Umirovljenici zajedno traže smjenu ravnatelja HZMO-a: Zamjeraju mu prikaz stanja umirovljenika

Milan Dalmacija
27. lipnja 2023.
Novosti
A- A+

Iz platforme Umirovljenici zajedno zatražili su smjenu ravnatelja HZMO-a, Ivana Serdara. Razlog je medijska kampanja u kojoj su umirovljenici poručili da zahvaljujući izmjenama u mirovinskom sustavu mogu otići na more. UZ smatra da je riječ o ‘namjernom i bezobraznom iskrivljavanju slike općeg i prosječnog stanja umirovljenika’.

javna rasprava

Foto: Pexels

Dok umirovljenici uglavnom ne razmišljaju kako će ove godine provesti barem tjedan dana na ljetovanju, jer mirovinama ne mogu pokriti ni osnovne troškove, o čemu smo već pisali, drugi se zbog neimaštine oslanjaju na jednodnevne izlete.

S druge strane, HZMO je potrošio oko 64.000 eura na medijsku kampanju o porastu i novom modelu obiteljskih mirovina, o čemu smo također pisali. Sve bi to bilo super da jedna od umirovljenica, angažiranih u kampanji nije rekla da “dva puta godišnje uspije otići na more”.

Iskrivljavanje stvarne slike

Stariji bračni par sjedi na trosjedu u dnevnoj sobi i gleda u tablet
HZMO ima kampanju sa sretnim umirovljenicima koji idu na more, a oni sudjelovali - besplatno

Platforma Umirovljenici zajedno stoga je zatražila žurnu smjenu ravnatelja HZMO-a Ivana Serdara. Smatraju da se ovakvom kampanjom “namjerno i bezobrazno iskrivljava slika općeg i prosječnog stanja umirovljenika”. Napominju da je u starijoj populaciji oko 700.000 osoba s mirovinom ispod linije siromaštva, koja je utvrđena na 424,71 euro.

– Naravno da u Hrvatskoj ima umirovljenika koji imaju visoke mirovine dostatne da mogu na more i pet puta godišnje ili kada god to požele. No na jednog takvog, uglavnom umirovljenog po posebnim propisima saborskog zastupnika, ministra, državnog tajnika, ustavnog sudca, akademika je tisuće umirovljenika koji doslovno ni za kruh nemaju, a naravno, ni za lijekove.

Realna slika prosječnog umirovljenika u Hrvatskoj je ona koja mu obzirom na malu mirovinu ne omogućava ni da “otputuje” u susjedni kvart ili obližnji grad, a kamo li stotinama kilometara do mora. Realna slika prosječnog hrvatskog umirovljenika je ona koja ga prikazuje u svjetlu sve većeg siromaštva, ona koja ga sve češće povezuje sa prebiranjem kontejnera za otpad, ona koja ga povezuje sa pučkom kuhinjom i Caritasom…, navode Umirovljenici zajedno.

‘Potemkinova sela’

Umirovljenici hoće ići na more: Ali, ne mogu si priuštiti ni jednodnevni izlet, a kamoli ljetovanje

Smatraju da je HZMO trebao izabrati 64 umirovljenika kojima bi dao 1.000 eura, kako bi oni mogli otići na more.

– Svi pokušaji da se lažnim prikazivanjem stvarnosti umirovljenike pokuša uvjeriti kako im je zapravo dobro, samo što oni toga očito nisu svjesni, pada u vodu pred činjenicom da udio prosječne mirovine u prosječnoj plaći nije bio nikada manji, kao i da nikada više umirovljenika nije bilo u opasnoj zoni prijetećeg siromaštva. Čija je uopće to bila ideja?

Pitaju li se autori “Potemkinova sela” kako na njihov uradak gleda 700 tisuća umirovljenika koji sa svojim mirovinama jedva preživljavaju, koji si more ne mogu priuštiti ni jedan jedini dan u godini? Za razliku od kreatora pamfleta, onih 700 tisuća itekako dobro zna i osjeća stvarnost tako da ih ovaj pokušaj uvjeravanja kako im je zapravo dobro može samo dodatno razljutiti, poručili su iz platforme Umirovljenici zajedno podsjećajući da velik broj građana podržava najavljeni prosvjed.

Kolika bi vam mirovina bila dovoljna za normalan život?

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap