Umirovljenici zajedno: 13. mirovina je kao Jeti, svi o njoj pričaju, a nitko je nije vidio

Jasmina Grgurić Zanze
5. rujna 2023.
Mirovine
A- A+

Jesu li umirovljenici još jednom ostali kratkih rukava, pitaju iz političke platforme Umirovljenici zajedno, osvrćući se danas na aktualne mirovinske teme. Osim što ih jako smeta najava reforme drugog mirovinskog stupa, nisu zadovoljni ni s još uvijek nevidljivom trinaestom mirovinom. 

lazar grujić

Foto: Lazar Grujić | Mirovina.hr

Reakcija na aktualne mirovinske teme stigla je danas i iz političke platforme Umirovljenici zajednoPompozno najavljivana sjednica Nacionalnog vijeća za umirovljenike i starije osobe, kažu, ostavila je na kraju gorak okus svima koji su očekivali konkretne prijedloge ili rješenja kojima bi se umirovljenike konačno počelo izvlačiti iz sve dubljeg ponora siromaštva.

Pravo pitanje je kako povećati mirovine na 50% plaće

– Ne možemo vjerovati da u fokusu NV-a kao najvažnije pitanje nije bilo traženje žurnog rješenja kako, s obzirom na rast prihoda proračuna, izdvojiti oko dvije milijarde eura, koliko je potrebno da bi se ostvario prijedlog Vlade za dostizanje prosječne mirovine od 50 do 60 % prosječne plaće. Umjesto prethodno navedenog i od životne važnosti za dvije trećine umirovljenika, u fokus se bez ikakve potrebe, izuzev skretanja pozornosti, guraju priče o smanjenju ulaznih i izlaznih naknada, ili smanjenju naknada za upravljanje drugim mirovinskim stupom, dodacima ili povećanjima jednokratne isplate sa 15 na 20%  i ostalo, kažu Milivoj Špika i Lazar Grujić

stednja
Na pomolu reforma drugog stupa: Stigli su i prvi prijedlozi, fondovi će povećati dodatak

Gurati priču o drugom mirovinskom stupu koji se već odavno, smatraju Umirovljenici zajedno, pokazao potpuno neefikasnim i za umirovljenike „štetnim“ je zapravo bježanje od pravog problema, razloga radi čega je prije 12 godina i osnovano Nacionalnog vijeća za umirovljenike i starije osobe. Uloga NV je, dodaju, da se kao savjetodavno tijelo pri Vladi beskompromisno zalaže za bolji standard i prava umirovljenika, a ne da se bilo kome dodvorava ili služi za ostvarivanje bilo čijih osobnih interesa. Ovakvim radom NV, ističu, gubi povjerenje umirovljenika koji se na žalost još jednom imaju pravo osjećati izigranima.

Očekuju odgovor Fortune o prosvjedu

– Najava ministra Piletića kako je formirana radna skupina sa zadatkom propitivanja cjelokupnog mirovinskog sustava je samo dodatna potvrda da u ministarstvu lutaju i da zapravo nemaju nikakva rješenja kojim bi ne samo riješili problem rastućeg siromaštva, već ni kako bi ga barem ublažili. U tom smislu Umirovljenici zajedno, Politička platforma izražava zadovoljstvo i poštovanje prema postupcima predstavnika SUH-a koji su se kroz izjave same predsjednice SUH-a nakon sjednice NV-a praktično ogradili od „rada i rezultata“ iste, dodaju. 

Za 13. mirovinu kažu kako se nudi kao lijepo umotani poklon kojim se zapravo ništa ne rješava.

– K tome sve više sliči na priču o Yetiju, svi o 13. mirovini već dugo pričaju, ali je nitko nije vidio. A kada će? Ne zna se, zaključuju. 

Zbrajanje centi koji se nalaze na novčanica eura
Pomak u pregovorima o 13. mirovini: Dobit će je svi umirovljenici, ali ostaje nekoliko nepoznanica

Grijić i Špika nisu zadovoljni ni što se tek uzgred spominju razgovori o usklađivanju mirovina i modelima kojima bi one dosegnule 50 posto udjela u prosječnoj plaći. Očejuju i odgovor Višnje Fortune o pozivu na prosvjed.

– Predsjednica Matice umirovljenika Hrvatske prije sjednice Nacionalnog vijeća bila je rezolutna da ili će biti 13. mirovina ili će biti prosvjed. A 13. mirovina je kako smo već naveli i dalje poput Yetija”, zaključuju Umirovljenici zajedno. 

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap