Umirovljenici zajedno ispitali javno mnijenje: Evo koji od njihovih zahtjeva najviše podržavate

Milan Dalmacija
16. listopada 2023.
Novosti
A- A+

Platforma Umirovljenici zajedno provela je anketu na 378 ispitanika o svojim zahtjevima za poboljšanje umirovljeničkog standarda. Najviše glasova dobio je prijedlog uvođenja novog izračuna mirovina na bazi 75 do 80 posto neto plaće u posljednjih 10 godina prije umirovljenja, ukidanja penalizacije i određivanje aktualne vrijednosti mirovine na najmanje 17 eura po godini staža.

Platforma Umirovljenici zajedno s predsjednikom NHS-a upozorila je na štetnost smanjivanja mirovinskih doprinosa | Foto: Umirovljenici zajedno

Platforma Umirovljenici zajedno proteklih je mjeseci u javnost iznijela svoje mnogobrojne zahtjeve za poboljšanje umirovljeničkog standarda. To se ponajprije ticalo uvođenja novog izračuna mirovina na bazi 75 do 80 posto neto plaće u posljednjih 10 godina prije umirovljenja, ukidanja penalizacije i određivanje aktualne vrijednosti mirovine na najmanje 17 eura po godini staža, o kojem smo više pisali ovdje.

Starija ženska osoba vuče za sobom torbu
Borba protiv siromaštva: Platforma Umirovljenici zajedno rješenje vidi u ozbiljnom povećanju mirovina

Na Međunarodni dan starijih osoba održali su i okupljanje na središnjem zagrebačkom trgu, gdje su zainteresiranima dodatno pojasnili svaki od svojih zahtjeva. No, druge umirovljeničke opcije, ali i parlamentarne stranke pripremajući se za kampanju krenule su iznositi vlastite zahtjeve i prijedloge kako povećati mirovine. Došlo je do svojevrsne kakofonije u javnom prostoru, zahtjevi su se izmiješali i počele su pljuštati kritike na sve strane.

Povećanje mirovina

Stoga su Umirovljenici zajedno napravili anketu kako bi vidjeli koji njihov zahtjev stariji sugrađani smatraju najvažnijim. Anketa je provedena u svojstvu internetske forme, a trajala je od petka do nedjelje. Glasovalo je ukupno 378 osoba, a kako je anketa dopuštala odabir više odgovora, broj glasova je nešto veći.

Kao najvažniji zahtjev platforme UZ, s 83,7 posto glasova, ispitanici su odabrali prijedlog za ponovni izračun mirovine, uz ukidanje penalizacije i postavljanje AVM-a na 17 eura, čime bi se najniža mirovina za 41 godinu staža popela na 697 eura.

Rezultati ankete Umirovljenika zajedno o zahtjevima za poboljšanjem standarda | Foto: Umirovljenici zajedno

S 54,7 posto glasova, drugi najvažniji prijedlog je bio usklađivanje mirovina s realnim rastom potrošačkih cijena ili plaća, dok je treći, s 44,2 posto, izdvajanje mirovina po posebnim propisima od ‘radničkih’.

Prioriteti, prioriteti…

Četvrti prioritet po redu umirovljenicima je s 37,2 posto isplata 13. mirovine. Peti po važnosti je, s 33,7 posto, bio prijedlog uspostave instituta pravobranitelja za umirovljenike i starije osobe. Šesti po važnosti prijedlog s 32,6 posto je ukidanje penalizacije, dok je svega 30,2 posto glasova dobio prijedlog za dodatnih šest mjeseci staža po rođenom djetetu.

U 12 točaka: Umirovljenici zajedno istresli na stol sve svoje zahtjeve, ima i nekih o kojima dosad nisu govorili

– Kako naš prijedlog za ponovni izračun mirovina od samog predstavljanja svakim danom uživa sve veću podršku kod umirovljenika tako se sve više SUH – MUH i HSU trude u javnom prostoru nametnuti neka druga rješenja koja sa primarnim interesima umirovljenika imaju sve manje veze. Pokazalo se da umirovljenici nisu progutali mamac zvan ’13. mirovina’ koju nameću SUH – MUH, a još je gore prošao pompozno najavljen prijedlog HSU-a o tzv. restoranima za umirovljenike odnosno sramotnom nuđenju ‘pučkih kuhinja’ za umirovljenike, poručili su Umirovljenici zajedno.

Doduše, u anketi na portalu Mirovina.hr, provedenoj prije dva tjedna na nešto reprezentativnijem uzorku redoslijed zahtjeva je bio nešto drugačiji. No, zato naši čitatelji ispod teksta mogu glasanjem izraziti svoje mišljenje o još jednoj ideji umirovljeničkih stranaka.

Što mislite o HSU-ovoj ideji umirovljeničkog restorana?

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap