Hrelja Plenkoviću: “Zašto odbijate prihvatiti naš prijedlog za povećanje cenzusa?”

Jasmina Grgurić
28. studenoga 2019.
Novosti
A- A+

Predsjednik HSU-a Silvano Hrelja podsjetio je jučer u Saboru premijera Andreja Plenkovića da je rekao kako je njegova Vlada “prijatelj i radnika i umirovljenika”. Zamolio ga je da to prokomentira, s obzirom da odbija potpisati HSU-ov prijedlog zakona po kojem bi 250 tisuća ljudi dobilo dopunsko zdravstveno osiguranje na teret proračuna.

Andrej Plenković i Silvano Hrelja u Saboru (Snimak zaslona)

Saborski zastupnik Silvano Hrelja ukazao je premijeru Andreju Plenkoviću u Saboru na mišljenje koje je kao “prijatelj radnika i umirovljenika” dao u vezi HSU-ova zakonskog prijedloga. Po njemu bi 250 tisuća umirovljenika dobilo besplatno dopunsko zdravstveno osiguranje na način da se podigne cenzus, s obzirom da su rasle mirovine, ali i plaće pa cenzusi koji se nisu mijenjali zadnjih 15 godina ozbiljno za tim zaostaju.

“Izgleda da niste pogledali sadržaj”

“Rekli ste da korisnici zajamčene minimalne naknade u sustavu socijalne skrbi koji pripadaju kategoriji socijalno ugroženih osoba ostvaruju pravo na policu dopunskog zdravstvenog osiguranja na teret državnog proračuna… Izgleda da niste pogledali sadržaj, jer se u sadržaju ovog zakona govori o onome što je vaš ministar Pavić u više navrata obećavao, da će naći rješenje za podizanje cenzusa, jer kod svakog usklađivanja mirovina netko pređe te cenzuse za pet ili deset kuna i izgubi to pravo. Ili dvoje umirovljenika koji žive od jedne mirovine od 3.000 kuna, za njih plaća država policu, a kad jedan umre, onaj preživjeli ima 2.100 kuna i odjednom je bogat i nema više pravo na policu…” – ponovio je Hrelja još jednom, ovoga puta pred premijerom, već dobro poznati problem.

Premijer Plenković je rekao da je problem jako dobro poznat i da znamo što se događa kada porastu mirovine, a koje su u mandatu ove Vlade, pohvalio se, rasle više od 10 posto, odnosno više od 13 posto onima s najnižim mirovinama.

“I ministar Aladrović i svi mi u Vladi u dijalogu s predstavnicima Sindikata umirovljenika nastojat ćemo pronaći rješenje da kada se pređe taj prag ljude ne dovodi u nepovoljniji položaj. Moramo naći jedno rješenje koje bi bilo pravično. Radimo na tome i ovih dana ćemo se sastati s predstavnicima Sindikata umirovljenika” – odgovorio mu je premijer.

Za manji iznos pregovaraju sa Sindikatom umirovljenika

Hrelja nije baš bio zadovoljan njegovim odgovorima, a ne sviđa mu se ni što se o čitavoj stvari pregovara sa Sindikatom umirovljenika.

hrelja petrovic

Bitka za veći cenzus dovela do sukoba na umirovljeničkoj sceni: "Pokvareno i manipulativno!"

“Mislio sam da se vi zauzimate za parlamentarnu demokraciju i da vam je snaga argumenata bitnija od snage ulice, jer već imate gotov prijedlog zakona koji argumentirano govori koliko su rasle plaće, a koliko nisu rasli cenzusi. Tražili smo polovicu rasta plaća u zadnjih pet godina da se prema tome povećaju cenzusi sa 1.516 kuna na 1.830 kuna za člana obitelji, odnosno 1.939 kuna na 2.340 kuna za samca. To je točno 20,6 posto koliko su rasle plaće u zadnjih 15 godina. No, očito vama odgovara pregovarati za manje novca sa Sindikatom umirovljenika Hrvatske. E baš to neće ići tako” – odgovorio mu je Hrelja.

Kako je još uvijek neformalni dogovor između predstavnika Vlade i Sindikata umirovljenika da se cenzus podigne za samo 61 kunu, HSU je krenuo u prikupljanje potpisa na peticiju kojom će tražiti navedene zahtjeve za puno veće cenzuse.