Umirovljenici ovršili mirovinu za sudske troškove spora oko poljskog zahoda

Jasmina Grgurić Zanze
7. travnja 2021.
Novosti
A- A+

Stari susjedi iz Pule, Sunčica i Jozo, na sudu su završili još preklani, i to zbog korištenja malene parcele uz njihove obiteljske kuće. Nisu se mogli dogovoriti, no ni dogovor pravnim putem nije baš previše pomogao, barem kada je o umirovljenici riječ. Naime, unatoč dogovoru o plaćanju na rate, odvjetnik joj je s računa skinuo sav novac za podmirenje sudskih troškova.

Mirovine sve više zaostaju za plaćama i troškovima Foto: Pixabay

Puljanin Jozo tužio je svoju susjedu Sunčicu preklani zbog korištenja malene parcele. Sud je dobio pa je umirovljenica obvezna platiti odštetu i sudske troškove. No, zbog malene mirovine ona je to činila na rate, kako je i dogovoreno među odvjetnicima.

No, problemi su nastali nakon što je uredno uplatila 11. ratu. Kako piše Glas Istre neugodno se iznenadila kada je shvatila da je nakon toga ovršena za cijeli iznos duga. Uz to, naplaćeni su joj dodatni troškovi kamate i same ovrhe.

Iako je nepravda djelomično ispravljena s obzirom da je odvjetnik gospođi Sunčici vratio ono što joj je oduzeo protivno dogovoru, i dalje joj je prisilno oduzeto 1.300 kuna više nego što joj je određeno na sudu izrečenom presudom. Da bi stvar bila gora, taj iznos predstavlja čak dvije trećine njezine mirovine kojom, između ostaloga, uzdržava sina stopostotnog invalida.

Umirovljenici "prodisali" bez ovrha: "Inače dobije samo 170 kuna od 5.000 kuna mirovine!"

A sve je počelo zbog vanjskog, poljskog zahoda koji se nalazio prvotno na gradskoj parceli. Susjed je Sunčicu tužio 2019. zbog smetanja posjeda, a parcelu je preuzeo kada ga je njezina obitelj prestala koristiti. Umirovljenici je Sud odredio da mora platiti 5.522 kune odštete i sudskih troškova.

S mirovinom manjom od 2.000 kuna i sinom stopostotnim invalidom to nije mogla platiti odjednom pa je sklopljen dogovor o mjesečnoj uplati od 350 kuna. I doista, svakog 15. dana u mjesecu umirovljenica bi uplatila taj iznos, ukupno  3.850 kuna.

No, u siječnju je došlo do prisilne naplate kompletnog iznosa, uz kamate i trošak ovrhe. Njezin račun je ispražnjen za 6.813 kuna. Odvjetnik joj je novac vratio, ali joj je zbog sudskih troškova i ovrhe oduzeto 1.300 kuna više od prvotne cifre. Sunčica je za Glas Istre ispričala da je do problema došlo jer je tužitelj u međuvremenu promijenio odvjetnika.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap