Umirovljeničke kartice zaživjet će u susjedstvu: Evo kako će 1,7 milijuna umirovljenika doći do pogodnosti

Milan Dalmacija
13. ožujka 2023.
Novosti
A- A+

Kako je već najavljeno, 15. ožujka kreću prijave za umirovljeničke kartice u Srbiji. Uz umirovljenike, pravo na kartice imaju korisnici socijalnih naknada i djeca s invaliditetom, a popusti i pogodnosti moći će se ostvariti skupljanjem bodova. Kartice će na adrese umirovljenika početi stizati tijekom ljeta.

Vađenje novca iz smeđeg novčanika u kojemu se nalaze i kartice

Novčanik s karticama | Foto: Unsplash

Kako je ranije najavljeno, u Srbiji će 15. ožujka započeti prijave za umirovljeničke kartice. Već je ranije ministar financija Siniša Mali najavio kako će umirovljenici korištenjem tih kartica moći dobivati popuste i pogodnosti, a u međuvremenu su isplivali detalji cijelog projekta.

Pravo na umirovljeničke kartice imat će svih 1,7 milijuna umirovljenika u Srbiji, ali i korisnici naknada za tjelesno oštećenje i za pomoć i njegu te privremenih naknada za preostalu radnu sposobnost i za nezaposlenost. Na kartice će imati pravo i djeca s invaliditetom, piše Nova.rs.

Krenule prijave za besplatan odmor u susjedstvu: Umirovljenici će imati pravo i na posebne kartice

Svi navedeni mogu predati zahtjev za izdavanje umirovljeničke kartice i elektronskim putem, ali i po zakonskom zastupniku ili opunomoćeniku Fondu penzijskog i invalidskog osiguranja, koji će voditi evidenciju o izdanim karticama. Ta će evidencija biti dostupna na internetu, kao i popis davatelja usluga, pa će građani lako moći provjeriti je li im kartica uopće važeća i gdje je mogu koristiti.

Popusti i pogodnosti

Umirovljeničke kartice bit će moguće koristiti uz osobnu iskaznicu za plaćanje roba ili usluga kod poduzetnika te pravnih osoba u javnom i privatnom sektoru. U suradnji s Poreznom upravom, Fond PIO će korisnicima dodjeljivati i bodove, koji kasnije mogu biti iskorišteni za ostvarivanje popusta i drugih pogodnosti u trgovinama, restoranima i drugdje.

Jedan bod vrijedi 500 dinara (4,25 eura), a umirovljenici će mjesečno moći prikupiti bodova u protuvrijednosti prosječne mirovine u Srbiji. Dodijeljene bodove neće biti moguće zamijeniti za novac, niti ih prenijeti na drugu osobu.

Karticom do zdravstvenog pregleda

semper
Istaknuti član HSU-a podsjetio na neispunjeno obećanje Plenkovićeve Vlade o umirovljeničkim domovima

Umirovljenici će karticama moći obavljati i zdravstvene preglede koji će biti organizirani na javnim površinama u velikim gradovima ili u domovima zdravlja. Prve umirovljeničke kartice će građanima stići tijekom ljeta

Vlada je svim razinama vlasti preporučila da same poduzmu ili predlože mjere za lakše ostvarivanje pogodnosti pomoću umirovljeničkih kartica. Obratili su se i pravnim licima i poduzetnicima s preporukom da omoguće ostvarivanje pogodnosti umirovljenicima.

Podsjetimo, član Predsjedništva HSU-a Željko Šemper nedavno je istaknuo da je ideja o umirovljeničkim karticama bila dio stranačkog paketa mjera za umirovljenike, predstavljenog još prošle godine. No, zasad se čini da će kartice u skorije vrijeme dobiti samo umirovljenici iz Koprivnice, o čemu više možete čitati ovdje.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap