja morat ćete imati pametnu karticu s kupljenim profilom, objavile su Hrvatske željeznice.

Umirovljenici o besplatnoj vožnji vlakom: 'Ponuda je super, ali neću zbog toga glasati za HDZ'

Za ostvarivanje prava na profil umirovljenik treba predočiti ispravu o primanju mirovine HZMO-a i identifikacijski dokument, a osoba starija od 65 godina identifikacijski dokument. Umirovljenici i osobe starije od 65 godina koje već imaju pametnu karticu HŽ Putničkog prijevoza, na blagajni trebaju kupiti profil za besplatna putovanja, a koji će vrijediti do kraja 2024. godine. Cijena profila iznosi 2,65 eura. Splitsko-dalmatinska županija financirat će svojim umirovljenicima trošak izrade pametne kartice za besplatnu vožnju.

Novi korisnici besplatnog prijevoza trebaju popuniti zahtjev za izradu pametne kartice koji mogu preuzeti na blagajni ili na ovoj poveznici. Zahtjev i potrebnu dokumentaciju o mirovini ili godinama starosti trebaju predati na blagajni ili putem e-maila [email protected]. Pametna kartica izrađuje se u roku od sedam dana od predaje zahtjeva i podiže se na blagajni na kojoj je predan zahtjev. U slučaju da zahtjev šalju e-mailom, korisnici trebaju poslati i potvrdu uplate u iznosu od 2,65 eura na IBAN HR9523400091510252920 nakon čega će biti obaviješteni o mjestu preuzimanja pametne kartice.

Cilj je smanjiti troškove i poboljšati kvalitetu života starijih

– Realizacija ovog pilot-projekta ima i socijalnu komponentu jer će se njegovim provođenjem olakšati financijska situacija umirovljenika i osoba starijih od 65 godina. Uz ulaganja u željezničku infrastrukturu i vozni park, i ovim projektom nastavlja se poticanje korištenja željezničkog prijevoza, poručuju iz HŽ-a.

Podsjetimo, Vlada je sredinom prosinca najavila da uvodi pilot-projekt besplatnoga željezničkog prijevoza umirovljenika i osoba starijih od 65 godina koji im tijekom cijele 2024. godine omogućava neograničeno korištenje željezničkog prijevoza na području Hrvatske. Za provedbu je iz državnog proračuna osigurano dva milijuna eura, a mjerom je obuhvaćeno više od 1,2 milijuna potencijalnih korisnika.

Cilj projekta je poboljšati kvalitetu života umirovljenika, potaknuti održivu mobilnost, smanjiti troškove života za stariju populaciju i pridonijeti ekološki odgovornijem načinu putovanja starije populacije, rečeno je tada na sjednici Vlade.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap