Ministarstvo zdravstva o AstraZeneci: “Najbolje je cjepivo ono s kojim se najprije možemo cijepiti”

Jasmina Grgurić
10. veljače 2021.
Novosti
A- A+

Nakon što su umirovljeničke udruge i stranke, ali i ostali, tražili od Vlade da po uzoru na druge europske zemlje zaustavi cijepljenje AstraZenecinim cjepivom koje je Hrvatska naručila u najvećim količinama, napokon se o svemu oglasilo i Ministarstvo zdravstva. Najbolje je cjepivo ono s kojim se najprije možemo cijepiti, poručili su danas, navodeći kako sva odobrena cjepiva nemaju ograničenja primjene.

vili beroš

Foto: zdravlje.gov.hr

Početak cijepljenja cjepivom proizvođača AstraZeneca, uz nastavak cijepljenja dozama proizvođača Pfizer i Moderna, povod je za dodatni naglasak njihove neograničene primjene s obzirom na dob građana, priopćili su danas iz Ministarstva zdravstva.

Prelaskom u novu fazu cijepljenja u Hrvatskoj kada se, uz najrizičniju skupinu, počinju cijepiti osobe starije životne dobi i kronični bolesnici važno je napomenuti, navode, kako sva registrirana cjepiva nemaju gornju dobnu granicu ograničenja i štite gotovo 100% od teških oblika COVID-19 i smrtnih ishoda.

Najbolje je ono s kojim se najprije možemo cijepiti

“To je posebno znakovito za starije građane i ostale ugrožene skupine koji dodatno razmišljaju o tome koje cjepivo odabrati. Temeljem svih dostupnih informacija na službenim stranicama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Ministarstva zdravstva jasan je stav struke da je najbolje cjepivo ono s kojim se najprije možemo cijepiti. Kada je prioritet spasiti život i spriječiti širenje zaraze virusom SARS-CoV-2, nema mjesta kalkuliranju o postotku razvoja blagih simptoma u slučaju zaraze” – poručuju iz Ministarstva.

Plan i organizacija cijepljenja, dodaju, upravo su prilagođeni potrebama kroničnih bolesnika i građana iznad 65 godina kako bi u svakom dijelu Hrvatske imali jednak pristup cjepivima. Samu provedbu koordiniraju županijski zavodi za javno zdravstvo koji u svakoj pojedinoj županiji određuju lokacije za cijepljenje od punktova do ordinacija obiteljske medicine.

“Jedna od važnijih karika u tom lancu su liječnici obiteljske medicine kojima se redovito šalju sve raspoložive informacije vezano uz plan i faze cijepljenje protiv bolesti COVID-19 putem CEZIH-a, a iste su objavljene i na mrežnim stranicama Ministarstva zdravstva i HZJZ-a” – kažu u Minstarstvu.

Zainteresirani građani, osim nadležnog liječnika obiteljske medicine, imat će na raspolaganju digitalnu platformu putem koje će moći osigurati termin cijepljenja ustupanjem osobnih podataka ili putem pozivnog centra županijskih zavoda za javno zdravstvo.

Cijepljenje je najmoćnije oružje protiv koronavirusa

“Valja ponoviti kako je cijepljenje, uz epidemiološke mjere, najmoćnije oružje u strategiji borbe protiv  koronavirusa. Važno je iskoristiti prvu moguću priliku za cijepljenje i zaštiti sebe i svoje sugrađane kako bismo bili još jedan korak bliže izlazu iz ove epidemije” – zaključili su iz Beroševa ministarstva.

ljuti penzioner
Umirovljenici ujedinjeni protiv AstraZenece: "Nemojmo od starijih raditi pokusne kuniće!"

Građane upućuju da dodatne informacije o novom cjepivu Astrazeneca mogu potražiti na poveznici na mrežnim stranicama HZJZ-a, a na koju možete kliknuti OVDJE.

Podsjetimo, nakon što su brojne europske zemlje privremeno zaustavile cijepljenje starijih osoba novim AstraZenecinim cjepivom zbog nedovoljno testnih uzoraka o njegovoj učinkovitosti za tu dobnu skupinu, Sindikat i Matica umirovljenika uz umirovljeničke stranke te ostale zatražili su od Vlade da učini isto.

Ministarstvo zdravstva o AstraZeneci: “Najbolje je cjepivo ono s kojim se najprije možemo cijepiti”
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap