Umirovljenici “prodisali” bez ovrha: “Inače dobije samo 170 kuna od 5.000 kuna mirovine!”

Josip Mihaljević
15. svibnja 2020.
Novosti
A- A+

Ovrhe nad 22 tisuće umirovljenika su privremeno zaustavljene, barem na tri mjeseca, ali se spominje opcija da se to produlji na još tri mjeseca. Nerijetko se događa da ljudi tek ovih dana po prvi puta primaju punu mirovinu koju su zaradili, a nisu imali priliku konzumirati jer su pod ovrhama iz kojih je izlaz praktički nemoguć.

Foto: Pixabay

Sabor je nedavno usvojio zakon kojim se na tri mjeseca zaustavljaju ovrhe nad mirovinama, a vrata su “odškrinuta” da se ta mjera može produljiti na još tri mjeseca. Velik broj umirovljenika nije ovršen jer su dizali kredite kako bi kupovali Mercedese, nego su zapeli s neplaćanjem računa za telefon, televiziju, režije… i sada se teško iz toga mogu izvući.

Tri mjeseca bez ovrhe znači da će ih podosta po prvi puta primiti svoje male mirovine, ali u cijelosti, piše generacija.hr.

Nakon našeg primjera umirovljenice Slavice iz Zagreba, i drugi su se javili kako bi podijelili svoje priče.

“Javljaju nam se oduševeljeni umirovljenici kao što je Stipe K. (81) iz Rijeke koji je prvi puta nakon 15 godina dobio cijelu mirovinu od 1.200 kuna. Velika je to stvar jer je zbog ovrhe mjesečno primao samo 170 kuna”, kazala je Jasna A. Petrović, predsjednica Sindikata umirovljenika Hrvatske.

Mirovina mu je inače za hrvatske prilike pristojna, ali tu je i vraćanje kredita “zelenašima”.

Podigao 3.000, mora vratiti 36.000 kuna

umirovljenica
Umirovljenica sa 30 godina staža i 1.800 kuna mirovine: Po prvi put joj je isplaćen cijeli iznos!

Stipe zbog ovrhe i kredita mjesečno prima samo 170 kuna, a u preživljavanju mu pomažu časne sestre iz riječkog samostana.

“Prije dvije godine u jednoj je agenciji podigao 3.000 kuna kredita, a sada mora vratiti čak 36.000 kuna. Priznao nam je kako će mu ova tri mjeseca odgode pomoći da plati struju, jer će mu je u protivnom isključiti. Nema niti TV jer si to ne može platiti”, kazala je Jasna Petrović za Generacija.hr.

Sindikatu umirovljenika kontaktirala je i 65-godišnja Slavica D. iz Zagreba koja također po prvi puta prima čitavu mirovinu od 1.800 kuna:

“Sretna je, iako je samo privremeno. Prvo nas je kontaktirala jer joj nisu isplatili cijelu mirovinu. Nitko joj nije dao precizne upute da se ovršeni dio nalazi na glavnom računu koji dugo nije koristila”, kazala je Petrović.

Umirovljenici s ovrhama imaju zaštićeni račun na koji im inače sjedaju novci, a sada dok su ovrhe zaustavljene, ovršeni dio im dolazi na glavni račun.

Sindikat: Tražit ćemo da ove mjere traju do kraja pandemije

Umirovljenica (59) morala u prijevremenu mirovinu, gubi 5.000 kuna godišnje!

Iz Sindikata tvrde da će Vladi predložiti da se mjere produlje do kraja pandemije, međutim, kako je u samom zakonu napisano, otvara se tek mogućnost da se mjera nakon prva tri mjeseca produlji za još toliko.

“Prvi put su osjetili da si mogu kupiti namirnice potrebne za život, no shvatili su da će im se brzo vratiti njihova trauma i muka. Stipe iz Rijeke je reka da su, nažalost, banke jače od zakona. Unatoč tome što postoji pravo da se ovrši samo jedna trećina mirovine, njemu se dogodilo da je izgubio mnogo više od toga. Bio je u potrebi, zadužio se kod ”zelenaša” i potpisao štetni ugovor pa mu se sada ovrši cijela mirovina. Dobije samo 170 kuna mjesečno od 5.000 kuna mirovine!

Bio je inženjer, a sada se mora hraniti u samostanu. To je jedna tipična priča o nemoći”, kazala je Petrović.

Jasnu Petrović smo pitali postoji li neko trajnije rješenje da se ovi umirovljenici izvuku iz ovrha, međutim za to je potrebno mijenjati Ovršni zakon, govori nam.

“Recimo prijedlog saborskog zastupnika Gorana Aleksića bi pomogao. On predlaže da se prvo otplaćuje glavnica, a onda kamate. Nažalost, umirovljenici s hrvatskim mirovinama teško mogu očekivati da će isplatiti sve kamate pa onda riješiti glavnicu”, kazala nam je.

Umirovljenici “prodisali” bez ovrha: “Inače dobije samo 170 kuna od 5.000 kuna mirovine!”
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap