Umirovljenici spremni autobusima dolaziti premijeru Plenkoviću pod prozor

Jasmina Grgurić Zanze
6. prosinca 2019.
Novosti
A- A+

Poprilično se zahuktala borba oko povećanja cenzusa za besplatno dopunsko osiguranje. Ona se trenutno odvija na dva fronta. Sindikat umirovljenika nakon tri manja prosvjeda na Markovu trgu u direktnim pregovorima s ministarstvom pristaje na kompromisno povećanje za svega 60 kuna. No, još ništa nije definirano. S druge strane, veće povećanje za oko 300 kuna kroz zakonski prijedlog i peticiju traži Hrvatska stranka umirovljenika. Ako Vlada odbije njihov zahtjev, autobusima punih umirovljenika spremni su, kažu, svaki tjedan ići pod Plenkovićev prozor.

silvano hrelja

Silvano Hrelja Foto: Mirovina.hr

Predsjednik HSU-a Silvano Hrelja rekao je jučer u Vinkovcima da će, ako Vlada odbije njihov zahtjev za povećanjem cenzusa za besplatno dopunsko zdravstveno osiguranje, dovesti autobuse umirovljenika pod prozore premijera Andreja Plenkovića, piše T portal.

Aktivisti Hrvatske stranke umirovljenika prikupljaju potpise na peticiju s navedenim zahtjevom, pri čemu se protive i poskupljenju police dopunskog zdravstvenog osiguranja. Kako kažu iz stranke, to čine osobe od 70 godina koje stoje na cičoj zimi te tako stvaraju sliku koja bi “svakoj normalnoj vlasti trebala udariti u oko, ako ne i u mozak”.

Hrelja Plenkoviću: "Zašto odbijate prihvatiti naš prijedlog za povećanje cenzusa?"

“Kada vas Vlada odbije ili na neki način kaže da je to što radite populizam, a ne shvaća sudbinu tih 250.000 ljudi, onda pojačavamo argument snage, a argument snage su naši umirovljenici, većinom u ruralnim sredinama gdje je taj problem naročito izražen više nego u Zagrebu gdje je prosječna mirovina oko 3.500 kuna” – rekao je Silvano Hrelja.

Najavio je da će, ako ih odbiju, svaki tjedan pet autobusa s umirovljenicima koji su izgubili pravo na dopunsko ići pod prozore premijeru Andreju Plenkoviću. Na tisuće umirovljenika izgubilo je pravo prilikom usklađivanja mirovina za svega nekoliko desetaka kuna. Kako su prekoračili cenzus, policu od 70 kuna morali su početi plaćati pa su se time umjesto s povišicom našli – na gubitku.

Podsjetimo, HSU traži da se cenzus za dopunsko zdravstveno na teret proračuna podigne sa 1.516 kuna na 1.830 kuna za člana obitelji, odnosno 1.939 kuna na 2.340 kuna za samca.

 

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap