Lažni branitelj iz Knina u 12 godina prijevarom zgrnuo preko milijun kuna mirovine!

Josip Mihaljević
30. svibnja 2018.
Novosti
A- A+

Policija je u Šibensko-kninskoj županiji, u Kninu, provela kriminalističko istraživanje nad dvojicom 54-godišnjaka. Sumnjiči ih da su prijevarom u proteklih 12 godina zgrnuli preko milijun kuna putem braniteljskih mirovina.

policija

Foto: Pixabay

U Policijskoj postaji Knin je dovršeno kriminalističko istraživanje nad 54-godišnjakom osumnjičenim za prijevaru, i nad drugim 54-godišnjakom osumnjičenim za pomaganje u izvršenju ovog kaznenog djela.

Osumnjičeni je, s ciljem da sebi pribavi protupravnu imovinsku korist lažnim prikazivanjem činjenica, doveo u zabludu službenike Ministarstva hrvatskih branitelja u čemu mu je pomogao drugoosumnjičeni tako što je, kao nadležna osoba, takvu dokumentaciju za ostvarivanje statusa osumnjičenom ovjerio svojim potpisom, iako je znao da tamo navedene činjenice nisu istinite. Temeljem tako probavljene dokumentacije osumnjičeni je ostvario pravo na status po kojem je u vremenu od 1. lipnja 2003. do 5. srpnja 2015. godine, kada mu je zbog zaposlenja obustavljena isplata, pribavio protupravnu imovinsku korist od 1.072.598,29 kuna, sve na štetu Republike Hrvatske.

Protiv osumnjičenih će Općinskom državnom odvjetništvu u Šibeniku biti podnijeta kaznena prijava, obavijestili su danas iz iz Policijske uprave šibensko-kninske.

Budući da je u 145 mjeseci primio 1.072.598,29 kuna, laganom računicom smo došli do brojke kako mu je prosječna mirovina iznosila oko 7.397 kuna mjesečno. S obzirom na toliki iznos i okolnosti slučaja, pretpostavka je da se radi o nelegalnom pribavljanju statusa ratnog vojnog invalida, koji mu očito ne pripada. Prijevara je otkrivena vjerojatno nakon što se zaposlio, jer mu ovakva mirovina pribavljena prijevarom očito – nije bila dovoljna.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap