Umirovljenica iz Karlobaga se javila na telefon i ubrzo ostala bez novca, policija traga za počiniteljima

Luka Kalac
4. veljače 2024.
Crna kronika
A- A+

Prevaranti ne miruju, a to dobro zna 66-godišnja umirovljenica iz Karlobaga kojoj je ukraden novac s bankovnog računa. Samo dan ranije isto se dogodilo i 24-godišnjakinji iz Otočca. Policija je zaprimila prijave dviju gospođa i traga za prevarantom. Ovim povodom podsjetili su na savjete koji vam mogu pomoći pri detektiranju potencijalne prevare.

Računalna prevara, haker s kapuljačom i rukama iza glave

Prevara | Foto: Freepik / Racool_studio

Sigurnost je od neizmjerne važnosti, pogotovo ako koristite usluge online kupovine. Zaštitite se dok ste na internetu jer elektroničke i tekstualne poruke, telefonski pozivi prevaranata koji dolaze na vašu adresu ili broj, često su vrlo uvjerljivi i izgledaju posve vjerodostojno. Imajte na umu da opreza nikada dosta, pogotovo ako naiđete na nešto sumnjivo.

Prevarena umirovljenica i mlada djevojka

Upravo se to dogodilo krajem siječnja na području Policijske uprave ličko-senjske gdje su prijavljene dvije računalne prijevare iza kojih stoji zasad nepoznati prevarant. On je telefonski kontaktirao 66-godišnjakinju iz Karlobaga i tvrdio kako je zaradila određenu svotu novca. Ubrzo je i tražio njene podatke iz aplikacije mobilnog bankarstva. Nije trebalo dugo da umirovljenica shvati kako joj je s bankovnog računa podignut veći novčani iznos.

Dan prije nego što je ukrao novac umirovljenici, isto je napravio i 24-godišnjakinji iz Otočca kojoj je podignuo novac s tekućeg računa bez njenog znanja. Policija traga za počiniteljima, protiv kojih će biti podnijete kaznene prijave nadležnom državnom odvjetništvu.

U prvom planu su prsti koji tipkaju po tipkovnici
Još jedna tipična prevara: Umirovljenica na internetu upisala svoje bankovne podatke i ostala bez 6.000 eura

Pridržavajte se savjeta policije

Policija svakim danom bilježi sve veći broj prijava internetske prijevare. Ne vjerujete osobi u idućim slučajevima:

  • obećanja o brzoj zaradi novca bez posla,
  • molbe za malim donacijama ili neki drugi načini traženja novčane pomoći,
  • traženje osjetljivih osobnih informacija (preslike ili fotografije osobnih iskaznica, bankovnih kartica …),
  • molba da kliknete određeni link i spojite se na određeni servis,
  • nepersonalizirane poruke,
  • mnoge ovakve elektronske poruke napisane su VELIKIM SLOVIMA.

Ako do sada niste, obavezno naučite prepoznati lažni email i prijevaru. Jedan od najjednostavnijih načina je ignoriranje svih sumnjivih poruka koje ne biste nipošto trebali otvarati. Nemojte nasjedati na poruke u kojima vam se nudi laka zarada jer nitko nije bez rada zaradio ogromnu svotu novca. Ako ste kojim slučajem postali žrtvom prijevare, odmah obavijestite policiju i prijavite slučaj.

Pogledajte kako zaštititi vlastite osobne, financijske i poslovne podatke na MUP TV YouTube kanalu.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap