Umirovljenicima obećani kalkulatori za preračunavanje eura, ali državi su ipak preskupi

Matej Markovinović
21. srpnja 2022.
Novosti
A- A+

Kako bi umirovljenicima olakšali preračuvanje kuna u euro, obećani su im mali kalkulatori zvani eurokonverteri, no čini se kako ih neće dobiti svih milijun i 200.000 umirovljenika, jer su državi – preskupi. Jedan, inače, košta sedam kuna, pa će ih iz tog razloga dobiti samo 60.000 umirovljenika.

Foto: Unsplash

Hrvatska narodna banka (HNB), imala je u planu podijeliti svim umirovljenicima eurokonvertere za preračunavanje kune u eure, no čini se kako im je nabava za njih milijun i 200.000 ipak preskupa, pa će ih dobiti samo – 60.000 umirovljenika.

Naime, kampanja zamjena kune eurom koštat će više od 27 milijuna kuna, a u njoj, očito, nema mjesta za kupnju tolikih eurokonvertera, koji po primjerku koštaju sedam kuna. Umjesto toga, dijelit će se privjesci, kasice i majice, a cijelu će državu obići i izložba o prelasku na novu valutu, takozvani “euro na kotačima”.

Brojni umirovljenici, ipak, nisu sretni što neće dobiti eurokonvertere, a svoje je mišljenje za RTL dala i predsjednica Matice umirovljenika, Višnja Fortuna.

euro
Donosimo izračun: Evo koliko će iznositi mirovina u eurima

“Ako mogu podijeliti svim umirovljenicima bit ćemo jako sretni da podijele, ako bude išlo kako god nek’ svaki umirovljenik dobije. Ako ne mogu, nek’ dobro razmisle onda bolje nikome”, kaže Fortuna.

HNB se pravda navodeći da od 5. rujna kreće dvojno iskazivanje cijena, pa će umirovljenici svakako već tada moći lakše pratiti preračunavanje cijena. Uostalom, kažu i da je u pripremi aplikacija za mobitel koja će računati tečaj. Podsjetimo, Hrvati će za jedan euro trebati izdvojiti točno 7.53450 kuna.

Ako vas već sad zanima koliko će pojedine mirovine iznositi u mirovinama, ne morate razbijati glavu preračunavanjem, jer smo mi to učinili za vas. Izračun pogledajte na sljedećoj poveznici.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap