Borba protiv siromaštva: Platforma Umirovljenici zajedno rješenje vidi u ozbiljnom povećanju mirovina

Ana Kanazir
14. kolovoza 2023.
Mirovine
A- A+

Platforma Umirovljenici zajedno upozorila je na lošu ekonomsku situaciju koja bi mogla dovesti do poraza u borbi protiv siromaštva, pri čemu su najugroženiji umirovljenici. Jednako tako, najavili su i kako bi se zbog visoke inflacije i velikih cijena prosvjed umirovljenika mogao održati 1. listopada, na Međunarodni dan starijih osoba.

Starija ženska osoba vuče za sobom torbu

Siromaštvo starijih osoba | Foto: Unsplash

Kako navode, bez obzira na razne mjere i pomoći, i dalje raste broj umirovljenika koji sa svojom mirovinom padaju ispod linije siromaštva. Uz to ponovili su i da će se i dalje boriti za određene promjene, a svim njihovim zahtjevima smo pisali ovdje.

Umirovljenici biraju između lijeka ili hrane

Umirovljenici zajedno upozoravaju na stanje u Hrvatskoj koje nimalo ne ide na ruku umirovljenicima. Kažu kako su trgovci, iznajmljivači i ugostitelji u ljetnim mjesecima iskoristili situaciju i povisili svoje cijene, a takvim ponašanjem je najviše pogođeno domicilno stanovništvo s malim prihodima, među kojima su najviše pogođeni umirovljenici, čiji prihodi odavno ne mogu pratiti rast cijena. Upravo zato su ponovno podsjetili na prosvjed koji bi se mogao održao 1. listopada.

– Da nam je prije nekoliko godina netko kazao da ćemo se u 2023. „radovati“ kada nešto poskupi „samo“ 20 ili 30 posto mislili bismo da se šali, no uz enormna poskupljenja sve je više ljudi, posebno umirovljenika, koji su prisiljeni birati između potrebnog lijeka ili hrane, a svi znamo da bez hrane ili neophodnog lijeka za mnoge od njih nema života, poručuju iz ove platforme.

U 12 točaka: Umirovljenici zajedno istresli na stol sve svoje zahtjeve, ima i nekih o kojima dosad nisu govorili

Ne odustaju od svoje borbe

Upravo zato pozivaju udruge, umirovljeničke posebno, da svoje članstvo pokušaju informirati o kretnju cijena, posebno osnovnih živežnih namirnica u trgovinama ili trgovačkim centrima u njihovim sredinama. Objašnjavaju kako umjesto kukanja ili ‘prijetnji’ Vladi građani uz pomoć mnoštva udruga mogu veoma brzo stati na kraj neopravdanom podizanju cijena bojkotom svih onih koji se u svom poslovanju vode pohlepom umjesto etikom koja podrazumijeva zaračunavanje razumnih marži.

Osim toga, napominju kako neće odustati od borbe za potpuno novi izračun osnovice mirovine za sve umirovljenike, na bazi 75 – 80 posto neto plaće kroz 10 vezanih (najboljih) godina, za povećanje AVM na 15 – 17 EUR što u konačnici znači minimalno 615 eur mirovine uz 41/60-65, kao ukidanje penalizacije s navršenih 65 godina života. Jedino navedene izmjene mogu biti efikasno oružje u borbi protiv rastućeg siromaštva umirovljenika.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap